dinsdag, 19 januari 2021 08:24

Dolly Parton is 75: dit zijn 75 redenen om van haar te houden

Wie houdt er niet van Dolly Parton? De hitmaker en humanitaire heeft veel bereikt in haar 75 jarige leven, en ze lijkt niet te vertragen.

Om haar 75e verjaardag te vieren, hebben we 75 redenen bedacht waarom we altijd van Parton zullen houden. Van decennia van filantropie tot de kleine dingen die ze heeft gedaan om de wereld voor iedereen een betere plek te maken, hier is een reden voor elk jaar van Partons leven.

75 redenen om van Dolly te houden

1. Ze hielp bij het financieren van een remedie tegen COVID-19

Laat het aan Parton over om een einde te maken aan de coronaviruspandemie, of probeer het in ieder geval. Parton schonk $ 1 miljoen aan het Vanderbilt University Medical Center nadat haar vriend Dr. Naji Abumrad, een Vanderbilt chirurg, haar vertelde over de "opwindende vorderingen in de richting van onderzoek naar het coronavirus voor genezing".

Vanderbilt onderzoekers en anderen in het hele land hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het Moderna COVID-19-vaccin, waarvan is aangetoond dat het 94,5% effectief is tegen het virus na twee injecties.

2. Parton's Dollywood is de perfecte plek om de dag door te brengen en de grootste werkgever in Sevier County

3. Haar Imagination Library heeft een liefde voor lezen geïnspireerd

Sinds 1995 heeft Parton's Imagination Library, een alfabetiseringsprogramma voor kinderen over de hele wereld, meer dan 150 miljoen boeken opgeleverd.

4. Ze houdt van haar "Tennessee Mountain Home"

5. De Smoky Mountain zangvogel heeft een stem als geen ander

6. Ze is een zakelijke baas

7. Ze is echt waar het telt (van binnen)

8. De lyrische dame heeft meer dan 3.000 liedjes geschreven

9. Ze weet altijd wat ze moet zeggen

Partons grapjes, bekend als "Dollyisms", zijn geestig en vol wijsheid.

10. Wat kan Dolly niet doen? Parton zingt, acteert, speelt meerdere instrumenten, schrijft, produceert en veel meer

11. Dolly kan zich kleden, de iconische stijl van de ster is uniek in zijn soort

12. Haar levensgrote blonde haar (zelfs als het een pruik is)

13. Iedereen houdt van Dolly, en Dolly houdt ook van iedereen

14. Haar recente heropleving

Parton is opnieuw populair geworden nadat het de aandacht trok van een jonger publiek met projecten als de NPR-podcast "Dolly Parton's America", de Netflix-serie "Dolly Parton's Heartstrings" en vele andere series en documentaires gebaseerd op haar leven en werk.

15. Ze inspireert allerlei soorten artiesten

16. Ze schuwt sociale media (en memes) niet

Parton, of in ieder geval iemand in haar team, begon in 2020 met de "Dolly Parton challenge" op sociale media. De virale trend toonde de hilarische verschillen tussen LinkedIn, Facebook, Instagram en Tinder profielfoto's.

17. Haar leven is een verhaal van vodden tot rijkdom

18. Ondanks dat ze volledig wordt tentoongesteld, heeft ze een privéleven

19. Dolly lijkt niet ouder te worden

Dolly's humor en positieve houding worden nooit ouder. Telkens wanneer haar wordt gevraagd hoe ze over 100 jaar herinnerd zou willen worden, prijst Parton een van haar beste Dollyisms aan: "Ik wil dat ze zeggen:‘God, don’t she look good for her age! ’

20. Parton's My People Fund betaalde mensen die getroffen waren door de branden in Gatlinburg van 2016 meer dan $ 8 miljoen

Ze schonk nog eens $ 3 miljoen aan Mountain Tough om herstel te ondersteunen en richtte het Wildfire Scholarship Fund op om $ 4.500 studiebeurzen te verstrekken aan alle junior en senior middelbare scholieren die hun huis verloren door de brand.

21. Ze sprak zich uit tijdens protesten tegen raciaal onrecht en politiegeweld in 2020

Parton toonde steun voor Black Lives Matter in een interview met Billboard en zei dat ze in de zomer geen demonstraties heeft bijgewoond, maar ze steunt de protestbeweging en haar streven naar raciale gerechtigheid.

'Natuurlijk doen zwarte levens er toe. Denken we dat onze kleine witte ezels de enige zijn die ertoe doen? Nee!'

22. Dolly 101: studenten van de Universiteit van Tennessee kunnen een les volgen op basis van het leven van Parton

27. Ze is een van de weinige mensen die ooit is genomineerd voor een Oscar, een Grammy, een Tony en een Emmy

28. Dolly ontving drie toegiften bij haar Grand Ole Opry-debuut, en ze was pas 13 jaar oud

29. Parton heeft "When Life Is Good Again" uitgebracht om ieders geesten op te vrolijken terwijl COVID-19 zich over de hele wereld verspreidde

30. We hebben de acrylnagels van Parton te danken aan de song "9 tot 5"

Ze gebruikte haar nagels als een instrument toen ze het themalied schreef voor de komedie met Parton, Lily Tomlin en Jane Fonda. Het nummer werd genomineerd voor een Academy Award.

 

 

31. Ze is een genre-shifter

32. Parton ging van de 'girl singer' op "The Porter Wagoner Show" tot een wereldwijde sensatie

33. Parton wil haar Playboy-shoot recreëren

Parton verscheen op de cover van de uitgave van oktober 1978 in een Playboy-konijnenpak, compleet met oren. Ze vertelde de BBC dat als het tijdschrift er klaar voor was, ze dolgraag een fotoshoot voor de 75e verjaardag zou willen doen.

34. Haar beroemde familie

Een aantal broers en zussen van Parton zingen en acteren. Stella, Cassie, Freida, Randy en Rachel hebben door de jaren heen allemaal in de entertainmentwereld gezeten. Parton is ook de peetmoeder van Miley Cyrus.

35. Ze is een verhalenverteller

36. Veel mensen hebben op de muziek van Parton geleund om hen door donkere tijden heen te helpen

Zelfs Nelson Mandela, de belangrijkste zwarte leider in Zuid-Afrika en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, vroeg in de gevangenis om Partons hit "Jolene".

37. Dr. Dolly: Parton ontving een ere-doctor in de Humane Letters van de Universiteit van Tennessee, Knoxville

38. Ze is de erevoorzitter van een stichting die zich toelegt op het opzetten van adequate gezondheidszorgfaciliteiten in Sevier County, en het is vernoemd naar de dokter die haar heeft afgeleverd

39. Dolly weet hoe ze een entree moet maken

Op haar eerste opnamedag in de historische RCA Studio B was Parton te laat voor haar sessie en ramde haar nieuwe auto tegen de zijkant van de bakstenen muur van de opnamestudio. Ze kreeg nog veel meer hits - gelukkig waren ze van de muzikale variëteit.

40. Ze heeft twee sterren op de Hollywood Walk of Fame

41. Parton en haar man hielpen bij het opvoeden van een aantal jongere broers en zussen van Parton

Haar nichtjes en neefjes noemen haar 'Aunt Granny', een bijnaam die nu de naam is van een van de restaurants van Dollywood.

42. Parton opende haar eigen zeearendreservaat om een ander Amerikaans icoon te helpen behouden

43. Ze is geestelijk

In december vertelde Parton aan Marie Claire dat ze haar dag begint met meditatie en het lezen van schriftplaatsen.

44. Parton tuimelt voor zonsopgang uit bed

Parton staat erom bekend om drie uur 's nachts wakker te worden en haar dagen te beginnen. In een interview met Marie Claire zei Parton dat ze "mijn beste spirituele werk doet, mijn beste schrijven en een deel van mijn zakelijke werk, telefoontjes en brieven. dat ik aan het schrijven ben of wat dan ook, 'tussen 3 uur en 7 uur 's ochtends

45. Ze kent haar beste vriendin Judy Ogle sinds de derde klas

46. LeConte Medical Center is de thuisbasis van het Dolly Parton Center for Women’s Services en The Dolly Parton Birthing Unit

47. Ze heeft haar eigen standbeeld in Sevierville

 

 

48. Dollywood heeft verborgen verwijzingen naar Dolly's opvoeding in Oost-Tennessee

Van een replica van haar huis in de bergen in Tennessee tot een lookalike van The Pines Theatre waar Parton haar eerste betalende optreden speelde, er zijn verwijzingen in het themapark. Alleen de grootste Parton-fans kunnen ze allemaal herkennen!

49. Ze zong op radio en televisie toen ze nog maar 10 jaar oud was

50. Parton is lid van de Country Music Hall of Fame en Songwriters Hall of Fame

51. Parton's Buddy Program moedigde leerlingen aan om op school te blijven

In 1991 vertelde Parton aan elke Sevier County student in het zevende en achtste leerjaar als ze van de middelbare school afstudeerden, dat ze hen persoonlijk $ 500 per persoon zou geven. De vangst was dat elke student een maatje moest kiezen om naast hen af ​​te studeren. Enkele jaren later hielp Dolly's initiatief het uitvalpercentage te verminderen van meer dan 30% naar 6%.

52. Ze is de meter van de Instagram-beroemde Franse bulldog Billy the Kid

53. Na haar middelbare school ging Parton naar Nashville om de volgende dag haar zangcarrière te beginnen

54. Ze is een groot voorstander van Monroe Carell Jr. Children’s Hospital

Parton schonk in 2017 $ 1 miljoen aan Monroe Carell Jr. Children’s Hospital's Pediatric Cancer Program. Het jaar daarop veranderde het Vanderbilt-ziekenhuis de naam van een vlindertuin ter ere van Partons nichtje Hannah Dennison, een overlevende van kanker bij kinderen.

55. Ze was een echte engel en redde haar 9-jarige co-ster op de set van haar Netflix-film "Dolly Parton’s Christmas on the Square"

56. Parton betaalde Dollywood-werknemers toen COVID-19 het park en andere eigendommen sloot

De verspreiding van het coronavirus in maart zorgde ervoor dat ambtenaren van Dollywood Co. de opening van het 35e seizoen vertraagden. Alle werknemers die zouden werken, werden betaald. Maar terwijl de pandemie maandenlang voortduurde, verliep het bedrijf en verlaagde het de salarissen van sommige werknemers. In de tussentijd betaalde Dollywood 100% van de premies voor mensen op zijn zorgplan.

57. De Dolly Parton Scholarship geeft elk jaar $ 15.000 aan vijf senioren uit Sevier County om hun hbo-opleiding te volgen

58. Een verdienstelijke leraar krijgt de Chasing Rainbows Award en mag elk jaar een week als Parton's gast bij Dollywood doorbrengen

59. Dolly is altijd opgedoken

Parton vertelde The New York Times dat ze zelfs in haar make-up slaapt omdat "je nooit weet" of iemand je voor de ochtend zou kunnen zien.

60. Parton verloor een keer een lookalike drag-wedstrijd, maar ze koestert geen slechte gevoelens

61. Ze heeft twee Guinness World Records

62. Haar smaakvolle verborgen tatoeages

63. Ze heeft liever een verjaardagstaart dan een verjaardagscake

Parton geeft de voorkeur aan een ander toetje op haar verjaardag.

"Ik eet niet veel cake. Ik heb meestal taart op mijn verjaardag, 'zei Parton' Mijn favoriete taart is chess pie. 

64. Haar nederigheid

Parton is nooit iemand geweest die opschepte, maar toen Billboard haar vroeg of ze zich in 2014 anders voelde dan toen ze 50 jaar eerder voor het eerst naar Nashville kwam, zei Parton: "Ik heb nu meer succes dan toen, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik hetzelfde meisje ben. Ik ben maar een werkend meisje. Ik zie mezelf nooit als een ster, want, zoals iemand ooit zei: 'Een ster is niets anders dan een grote gasbal' en dat wil ik niet zijn. ''

65. Ze herstelde haar ouderlijk huis en maakte het volledig functioneel

66. Parton is een pro bij "Dollitics"

Als iemand die bekend staat om haar apolitieke bekwaamheid, beheerst Parton wat haar neef "Dollitics" noemde in "Dolly Parton's America". Het is een van de vele redenen waarom iedereen, ongeacht politieke overtuiging affiniteit heeft met Parton.

67. Ze komt op voor vrouwen

Hoewel ze geen fan is van de term feministe, zei Parton tegen Time dat ze veronderstelt dat ze een feministe is.

"Ik veronderstel dat ik een feministe ben als ik vind dat vrouwen alles moeten kunnen doen wat ze willen," zei Parton. "En als ik een feministe zeg, bedoel ik gewoon dat ik voor mezelf niet naar buiten hoef en borden moet dragen ... Ik heb gewoon echt het gevoel dat ik mijn vrouwelijkheid kan beleven en echt kan laten zien dat je een vrouw kunt zijn en dat kan doe nog steeds wat je wilt doen. "

68. Ze wil zo lang mogelijk presteren

69. Dolly haalde "Dixie" uit de naam van een van haar meest populaire attracties om aantrekkelijk te zijn en meer gasten comfortabel te maken, ongeacht waar de show over gaat

70. USA TODAY heeft Parton erkend als een van de 100 vrouwen van de eeuw in 2020

71. Haar aanstekelijke lach en komische timing

72. Ze is altijd zichzelf

Zoals Parton zegt: "Zoek uit wie je bent, en doe het met opzet."

73. Haar vriendschappen met enkele van de grootste artiesten uit de muziek leidden tot klassieke countryduetten

74. Ze begon een serie online verhaaltjes voor het slapengaan om kinderen in slaap te lezen

75. Er valt nog zoveel te leren en lief te hebben

 

­