"Hard Candy Christmas" van Dolly Parton is een lied geschreven door componist-tekstschrijver Carol Hall voor de musical The Best Little Whorehouse in Texas.

Tegen het einde van het originele stuk zingen individuele meisjes van het bordeel regels van de verzen terwijl ze zich voorbereiden om te vertrekken; ze komen samen in de refreinen. Dit patroon werd overgenomen voor de filmversie van de musical, behalve dat Dolly Parton (die Miss Mona speelde) als soliste op de refreinen optreedt, met de meiden die haar vergezellen. Een verdere wijziging is te vinden op het soundtrackalbum van de film waarin Parton alleen de coupletten zingt.

Partons versie van het nummer werd in oktober 1982 op single uitgebracht en bereikte in januari 1983 nummer 8 in de Amerikaanse country singles chart. In 1998 kwam het nummer opnieuw in de hitlijsten van het land en piekte op nummer 73 op basis van ongevraagde airplay. Hoewel het niet expliciet een "kerstlied" was, kreeg de opname van Parton wat airplay op landelijke stations rond de vakantieperiodes in de jaren tachtig en negentig; Parton zong het nummer ook op Bob Hope's Christmas Special in 1988. In de late jaren negentig, toen RCA Partons vakantiealbum uit 1984 met Kenny Rogers opnieuw uitbracht, werd Once Upon a Christmas, Partons opname van "Hard Candy Christmas" aan de tracklijst toegevoegd.

­