Recensie: Taylor Swift - Folklore + Evermore

Taylor Swift - Folklore + Evermore

Taylor Swift
Folklore + Evermore

Het afgelopen, nagenoeg concertloze, jaar heeft vele nadelen gehad voor de liefhebbers van live-muziek en live-concerten, maar heeft meerdere artiesten ook heel veel inspiratie gegeven voor het creëren van nieuwe (uitgebreide) albums. Begin dit jaar verscheen ‘Dangerous: The Double Album’ van Morgan Wallen, waarop de zanger zijn luisteraars verwent met maar liefst 30 nummers. Een recensie van dat album is trouwens terug te vinden op newcountry.nl. Afgelopen week kondigde Eric ‘The Chief’ Church aan dat hij in april 2021 maar liefst drie nieuwe CD’s tegelijkertijd uitbrengt! En dan is er ook Taylor Swift, die in zes maanden tijd (augustus 2020 en januari 2021) twee ‘zusteralbums’ heeft geschreven en gereleased: ‘Folklore’ en ‘Evermore’. De deluxe versies van beide albums van Taylor bevatten in totaal 34(!) nieuwe nummers en bijna 2,5 uur luisterplezier!

Door Cedric Davids

Taylor Swift, zingt die nog wel countrymuziek, zal u misschien denken? Het antwoord is eenvoudig: Neen, op een paar nummers na dan (het veelvuldig op countryzenders gedraaide ‘Betty’ en ook ‘Dorothea’, ‘Right Where You Left Me’ en ‘It’s Time To Go’ bevatten in meerdere of mindere mate (een vleugje) ‘country feel’).

Taylor Swift’s roots liggen in de countryscene en ze heeft ons door de jaren heen verblijd met prachtige country pop platen. Op haar laatste albums is ze meer de popkant opgegaan. Door ‘Folklore’ en ‘Evermore’ leren we weer een totaal andere kant kennen van het fenomeen Taylor Swift. Twee uiterst sfeervolle albums, met vaak kleine en enkel door piano en/of akoestische gitaar gedreven nummers en daarnaast ook prachtig georkestreerde, haast filmische songs.

Taylor brengt ons naar een sprookjesachtige wereld (in meerdere songs hoor je de stijl van Enya terug), die soms bezwerend, soms sacraal, maar bovenal erg rustgevend is. Ook al vormen verdriet, (harten)pijn, verboden relaties en andere niet zo vrolijke onderwerpen de rode draad op beide albums. Maar is het niet zo dat niemand verdriet mooier en puurder bezingt dan Taylor dat doet? Toch is de term ‘rustgevend’ het best van toepassing op Taylor’s dubbele meesterwerk.

De twee platen staan vol met poëtische hoogstandjes. Even een bloemlezing: ‘Life was a willow and it bent right through your wind’; ‘There will be happiness after you, but there was also happiness because of you’; ‘What died didn’t stay dead, you are alive in my head’; ‘You are not my homeland anymore, so what am I defending now’; ‘I’m a mirrorball, I can change into everything just to fit in’; ‘Your faithless love is the only hoax I believe in’. Naast al deze poëzie staan er ook nog een aantal prachtige samenwerkingen met Bon Iver, The National en HAIM op ‘Folklore’ en ‘Evermore’. Al deze ingrediënten samen zorgen er voor dat je naar twee absolute meesterwerken kan luisteren.

Ben je enkel op zoek naar een (new) country album, dan moet je ‘Folklore’ en ‘Evermore’ niet beluisteren. Maar heb je een bredere muzieksmaak en sta je open voor een prachtige luisterbelevenis, dan zijn de albums een absolute aanrader. Ondanks de zware onderwerpen zijn het twee bakens van rust in deze roerige tijden. En ook al heeft ze het countrypad grotendeels achter zich gelaten/verlaten, niemand kan het immense talent van Taylor Swift ontkennen. Wat mij betreft ongetwijfeld een van de meest getalenteerde en beste (zo niet de beste) singer-songwriters van haar generatie!

 

Release – 18 augustus 2020 (Folklore) + 7 januari 2021 (Evermore)

Platen label – Taylor Swift & Republic Records

 

Taylor Swift - Folklore

 

 

Taylor Swift -Evermore

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­