Dolly Parton - A Holly Dolly Christmas

Dolly Parton - A Holly Dolly Christmas

Dolly Parton
A Holly Dolly Christmas

Exact een week na het verschijnen van Carrie Underwood’s ‘My Gift’ wordt het kerstgevoel nog verder versterkt met de release van Dolly Parton’s ‘A Holly Dolly Christmas’. Alweer het 47ste (!) studioalbum en tevens het derde kerstalbum, na ‘Once Upon A Christmas’ (met Kenny Rogers) (1984) en ‘Home For Christmas’ (1990), van een van de ‘grande dames’ van de countrymuziek. Het resultaat: twaalf overheerlijke kerstnummers, samenwerkingen met meerdere bekende artiesten en heel veel kerstbellen dompelen je onder in een gelukzalige kerstsfeer.

Het openingsnummer is het overbekende ‘Holly Jolly Christmas’. Deze vrolijke uptempo klassieker is door Dolly aangevuld met een pedal steel en doet de luisteraar verlangen naar warme chocolademelk en geroosterde marshmellows met een winters sneeuwlandschap op de achtergrond.

Het eerste van zes duetten op dit album is ‘Christmas Is’. Op dit door kerstbellen, akoestische gitaar, mandoline en een fantastisch gospelkoor ondersteund nummer bezingt Dolly samen met Miley Cyrus wat kerst voor hen betekent: ‘Christmas is a time for caring, sharing and giving.’. ‘Cuddle Up, Cozy Down Christmas’ is dan weer een vrolijke big band crooner kerstsong samen met Mr. Christmas himself, Michael Bublé (ja, ja, hij is weer uit zijn grot gekomen om een kerstsong te zingen). Kerstknuffelen met Dolly en Michael. En op ‘Christmas On The Square’ laten Dolly, de banjo en de fiddle iedereen een heuse kerstlinedance uitvoeren op het marktplein. Yeehaw!

De ingetogen en mooi georkestreerde kerstmars ‘Circle Of Love’ viert de geboortedag van Jezus (‘Happy birthday, dear Jesus!’). Dit door Dolly zelfgeschreven lied werd eerder ook gezongen door Jennifer Nettles op haar kerstalbum ‘To Celebrate Christmas’ uit 2016. Dolly waagt zich ook aan Mariah Carey’s kerstklassieker/’moderne traditional’ ‘All I Want For Christmas Is You’ en maakt er, subtiel ondersteund door fiddle en banjo, een uiterst vermakelijk, vrolijk en komisch duet van met Jimmy Fallon. Daarna is het de beurt aan ‘Comin’ Home For Christmas’, dat vocaal, zoals trouwens op de meeste songs van dit album, prachtig wordt versterkt door uitmuntende backing vocals. Deze ingetogen kerstballad vertelt het verhaal van een vrouw die voor het eerst in lange tijd naar huis komt om met haar familie kerst te vieren. Want kerst hoor je met familie door te brengen.

‘Christmas Where We Are’ is een duet met het andere zingende familielid uit de ‘Cyrus’-familie en tevens de vader van Miley, namelijk Billy Ray Cyrus. Deze uptempo song bezorgt je 90’s kerstvibes in de stijl van Phil Vassar (inclusief fiddle, elektrische en akoestische gitaar en hammondorgel) en geeft aan dat je geen kerstornamenten nodig hebt zolang je kerst maar met elkaar doorbrengt (‘I don’t need a Christmas tree, all I need is to hold you tight.’). Ook good old Willie Nelson ontbreekt niet op ‘A Holly Dolly Christmas’. Hij schreef het nummer ‘Pretty Paper’ en maakt er in duet met Dolly en ondersteund door piano, fiddle, akoestische gitaar, pedal steel, kerstbellen en gospelkoor een heerlijke ouderwetse country kerstballad van.

De klassieker ‘I Saw Mommy Kissing Santa Claus’ wordt door Dolly in de originele versie uitgevoerd, aangevuld met de pedal steel en de fiddle om er een licht countrytintje aan te geven. Het zesde en laatste duet op het album is ‘You Are My Christmas’, waarin Dolly samen met haar broer Randy een ode brengt aan de unieke band tussen broer en zus. De traditional ‘Mary, Did You Know?’ vormt de stemmige afsluiting van een afwisselend album.

‘A Holly Dolly Christmas’ is ‘A Holly Jolly Christmas’ ervaring: een mooie mix van vier bekende kerstklassiekers en acht nieuwe kerstsongs, waarvan de meeste door Dolly zelf werden geschreven. Dolly heeft zeker niet voor de makkelijkste weg gekozen en het is dan ook niet verwonderlijk dat ze er een aantal jaar over heeft gedaan om dit kerstproject af te ronden. Maar het eindresultaat mag er wezen en is een waardige opvolger van haar reeds dertig jaar oude vorige kerstalbum. Net als over Carrie’s kerstalbum van vorige week, kan ik ook over Dolly’s kerstplaat niets anders zeggen dan: Puur vakvrouwschap!

2020 wordt ongetwijfeld een topjaar voor iedereen die kerst als een (guilty) pleasure beschouwt, want naast Carrie en Dolly  brengt ook de a cappella countryband Home Free in november een kerstalbum uit. Dat wordt smullen geblazen!

 

Release – 2 oktober 2020
Platen label – Butterfly Records & 12Tone Music Group

Dolly Parton - A Holly Dolly Christmas

 

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­