The Shires - Good Years

The Shires - Good Years

The Shires
Good Years

Op 13 maart 2020 verscheen het nieuwe album van The Shires, getiteld ‘Good Years’. Alweer het vierde studioalbum, na ‘Brave’ (2015), ‘My Universe’ (2016) en ‘Accidentally On Purpose’ (2018), van dit Britse countryduo. En Crissie Rhodes en Ben Earle hebben opnieuw een pareltje afgeleverd!

Door Cedric Davids

Liefde in goede en in slechte tijden vormt de rode draad van ‘Good Years’. De meesterlijke samenzang tussen Crissie en Ben en het overvloedige gebruik van en diversiteit aan instrumenten (akoestische gitaar, pedal steel, banjo, mandoline, violen, cello…) nemen de luisteraar mee op een ware rollercoaster van gevoelens en emoties.

Meerdere songs verhalen over ex-geliefden die stiekem hopen op een hereniging. Dat is het geval op het uptempo openingsnummer ‘Lightning Strikes’ (‘Maybe lightning strikes twice’), maar ook op de ballad ‘Only Always’ (‘Do I ever think about you still that way or only always’). Op de ballad ‘New Year’ vieren ex-geliefden Nieuwjaar. Gescheiden van elkaar, want exact een jaar geleden zijn ze op Nieuwjaarsdag uit elkaar gegaan. Toch denken ze nog steeds aan elkaar en hopen ze de volgende Nieuwjaarsdag weer samen te kunnen vieren.

‘About Last Night’ gaat over twee vrienden die in een dronken bui ‘meer dan vrienden’ zijn geworden en nu over dit verwarrende gevoel willen praten. Een song die heel erg doet denken aan Lady A’s ‘Need You Now’. Een heel andere emotie voelen we dan weer in het nummer ‘Independence Day’: De hoofdpersoon probeert tegen beter weten in en tevergeefs een relatie te redden die niet meer te redden valt. Toch brengen The Shires een positieve boodschap in dit lied: Op een dag zal de hoofdpersoon inzien dat het voor hem/haarzelf beter is geweest dat zijn/haar relatie is gestrand en hij/zij weer op eigen benen staat (‘One day you are going to celebrate your Independence Day’).

Verhalen over harmonieuze relaties vinden we gelukkig ook terug op dit album. Zowel het semi-uptempo ‘On The Day I Die’ (‘On the day I die, you better dance, not cry, cause baby I’ll be leaving on a high’) als de ballad ‘Better Place’ (‘Let me stay with you all of my days and I’ll be leaving this world in a better place’), een song helemaal in de stijl van Thomas Rhett’s ‘Die A Happy Man’, gaan over de perfecte relatie. En op het uptempo ‘No Secrets’ verklappen The Shires het ‘geheim’ van zo’n perfecte relatie: Volledige openheid binnen een relatie, geen geheimen hebben voor elkaar (‘The secret is that we’ve got no secrets’).

Nog een positieve boodschap vinden we in het titelnummer ‘Good Years’, waarin The Shires ons eraan herinneren dat we moeten genieten van het leven zolang het duurt (‘The good years roll by so much faster than you know’). Op de ballad ‘People Like Us’ maakt het de hoofdpersonen niets uit wat anderen van hen vinden of denken want ze hebben genoeg aan elkaar (‘I don’t care if people like us, ‘cos I like us, just the way we are’).

Dat liefde niet alleen beperkt blijft tot personen, bewijst’ Thank You Whiskey’. Dit nummer is een ode aan het favoriete drankje van James Bond, een drankje dat er altijd was, zowel in goede als in slechte tijden (‘Raise a toast to the highs and lows, you’ve always been there for me. Thank you, whiskey!’). Mijn persoonlijke favoriet is het slotnummer ‘Crazy Days’. Niet meteen het meest vrolijke nummer op het album, want je voelt in elke vezel van jouw lijf de pijn van een relatie die op knappen staat, maar waarbij je weigert op te geven omdat je nog zoveel om de ander geeft. Een prachtig filmisch meesterwerk (inclusief piano, violen en cello) met een in deze rare en moeilijke tijden extra toepasselijke titel: ‘These are the crazy days’.

Met ‘Good Years’ hebben Crissie en Ben een vierde juweeltje op rij afgeleverd. Wat een vakwerk, wat een hoogstaande kwaliteit! Je zou haast vergeten dat dit een Europees duo is dat new american country music maakt, want zij doen zeker niet onder voor heel wat grote Amerikaanse new american country artiesten. Voor mij persoonlijk is dit momenteel een van de beste, zoniet de beste, niet-Amerikaanse new american country music act(s). En tevens een van de meest ondergewaardeerde, want (Nederlandse) concertpromotoren lijken dit duo links te laten liggen aangezien zij, buiten de UK, zelden tot nooit worden geprogrammeerd op festivals of worden geboekt voor individuele concerten. Hoog tijd dat daar verandering in komt! Dames en Heren concertpromotoren, zet deze act aub op de affiche van het C2C festival en/of haal hen zo spoedig mogelijk naar Nederland voor een of meerdere concerten! Hopelijk komen hun ‘good years’ buiten de UK er snel aan want dat verdienen The Shires! Absolute aanrader!

 

Release – 13 maart 2020
Platen label – Ben Earle and Crissie Rhodes / BMG Rights Management (Uk) Ltd

The Shires - Good Years

 

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­