dinsdag, 29 augustus 2023 11:25

Concertverslag: Alana Springsteen – TivoliVredenburg

Door

Vrijdag 25 augustus 2023 staat al een tijdje met rood omcirkeld in mijn agenda, want op die dag staat een uiterst interessant concert op het programma van de Cloud Nine in Utrecht. Ik ben samen met mijn vrouw tijdig vanuit onze woonplaats Tilburg naar Utrecht vertrokken, want om 17.45u staat er eerst een interview met de hoofdact van de avond gepland. Na een heel hartelijk en geslaagd interview, inclusief een fotomoment, genieten mijn vrouw en ik eerst nog even van een heerlijk diner bij het TGIF restaurant alvorens rond 19.45u terug te keren naar TivoliVredenburg. Na onze gastenkaarten te hebben opgepikt nemen we de roltrappen naar boven, want het countryconcert van vanavond vindt plaats in de nok van TivoliVredenburg, meer bepaald in de Cloud Nine. In maart 2023 waren mijn vrouw en ik ook aanwezig in deze uiterst knusse zaal voor het spetterende optreden van Morgan Evans en Mitchell Tenpenny. In tegenstelling tot dat concert, waarbij de benedenverdieping uit staanplaatsen bestond, gaat het vanavond om een gezeten concert. Mijn vrouw en ik nemen plaats op twee stoelen naast de geluidstafel en kijken reikhalzend uit naar het optreden van twee jonge powervrouwen.

 

Concertverslag: Alana Springsteen

 

Support act: Sophia

Sophia

 

In eerste instantie was er geen voorprogramma voorzien, maar een dag voor het optreden is Sophia aan de affiche toegevoegd. Sophia is de artiestennaam van Sophia Kruithof. Deze 21-jarige Nederlandse zangeres won in 2020 de tiende editie van The Voice of Holland. Rond 20.15u betreedt Sophia samen met gitarist Arthur het podium en een halfuur lang brengt ze een uitstekende akoestische singer-songwriter set, bestaande uit 7 eigen nummers: ‘Quarter Life Crisis’, ‘Alaska’ (de eerste single die werd uitgebracht na haar winst bij The Voice), ‘Blood Moon’, ‘The Things I Couldn’t Do’, ‘Midnight’, ‘Perfume’ (de favoriete song van Danny Vera) en ‘Natural’. Tussen de songs door vertelt de spontane Sophia hoe ze afgelopen weekend als toeschouwer aanwezig was bij Lowlands en daar haar stem schor had geschreeuwd. Toen ze een dag voor het concert van vanavond werd gebeld met de vraag of ze dit concert wilde openen stemde ze uiteraard toe, maar vreesde ze wel dat haar stem mogelijk nog niet voldoende hersteld zou zijn. Maar daar is vanavond niets van te merken, want ze zet een loepzuivere set neer. Aan het einde van haar optreden vermeldt Sophia ook nog dat in december 2023 haar eerste headliner tour zal plaatsvinden in vijf Nederlandse zalen (o.a. Paradiso Amsterdam en Mezz Breda). Meer info over deze tour is te vinden op haar website (https://sophiaofficial.nl/) en is wat mij betreft ongetwijfeld een aanrader. Fantastische zangeres en fantastische opwarmer voor de main act van vanavond.

 

Main act: Alana Springsteen

Rond 21.15u is het dan de beurt aan de hoofdact van vanavond: Alana Springsteen. Een dame met een beroemde achternaam, maar vergis je niet, want ze is geen familie van Bruce. Ze is pas 22 jaar jong, maar deze uit Virginia Beach afkomstige artieste heeft reeds meer dan 30 eigen songs op haar repertoire staan. Na de EP’s ‘History of Breaking Up (Part One)’ (2021) (7 songs) en ‘History of Breaking Up (Part Two)’ (2022) (8 songs) verscheen vorige week (18 augustus 2023) haar debuutalbum, getiteld ‘TWENTY SOMETHING’, met maar liefst 18 nummers. Een veelbelovende en uiterst getalenteerde dame met een songbook van reeds meer dan 30 eigen nummers. Geen wonder dus dat haar stijl en songs regelmatig worden vergeleken met die van Taylor Swift. Dat belooft dus veel goeds!

 

Alana Springsteen

 

Alana trapt vanavond haar allereerste Europese en UK tour af in Utrecht en doet dat met de nummers ‘While You’re At It’ en ‘You Don’t Deserve A Country Song’. Ze staat alleen op het podium en begeleidt zichzelf enkel met een akoestische gitaar, maar ze weet onmiddellijk de zaal te betoveren. Na een prachtige versie van Miley Cyrus’ ‘Flowers’ vervolgt Alana haar set met de eigen nummers ‘Shoulder To Cry On’, ‘When We Were Friends’ en het intrigerende ‘Ghost In My Guitar’. Dat laatste nummer is een nummer met een originele invalshoek, want in plaats van een duet met een andere zanger/zangeres is dit een gesprek/duet tussen Alana en haar gitaar. Nog een leuk feitje over deze song: op het album wordt de gitaar op deze song bespeeld door niemand minder dan Chris Stapleton.

 

Alana Springsteen

 

Daarna neemt Alana plaats achter de piano voor adembenemend mooie versies van ‘Chameleon’ en ‘Amen’, haar meest recente song en mijn persoonlijke favoriet van de avond. Wanneer Alana haar akoestische gitaar weer ter hand neemt vraagt ze het publiek om recht te gaan staan, waarna ze ons meeneemt op een muzikale ontdekkingstocht langsheen een selectie songs die haar muzikaal gevormd hebben en die haar hebben gebracht tot de artieste die ze nu is. We belanden in een mix van ‘Billie Jean’ (Michael Jackson), ‘You’re Still The One’ (Shania Twain), ‘Everybody Wants to Rule the World’ (Tears For Fears), ‘Landslide’ (Fleetwood Mac), ‘The Climb’ (Miley Cyrus), ‘Dancing In The Kitchen’ (LAINY) en ‘Play It Again’ (Luke Bryan).

 

Alana Springsteen

 

Alana heeft ondertussen de hele zaal betoverd en iedereen blijft de rest van het optreden ook staan ipv weer te gaan zitten. Heartbreaks en break ups vormen de rode draad in de meeste van haar songs vertelt Alana meermaals tijdens het concert (bij welke andere wereldberoemde artieste is dat ook het geval? Juist ja, bij Taylor Swift!). En dat horen we ook terug op de songs ‘Here’s To All My Exes’, ‘Hypocrite’, ‘Thinkin’ Straight’ en ‘Girlfriend’. Tussendoor passeert ook Whitney Houston’s ‘I Wanna Dance With Somebody’ de revue.

 

Alana Springsteen

 

Tijd voor een improvisatiemomentje is er ook wanneer ze het aanwezige publiek vraagt welke songs wij willen horen en zo verrast ze ons met ‘California’ en ‘Different Kinda Country’, een song die beschrijft dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt om jezelf te typeren als ‘country’, als fan van countrymuziek of om je met ‘country’ te vereenzelvigen. Na deze twee improvisatiesongs vervolgt Alana haar set met het vrolijke ‘Look I Like’, Taylor Swift’s ‘Style’ en ‘Me Myself And Why’. Dat Taylor een groot voorbeeld is voor Alana horen we ook terug op haar derde improvisatienummer, getiteld ‘Taylor Did’. Na een optreden van ruim anderhalf uur sluit Alana Springsteen rond 22.45u haar optreden af met haar tot nu toe grootste hit ‘Goodbye Looks Good On You’, op het album trouwens een duet met Mitchell Tenpenny.

Zowel de Nederlandse Sophia als Alana Springsteen hebben mij en het aanwezige publiek omvergeblazen. Niet met allerlei elektronisch gitaargeweld, een stevige bas of drumpartij, maar met hun fantastische stem en hun prachtige, innemende persoonlijkheid. Twee onbetwiste powervrouwen. Extra knap is de prestatie van Alana Springsteen, die enkel gewapend met een akoestische gitaar of een piano, waarop ze zichzelf begeleidde, en met haar fantastische stem het publiek in de Cloud Nine maar liefst anderhalf uur lang wist te betoveren. Het was haar eerste optreden ooit in Nederland en hopelijk niet haar laatste. Dit Alana Springsteen concert smaakt naar meer en hopelijk keert ze in de (nabije) toekomst terug naar Nederland met haar volledige band voor een full electric optreden!

 

Gezien:  25 augustus 2023, TivoliVredenburg

 

­