zondag, 06 maart 2016 17:02

Concertrecensie: Will Hoge in Paradiso te Amsterdam

Door

Will Hoge in Paradiso te Amsterdam

Op 5 maart 2015 was het zo ver. Will Hoge, een nog redelijk onbekende country artiest hier in Europa, kwam voor het eerst naar Nederland. De artiest uit Nashville, Tenessee trad op in de kleine zaal van Paradiso in hartje Amsterdam. In de kleine zaal, waar ruimte is voor 250 man, ademt al de sfeer die Will Hoge later op de avond nog meer zal gaan verhogen. Net om de hoek staat zijn eigen manager met een geïmproviseerde handgeschreven prijslijst achter zich, de merchandise te verkopen. Met de aanvangstijd naderend rent de manager heen en weer van het podium naar de merchandise om te zorgen dat alles goed verloopt.

Ondertussen staan wij te praten met twee mensen uit Sheffield. Dit stel is speciaal over komen vliegen naar Amsterdam om Will op te zien treden. Dit geeft aan dat Will in Europa relatief weinig fans heeft, maar de fans er veel voor over hebben om hem te mogen zien.

Het licht in de zaal wordt gedimd, op het podium, waar alleen een microfoon, een keyboard, een elektrische gitaar en een akoestische gitaar, gaat het licht aan en de zijdeur gaat open. Onder een enthousiast geluid komt Hoge op en zet zijn eerste nummer in. De toon is gezet. Dit werd geen concert, maar een laagdrempelig huiskamerconcert van hoge kwaliteit. Deze artiest met een Grammy nominatie (2013) op zijn naam laat zien wat hij waard is en staat solo met zijn gitaar in de hand op het podium. De zaal is stil, luistert aandachtig en is duidelijk onder de indruk. Will Hoge wisselt af tussen nummers en anekdotes die verschillen van verhalen over zijn gezin thuis en zijn ervaringen op tour in Europa. Door deze anekdotes trekt hij het publiek nog dichter naar zich toe. 

Foto's by Jesse Reij

 

Al zijn nummers vertellen een verhaal. Ook zit er een duidelijke thema aan vast. Van opgroeien in een klein dorp in Tenessee, dromen over dromen (Litle Bitty Dreams) tot het missen van zijn twee zoons en vrouw en zelfs de dood. Ik moet toegeven dat Will weet hoe hij kippenvel creëert. De nacht voor dit optreden is een collega country artiest, Joey, overleden aan een lang gevecht tegen kanker. Hij vertelt duidelijk dat hij nooit zo is van het opdragen van liedjes, maar hier graag een uitzondering voor maakt. Vervolgens start hij het prachtige nummer When I Get My Wings. De zaal is muisstil en je hoort alleen de barman ijsblokjes in een plastic beker scheppen. 

 

 

Daarnaast wisselt hij af met een volle versie van ‘Even if it breaks your heart’ tot een indrukwekkende variant van ‘The Wreckage’ wat volledig is gespeeld op een elektrische gitaar.

Hou je van New Country, een goede dosis humor, een fantastische stem, nummers die een verhaal vertellen en een man die het best ver schopt zonder een platenmaatschappij achter zich? Dan is Will Hoge zeker de moeite waard om te volgen. Will Hoge heeft een hoogstandjes aan nummers laten horen en dat zonder begeleiding van een band. Kortom, kwaliteit boven kwantiteit.

 

Gezien: 5 maart 2015, Paradiso, Amsterdam

 

­