Recensie: Corb Lund - Songs My Friends Wrote

Corb Lund - Songs My Friends Wrote

Corb Lund
Songs My Friends Wrote

Door Cedric Davids

Op 29 april 2022 verscheen het nieuwste album van Corb Lund, getiteld ‘Songs My Friends Wrote’. De 53-jarige Canadese zanger liep al een hele tijd rond met het idee om ‘bijna hits’ van een aantal van zijn (muzikale) vrienden opnieuw op te nemen en uit te brengen. De coronapandemie van de afgelopen twee jaar bracht dit project in een stroomversnelling en resulteerde uiteindelijk in dit album. Corb Lund’s eerste studioplaat dateert alweer uit medio jaren ’90 en in die periode van ca. 30 jaar heeft hij heel wat (muzikale) vrienden gemaakt. ‘Songs My Friends Wrote’ is een verzameling geworden van 10 nummers, geschreven door o.a. Hayes Carll, Todd Snider en Fred Eaglesmith.

Het album opent met het uptempo ‘Highway 87’, een van de twee Hayes Carll songs: een outlaw song over iemand die uiteindelijk bij niemand nog aansluiting vindt (‘I may not know where I’m goin’ but I sure know where I’ve been / Well, I’d give half of Texas if I could find a friend.’). Geoff Berner schreef het semi-uptempo ‘That’s What Keeps The Rent Down, Baby’: als je niet veel te besteden hebt, dan moet je genoegen nemen met het wonen in een arme buurt en dan moet je ook de bijbehorende risico’s van deze leefstijl voor lief nemen (‘And we don’t mind that everyone we know has had their stereo stolen.’). De ballad ‘Montana Waltz’ is dan weer van de hand van Ian Tyson en vertelt het verhaal van een vrouw in Montana, die een groot deel van het jaar gescheiden van haar man leeft omwille van diens werk, maar telkens geduldig blijft wachten tot hij weer thuiskomt. En dat is steeds zo gebleven tot hun dood (‘She’s gonna wait for her cowboy / She’s long gone with her cowboy, all for the love of a cowboy.’). Het uptempo ‘Blue Wing’ van de auteur Tom Russell is dan weer het verhaal van een ex-gedetineerde, die, omwille van zijn opvallende tattoo, de bijnaam ‘Blue Wing’ heeft (‘He said it’s dark in here, can’t see the sky, but I look at my blue wing and I close my eyes, and I fly away, beyond these walls.’).

Het vrolijke, uptempo ‘Pasa-Get-Down-Dena’ van John Evans is een song over een pittige, wondermooie rock ‘n roll dame uit Pasadena (‘She’s a rockabilly girl from Pasa-Get-Down-Dena.’). Fred Eaglesmith is verantwoordelijk voor de ballad ‘Spookin’ The Horses’: wat is er met jou gebeurd, ik herken je helemaal niet meer (‘You’re spookin’ the horses and you’re scarin’ me.’)? De tweede Hayes Carll song op het album is het uptempo ‘Little Rock’ en gaat over alles achterlaten en op weg gaan naar Little Rock (‘Come tomorrow morning, Lord, I’m gonna make it down to Little Rock.’).

Eenzaamheid en wanhoop bij de Mexicaanse grens vormen het onderwerp van Ian Tyson’s ballad ‘Road To Las Cruces’ (‘Many dreams have been brought to the border, down in the canyons, down in the culverts, they pray for safe passage tonight.’). Mike Plume schreef het uptempo ‘Big American Headliner’: dromen over het zijn van een grote Amerikaanse headliner act, maar dan wakker worden en beseffen dat jijzelf en jouw band slechts de support act zijn van zo’n Amerikaanse headliner in… Canada (‘But tonight we open for, they keep the door, the big American headliner.’). Het slotnummer is het semi-uptempo ‘Age Like Wine’ van de hand van Todd Snider: het verhaal van een ‘over the hill’ muzikant die probeert om te gaan met de onzekerheid van het oud(er) worden (‘I am an old timer, old timer, too late to die young now, tryin’ to find a way to age like wine somehow.’).

‘Songs My Friends Wrote’ van Corb Lund is een prima album, maar waarschijnlijk zal het slechts een beperkt publiek aanspreken. Corb Lund is immers geen mainstream new country artiest. Op dit nieuwste album wisselt hij country af met een dosis Americana en hier en daar met een vleugje rock ‘n roll. Tim Hicks, die ik onlangs interviewde voor newcountry.nl, noemde Corb Lund de meest ondergewaardeerde country artiest van dit moment. Of dat ook daadwerkelijk zo is, laat ik even in het midden. Maar kan u een mix van The Jayhawks, Willie Nelson, Sam Outlaw en Danny Vera, aangevuld met een vleugje Collin Raye, Diamond Rio en zelfs Bruce Springsteen, wel waarderen? Dan moet u zeker ‘Songs My Friends Wrote’ beluisteren. Prima album!

 

Corb Lund - Songs My Friends Wrote

Release – 29 april 2022
Platen label – New West Records, LLC

Koop de plaat

Meer recensies...

­