Retro Recensie: Bon Jovi - Lost Highway

Bon Jovi - Lost Highway

Bon Jovi
Lost Highway

Een recensie over Bon Jovi op newcountry.nl? Bon Jovi, dat is toch die uiterst succesvolle band met vele megahits zoals ‘It’s My Life’, ‘Keep The Faith’, ‘Bed Of Roses’ en ‘Livin’ On A Prayer’? Maar wat hebben Bon Jovi en new countrymuziek met elkaar gemeen? Eigenlijk veel meer dan je op het eerste gezicht en gehoor zou denken.

Door Cedric Davids

Diep in zijn binnenste is Jon Bon Jovi ongetwijfeld steeds een cowboy geweest, want meerdere Bon Jovi songs bevatten in meer of mindere mate een ‘country touch’. Dat begon reeds in 1987, toen Bon Jovi in de hit ‘Wanted Dead Or Alive’ de volgende intrigerende lyrics verwerkte: ‘I’m a cowboy, on a steel horse I ride’. In 1990 bracht Jon Bon Jovi zijn eerste solo-album uit, getiteld ‘Blaze Of Glory’, een album boordevol country-invloeden geïnspireerd door de film ‘Young Guns II’. Ook de song ‘Come On Up To Our House’ uit 2016 valt in de categorie new country. En samen met Jennifer Nettles had Bon Jovi twee uiterst vruchtbare samenwerkingen: de megahit ‘Who Says You Can’t Go Home?’ uit 2006 en het hoopvolle ‘Do What You Can’, een zeer mooie en positieve lockdownsong uit 2020. In 2007 besloten Jon Bon Jovi en zijn band dat het tijd was voor een volwaardig ‘Bon Jovi meets country’ album. Zo ontstond ‘Lost Highway’, het tiende studio-album van de band, dat deels werd opgenomen in de Black Bird Studios in Nashville en dat bestaat uit 12 nummers met diverse thema’s: liefde, hoop, uitdagingen aangaan, verdriet en... feesten! Tijd om ‘Lost Highway’ te (her)ontdekken. Start the engines!

Laten we beginnen met het thema ‘liefde’, dat terug te vinden is op twee songs. Op het uptempo ‘Summertime’ zingt Jon het volgende: jij brengt de zon en de zomer in mijn leven, zonder jou zou het leven maar saai zijn. Het maakt mij niet uit waar ik ben, zolang het maar samen met jou is, is dan weer de liefdesboodschap van de ballad ‘Seat Next To You’ (‘Baby, say that you’ll save me a seat next to you.’).

Worstelen met jouw gevoelens en/of met jouw morele waarden is dan weer het thema van een aantal andere songs. Na lange tijd jouw ex tegenkomen en, ook al is zij ondertussen getrouwd, toch nog een passionele nacht met haar beleven. Dat is het onderwerp van de wondermooie ballad ‘(You Want To) Make A Memory’. Ook op de countryballad ‘Till We Ain’t Strangers Anymore’, een duet met LeAnn Rimes, proberen ex-geliefden hun relatie nieuw leven in te blazen (‘It might hard to be lovers, but it’s harder to be friends.’). Het uptempo ‘Any Other Day’ beschrijft eveneens het moment waarop het hoofdpersonage en zijn ex-geliefde beseffen dat ze weer voor elkaar vallen en opnieuw naar elkaar toegroeien. Een song van hoop als het ware. Dat is het uptempo ‘Whole Lot Of Leavin’ dan weer helemaal niet. Niet alleen de zomer verlaat ons, maar jij verlaat mij ook en daar heb ik het heel moeilijk mee, is het onderwerp van deze song.

Naast ‘Any Other Day’ zijn er nog een aantal hoopvolle songs te vinden op ‘Lost Highway’. Dit is de laatste avond dat jij je alleen voelt, want vanaf nu zal ik er altijd voor jou zijn. Dat is het thema van het uptempo ‘The Last Night’ (‘These days it’s hard to have a heart.’). En op het semi-uptempo ‘One Step Closer’ zingt het hoofdpersonage het volgende: ik heb heel diep gezeten, maar ik stel met beetje bij beetje open om weer rechtop te krabbelen.

Niet bang zijn om uitdagingen aan te gaan, dat horen we terug op zowel de titeltrack, het aanstekelijke uptempo ‘Lost Highway’ (laat jouw gevestigde en vertrouwde leventje achter je en ga het avontuur aan) als op het semi-uptempo ‘Everybody’s Broken’ (wees niet bang om gekwetst te worden, ga het avontuur, genaamd ‘het leven’, aan) (‘It’s OK to be a little broken, because everybody’s broken in this life.’).

En als klap op de vuurpijl staan er ook nog twee rasechte feelgood partysongs op ‘Lost Highway’. Op ‘We’ve Got It Going On’ feesten Jon en zijn bandleden er samen met Big & Rich op los (‘Is there anybody out there, looking for a party?!’). En het slotnummer ‘I Love This Town’ is de ultieme liefdesbetuiging van het hoofdpersonage aan zijn geboortedorp (‘Let the world keep spinning around and around, this is where it all goes down, down, down, that is why I love this town, that is why I keep coming around.’).

Bon Jovi heeft dus veel meer raakvlakken met (new) country dan je in eerste instantie zou denken. Naast meerdere individuele countrysongs op verschillende van hun andere platen, is ‘Lost Highway’ hun ultieme eerbetoon aan de (new) countrymuziek. Een prachtige muzikale roadtrip langs 12 pittoreske plaatsjes op deze ‘lost highway’. Stap in jouw pick up truck of op jouw Harley en ga mee op avontuur om deze classic te (her)ontdekken!

Release – 8 juni 2007
Platen label – The Island Def Jam Music Group

 

Bon Jovi - Lost Highway

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­