Exclusief interview met Tenille Townes

Door

Tenille Townes: ‘I’m so excited to meet everybody’

Een exclusief interview met Tenille Townes

Tenille Townes verhuist op haar 19e van Grande Prairie (Canada) naar Nashville om daar een muzikale carrière op te bouwen. In haar geboortestad heeft ze haar sporen al verdiend. Niet alleen vanwege haar muziek, maar ook door haar grote hart. Dat men in Grande Prairie dol op haar is, blijkt wel uit het feit dat 140 mensen uit die plaats een vliegtuig charteren om in 2018 haar debuutoptreden in de Grand Ole Opry mee te maken.

 Al op jonge leeftijd is ze dol op muziek. Ze let vooral op de songteksten, hoe die zijn opgebouwd en hoe die mensen kunnen raken. Als ze vijf is, krijgt ze haar eerste zanglessen en op haar 14e krijgt ze haar eerste gitaar. Met haar mooie stem vol emotie en nummers waarin men zichzelf kan herkennen, is ze op de goede weg om een grote countryzangeres te worden. Het is dan ook een ‘no-brainer’ om ja te zeggen op de vraag of we haar willen interviewen.

Er staan zeven optredens gepland in Europa en de eerste is zondag 20 oktober in Den Haag. Ze is heel enthousiast over deze kans. Ze is nog nooit in Nederland geweest en kan niet wachten tot ze er is. Ze kijkt er erg naar uit haar Nederlandse fans te ontmoeten.  Maandag treedt ze alweer op in Engeland, maar ze hoopt dat ze ook nog wat tijd krijgt om Den Haag te bekijken.

De Amerikaanse countrymuziek televisiezender CMT heeft in het kader van ‘Artist of the year’ een video gemaakt van Tenille. Daarin vertelt ze over de invloed die Reba op haar muziek heeft gehad. Hoe zou ze het vinden als ze de kans krijgt om met Reba op te treden? “Oh my goodness, I would be so excited!”
Ze kijkt op naar Reba en hoe zij aan de weg heeft getimmerd om te komen waar ze nu is. Reba raakt mensen met haar muziek die eerlijk en moedig is. Ze neemt een voorbeeld aan de muzikale loopbaan van Reba en Tenille zou het absoluut te gek vinden om samen met Reba op het podium te staan.

Als je luistert naar de nummers van Tenille kun je inderdaad horen dat die zijn gemaakt om mensen te emotioneren en daarbij schuwt ze moeilijke onderwerpen niet. Als haar carrière straks een vlucht heeft genomen, maakt ze dan nog tijd voor ‘Big Hearts For Big Kids’?  Dat blijft ze zeker doen. Met muziek heb je de mogelijkheid om mensen bij elkaar te brengen en betrokkenheid te creëren. Omdat ‘Big Hearts For Big Kids’ zoveel voor haar betekent, zal ze altijd betrokken blijven.

Tien jaar geleden heeft de toen 15-jarige Tenille het initiatief genomen voor ‘Big Hearts For Big Kids’. Ze hoorde dat er kinderen van haar eigen leeftijd waren die het moeilijk hadden en zelfs geen slaapplaats hadden. Die kinderen brachten de nacht door in een opvangcentrum. Ze wilde hen graag helpen. Het mooie van muziek is, dat het ook letterlijk mensen bij elkaar kan brengen. Dus huurden ze een kleine hal en versierden die. Dat was geen moment te vroeg, want op de avond van het eerste concert, moest het opvangcentrum de deuren sluiten wegens geldgebrek. Ze haalden $ 30.000 op. Toen ervaarde ze voor het eerst hoe muziek en een kleine groep enthousiaste mensen een grote impact kon hebben.  ‘In de afgelopen tien jaar hebben we meer dan 1,5 miljoen dollar opgehaald en het is fantastisch om te zien hoe dit mensen samenbrengt.’

Haar familie en vrienden leveren een grote bijdrage aan de organisatie van de jaarlijkse concerten. Zijn er meer mensen in haar familie die muziek maken?
Het antwoord is nee: ze is niet opgegroeid in een muzikaal gezin. Wel in een gezin dat veel van luisteren naar muziek houdt. Haar ouders spelen veel verschillende muzieksoorten. Tenille heeft daar van jongs af aan van kunnen meegenieten. Nadat Tenille naar Nashville is verhuisd, heeft haar vader wel gitaar leren spelen. Dat vindt ze fantastisch, want nu kunnen ze samen spelen.

Het hele jaar zijn er al aankondigingen dat haar nieuwe album dit jaar uit komt. Het jaar is al bijna ten einde, kunnen we het album dit jaar nog verwachten? ‘Ik wou dat ik ja kon zeggen.’  
Ze vindt het heel jammer dat haar album dit jaar niet uit komt, want ze wil haar nieuwe muziek heel graag delen. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het begin volgend jaar. Er zullen voor die tijd nog wel nieuwe nummers worden uitgebracht.

Kunnen we bij die nieuwe nummers en bij het nieuwe album ook weer wat korte ‘achter de schermen’-video’s verwachten? Jazeker! Tenille vindt het fantastisch om het creatieve proces achter het maken van muziek te laten zien.

Dat sluit wel aan bij het concept van het programma ‘Songland’*. Als ze je zouden vragen voor het volgend seizoen, doe je dan mee? Daar heeft ze eerlijk gezegd nog niet over nagedacht. Ze vindt het een mooi programma dat goed laat zien hoe muziek kan worden gemaakt en gedeeld.

Tot slot praten we over ijs… Als Tenille iets te vieren heeft, gaat ze met haar ouders een ijsje eten. Zelfs nu ze niet meer bij elkaar in de buurt wonen, houden ze deze traditie in stand. Ze eten dan ieder een ijsje op de plaats waar ze dan zijn.  Alle dames vragen zich dan nu natuurlijk af hoe Tenille er nog zo goed en slank uitziet na de successen van de afgelopen jaren.  Ze vindt dat je altijd de mogelijkheid moet hebben om iets te vieren met ijs. Ook al neem je maar een klein beetje. Ze is actief, ze houdt haar geest gezond, blijft liedjes schrijven en probeert in beweging te blijven. En ze gelooft steevast dat je altijd moet kunnen genieten van een ijsje!


*Songland is in 2019 voor het eerst uitgezonden in de Verenigde Staten. Iedere aflevering krijgen vier songwriters de gelegenheid een door hen geschreven nummer voor te leggen aan een bekende artiest. De artiest kiest drie liedjes die onder begeleiding van coaches Ester Dean, Shane McAnally en Ryan Tedder, door de songwriters worden omgetoverd tot nog geschiktere nummers voor de artiest. Aan het einde van de aflevering wordt een liedje gekozen en dat wordt door de artiest uitgebracht. In het eerste seizoen waren als artiesten onder andere Old Dominion en Kelsey Ballerini aanwezig.

 

­