Retro recensie: Toby Keith - That Don't Make Me A Bad Guy

Toby Keith - That Don't Make Me A Bad Guy

Toby Keith
That Don't Make Me A Bad Guy

Een nieuwe rubriek op newcountry.nl is de ‘Retro-recensie’, waarin telkens een iconisch countryalbum wordt belicht. In deze eerste editie staat ‘That Don’t Make Me A Bad Guy’ van Toby Keith centraal. Deze all american cowboy bracht de plaat uit op 28 oktober 2008 en bezingt 11 nummers lang de liefde in al haar (complexe) facetten. Een album vol verhalen met een rafeltje, met scherpe randjes.

Door Cedric Davids

Ik ben een vrijbuiter die enkel op zoek is naar avontuurtjes. Veroordeel mij hier niet om, want dat maakt me nog geen slecht mens. Dat is het thema van het uiterst aanstekelijke en uptempo openings- en tevens titelnummer ‘That Don’t Make Me A Bad Guy’ (‘I’m only as good as I gotta be, but that don’t make me a bad guy.’). Eenzelfde onderwerp vinden we terug op het eveneens uptempo linedance nummer ‘Time That It Would Take’: ik ben een vrijbuiter, stel me geen vragen over mijn doen en laten, maar geniet van onze tijd samen.

In het uptempo nummer ‘Creole Woman’ wordt Toby, na een wilde nacht, halsoverkop verliefd op een vrouw in Louisiana. Heb jij voodoo op mij gebruikt want ik ken zelfs nog niet eens jouw naam, vraagt hij zich hardop af. Ook op het slotnummer, de ballad ‘I Got It For You Girl’, steekt hij zijn verliefdheid niet onder stoelen of banken (‘Everything looks good on you, you make it look brand new every day. / I need you to need me, complete my world, I got it for you, girl.’). Je kan vast veel betere mannen dan deze jongen aan de haak slaan, maar dat is een gepasseerd station want je houdt al van mij. Dat is het thema van het uptempo ‘You Already Love Me’ (‘It’s too late, you already love me.’).

Op de countryballad ‘Hurt A Lot Worse When You Go’ is Toby er zich heel erg van bewust dat hij telkens niet meer dan enkel het speeltje is van/een avontuurtje is voor een vrouw die hij heel graag ziet, maar dit toch accepteert omdat hij niet zonder haar kan (‘You never cut me deep enough to tell you ‘no’, just tell me you love me, it’ll hurt a lot worse when you go.’). Ik had jou misschien meer aandacht kunnen en moeten geven, maar was ik jou dan ook niet kwijtgeraakt? Dat vraagt Toby zich af op de meeslepende ballad ‘Lost You Anyway’ (‘When it’s gone, it’s gone for good.’). De eveneens meeslepende en filmische pianoballad ‘She Never Cried In Front Of Me’ bevat de volgende hartverscheurende boodschap: hoe kon ik weten hoe zij zich voelde, want ze heeft me nooit haar gevoelens getoond? (‘How was I supposed to know she was slowly letting me go, if I was putting her through hell, hell, I couldn’t tell.’)

Heerlijke Mexicaanse vibes horen we terug op het semi-uptempo ‘Cabo San Lucas’, waarin de zanger herinneringen ophaalt aan een mooie tijd die hij samen met een ex-geliefde in Cabo San Lucas doorbracht en zich afvraagt of ze hem hier nog eens komt opzoeken. Het stevige uptempo ‘God Love Her’ vertelt het verhaal van de ‘verboden’ liefde tussen een ‘bad (biker) boy’ en een zeer gelovig opgevoed meisje (‘She’s a rebel child and a preacher’s daughter, she was baptized in dirty water. She holds tight to me and the bible on the backseat of my motorcycle.’). En een Toby Keith album zou geen Toby Keith album zijn zonder zijn typische handelsmerk: een patriotische soldatensong. En dat is exact wat de bluesy gospelballad ‘Missing Me Some You’ is, een nummer waarin een soldaat op missie zijn vrouw heel erg mist (‘I’ve got your picture stuck down in my battlegear / Even the man in the moon is singing the blues.’).

De ondertussen bijna 60-jarige Toby Keith Covel heeft ons de afgelopen 28 jaar (zijn debuutalbum ‘Toby Keith’ dateert alweer uit 1993) verwend met maar liefst 18 studioalbums. Talrijke hits hebben ondertussen de revue gepasseerd, met o.a. ‘Should’ve Been A Cowboy’, ‘How Do You Like Me Now?’, ‘Beer For My Horses’ (duet met Willie Nelson) en ‘As Good As I Once Was’. In november 2011 stond hij met zijn ‘Lock & Loaded’ tour in een uitverkocht Paradiso Amsterdam en ik vind het 10 jaar later nog steeds een eer dat ik bij dit legendarische optreden aanwezig mocht zijn. Toby’s laatste volwaardige studioalbum ’35 MPH Town’ dateert alweer uit 2015 en het is te hopen dat hij gauw weer een nieuwe plaat uitbrengt.

Ik kan het mij haast niet voorstellen, maar mocht je nog niet bekend zijn met het werk van Toby Keith, dan is ‘That Don’t Make Me A Bad Guy’ een uitstekend startpunt om zijn werk te leren kennen. En voor iedereen die hem al wel kent is het ongetwijfeld elke keer weer een mooie trip down memory lane om naar al die uitstekende songs te luisteren, gedreven door die prachtige diepe en warme stem. Om het werk van Toby Keith samen te vatten door middel van een van zijn meest recente songs: That’s Country, Bro!

Release – 28 oktober 2008
Platen label – Show Dog

 

Toby Keith - That Don't Make Me A Bad Guy

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­