
NewCountry.nl: All You Want To Know About New Country
2001 - 2023 New Country Nederland Privacy en Cookies
Vijf maanden na mijn laatste column over de opmars van country in Nederland kunnen we vaststellen dat country in Nederland inderdaad aan een behoorlijke opmars bezig is. In de afgelopen 20 jaar jaar hebben we niet eerder zoveel country artiesten op bezoek gehad. Dat dit niet eenmalig zal zijn, blijkt wel uit de aankondigingen van artiesten die graag opnieuw terugkomen maar ook uit het feit dat Greenhouse Talent een eigen online platvorm voor country in Nederland aankondigde: The Sound of Nashville NL.
Dat is erg mooi nieuws, maar men dient hier wel een kanttekening bij te maken: Het is een medium van slechts een organisator en niet alle country evenementen zullen door deze ene organisator georganiseerd worden. Het is dus zaak om de volledig onafhankelijke countrywebsites goed te blijven volgen. Een van die onafhankelijke websites is newcountry.nl. Achter de schermen wordt er erg hard gewerkt om alle actualiteiten over en activiteiten van countrysterren goed te kunnen blijven volgen en met succes: Het zijn vrijwilligers uit de fanbase country community die met plezier artikelen voor newcountry.nl schrijven, interviews afnemen en als heuse fans de juiste vragen aan de artiesten stellen. Behalve een noodzakelijk pre toont het iets moois over de mentaliteit van de fanbase country community in Nederland.
De groei van country in Nederland is inmiddels ook goed voelbaar bij de fans. Enkele van hen melden bijvoorbeeld via sociale media dat zij nooit verwacht hadden dat er ooit nog eens een tijd zou komen dat men, mede onder druk van het budget, keuzes moet maken in het ruime aanbod van concerten. De evenementorganisatoren hebben dit ook in de gaten. Om country nog eens een extra duwtje in de rug te geven zorgen zij voor allerlei kortingsacties: In Nederland kon je kaarten winnen die toegang geven tot alle concerten, in Duitsland waren kaarten te koop waarmee je toegang tot een hele reeks concerten krijgt en in Denemarken maakt een grote groep kans op een gratis concert van Keith Urban wanneer zij kaarten kopen voor het grootste countryfestival van Noord Europa.
Dat laatste is erg opvallend want aan populariteit voor Keith is er in Noord Europa geen gebrek. Noorwegen was het eerste land dat binnen een dag alle beschikbare kaarten voor Keith volledig verkocht had. Het lijkt er dus op dat het countryfestival het extra duwtje in de rug zelf nodig heeft. Over Keith gesproken: De golden vip-tickets waren overal vrijwel meteen uitverkocht. In sommige landen al dagen voordat ze voor het grote publiek beschikbaar kwamen. Dat bewijst dat het budget dat sommige countryfans beschikbaar stellen zeker niet onderdoet voor andere muziekstromen. Misschien is het zelfs nog wel groter. Zo vertelde een Keith Urban fan mij dat hij een budget had gereserveerd voor een concertticket inclusief vliegreis naar de VS. Van dit budget heeft hij meteen na de aankondiging door Keiths fanclub een golden vip-ticket voor Keulen gekocht. Per saldo is hij nu goedkoper uit. Bovendien heeft hij nu een meet en greet en een veel betere plaats.
Voor de fans die net een ticket voor Keith hebben bemachtigd maar nog in afwachting zijn wat C2C in maart gaat brengen, kan oktober best wel eens een dure maand worden. De line up is nog niet bekend maar het zullen zeker geen kleine namen worden. Veel kleinere sterren zijn immers net terug van hun Europese tournee. Jarenlang heeft C2C in het Verenigd Koninkrijk grote sterren naar Europa gehaald. Met een tweedaags festival in Amsterdam en Berlijn is het te verwachten dat er nu ook hier grote sterren gaan komen. De vraag die menigeen zich stelt is natuurlijk: Wie kunnen we verwachten? Hierop een antwoord geven zou volledige speculatie zijn, want hierover is werkelijk niets bekend. Je zou de vraag wel kunnen omdraaien: Wie kunnen we NIET verwachten? Kijken we dan naar de aankondigingen van de 2020 tours dan blijkt dat ook die vraag nog erg moeilijk te beantwoorden is.
Veel grote artiesten hebben nog geen aankondigingen voor concerten in maart 2020 gedaan. Hierbij valt de grote publiekstrekker van C2C Londen in 2015, Florida Georgia Line, die in de VS in 2020 samen met o.a. Kenny Chesney op tournee zal gaan, behoorlijk op. Zij nam niet eerder zo’n lange pauze. Zo was Florida Georgia Line dit jaar bijvoorbeeld in maart op tournee in Australië. Maar het is natuurlijk ook zo dat sommige artiesten na de vele tours toch echt wel eens een langere pauze nodig hebben. Kijken we naar alle touragenda’s dan kunnen we in ieder geval met zekerheid zeggen dat Jason Aldean er op C2C niet bij zal zijn. Hij heeft begin maart in de VS een aantal concerten gepland staan. Maar hij is dan ook een van de weinige die iets over maart 2020 heeft aangekondigd.
Waar de Britten nog enigszins kunnen speculeren door veelvuldig naar het muziektelevisiestation Total Country te kijken, kunnen we dat in Nederland niet. Een televisiezender kan immers op slimme wijze de kijkers klaarstomen om kaarten voor aankomende concerten te gaan kopen. Op Total Country zie je dan veelvuldig clips van artiesten verschijnen en een tijdje later zie je dan de concertaankondigingen. In Nederland hebben we zo’n televisiezender nog niet. Natuurlijk is er Nashville TV, maar het lijkt erop dat dit station niet voldoende mee groeit met de opmars van de countrymuziek in Nederland. De kijkdichtheid van het station blijft erg laag en daarin lijkt geen verdere verandering te komen: Het online platvorm toont al jaren een melding dat Nashville TV binnenkort via het internet beschikbaar komt. Zo heb ik geen toegang tot deze zender en ik heb op de concerten ook nog geen cameraploeg van deze televisiezender gespot.
Toch is het te verwachten dat ook in het Nederlandse televisielandschap verandering zal komen. In Engeland was er ook lange tijd een klein countrymuziek televisiestation. Met de komst van een door de muziekindustrie gepromoot televisiestation, Total Country, moest ook dit kleinere station noodgedwongen groeien om te kunnen blijven bestaan. Met een naamswijziging naar Keep It Country kent Engeland inmiddels twee volwaardige countrymuziek televisiezenders.
Voorlopig zullen we het dus moeten doen met de streamingdiensten. Artiesten geven in ieder geval aan dat hun muziek inmiddels ook voor Europa beschikbaar is. Maar deze diensten werken toch net iets anders dan televisie. Uit de voorgestelde afspeellijsten kan men niet opmaken welke artiesten binnenkort een concert zullen gaan geven. Voorgestelde afspeellijsten worden immers door een geautomatiseerd algoritme bepaald op basis van eerdere persoonlijke keuzes.
Hoe dan ook kunnen we stellen dat de toekomst voor countrymuziek in Nederland er erg rooskleurig uit ziet. Het aantal concerten neemt explosief toe, een evenementorganisator zet een eigen online platvorm op, onafhankelijke websites als newcountry.nl groeien gestaag door en er is nog veel meer te verwachten. Het ondenkbare wordt werkelijkheid.