Recensie: Zac Brown Band - The Comeback

Zac Brown Band - The Comeback

Zac Brown Band
The Comeback

Door Cedric Davids

Op 15 oktober 2021 verscheen ‘The Comeback’, het nieuwste album van Zac Brown Band. Misschien een beetje een misleidende titel want zijn zij wel ooit weggeweest? ‘The Comeback’ is een prachtig album geworden, waarop de Zac Brown Band 15 songs heeft gebundeld, die handelen over liefde, liefdesverdriet, genieten van het (plattelands)leven, levenswijsheden en Zac Brown’s thuisstaat Georgia.                                                           

De plaat opent met het Coldplay-achtige, uptempo ‘Slow Burn’, waarop met weemoed wordt teruggedacht aan gelukkige(re) tijden uit het verleden (‘Sometimes a memory like that is a slow burn.’). Een ode aan het (harde) leven op het platteland vormt het onderwerp van het uptempo ‘Out In The Middle’ (‘Out in the middle of nowhere, that’s where I wanna be.’). De ballad ‘Wild Palomino’, een song in de stijl van Sam Outlaw, gaat over het volgende: ook al wil je (voorlopig) niet meer bij mij zijn, toch zal ik altijd van je houden (‘Sad songs sound sad on an old Gibson, it only gets better playing it a thousand times / Home is still home, no matter which road you choose.’).

Wij hebben samen tegen heel wat vooroordelen van de buitenwereld moeten opboksen en dat heeft ons alleen maar sterker gemaakt, zingt het hoofdpersonage op de ballad ‘Us Against The World’ (‘Your mama didn’t like my six string dreams, said you can do better than a wreck like me.’). Daarna is het op het tropische, uptempo ‘Same Boat’ de beurt aan een van de levenslessen op het album: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, genaamd ‘het leven, en we moeten er met zijn allen het beste van maken (‘We’re all in the same boat, fishing in the same hole.’). De eerste van twee samenwerkingen op de plaat is de ballad ‘Stubborn Pride’. Samen met Marcus King zingt de Zac Brown Band op deze 7(!) minuten durende song over het volgende: dankzij jou heb ik mijn koppigheid laten varen en heb ik echte liefde leren kennen (‘You pulled me from the fire so I won’t have to face the flames alone, and gave this gypsy heart the only home it has ever known.’).

Het uptempo ‘Fun Having Fun’, een old school ZBB song in de stijl van hun eerdere hits ‘Chicken Fried’ en ‘Sic’Em On A Chicken’, is een ode aan kattenkwaad uithalen en aan genieten van het leven (‘It’s fun having fun.’). De titeltrack ‘The Comeback’ is een uptempo song die doet denken aan ‘Glory Days’/’Born In The USA’ van Bruce Springsteen en waarop hoopvol wordt uitgekeken naar het einde van de pandemie en naar de terugkeer naar het ‘normale’ leven (‘When you hit rock bottom, the only way is up.’). Het semi-uptempo ‘Old Love Song’ is dan weer een ode aan de liefde (‘Girl, put your records on, let me love you like an old love song.’).

Op de hartverscheurende ballad ‘Any Day Now’ beseft het hoofdpersonage te laat dat hij al zijn kansen heeft vergooid en dat zijn relatie nu echt voorbij is (‘Any day now I’m gonna pack this truck up, you’ve left my heart out in the rain to rust.’). Het tropische, uptempo ‘Paradise Lost On Me’ is dan weer exact het tegenovergestelde van de vorige song, namelijk een ode aan de liefde (‘Without you it’s just paradise lost on me.’). En het uptempo ‘GA Clay’ is een ode aan Zac Brown’s thuisstaat Georgia (‘I go home to the GA Clay / It knows everything about me, GA Clay.’).

Op het semi-uptempo ‘Love And Sunsets’ bezingt ZBB opnieuw hoe mooi de liefde is (‘Thank God, love and sunsets are free.’). De tweede samenwerking op het album is de ballad ‘Closer To Heaven’, een duet met Gregory Porter. Wat voel ik me hemels sinds ik jou ken (‘The hell I was living in is through, I’m closer to heaven when I’m with you.’). En dan is het, jammer genoeg, reeds de beurt aan het slotnummer. ‘Don’t Let Your Heart’ is een onvervalste rock ‘n roll song met de volgende wijze raad: ook al heb je liefdesverdriet, wees niet bang en stel jouw hart open voor de liefde (‘Don’t let the dark shade your shine.’).

 

 

‘The Comeback’ van Zac Brown Band is een typisch ZBB album geworden: uitstekende lyrics en melodieën, prachtige samenzangen, de magische fiddle van Jimmy De Martini, de heerlijke stemmen van Zac Brown en John Driskell Hopkins en op een aantal songs ook het verrassende gebruik van gospelinvloeden en gospel backings. Met ‘The Comeback’ bewijst Zac Brown Band opnieuw dat zij nog steeds een van de beste en meest veelzijdige bands in het new country genre zijn. Absolute aanrader!

 

zac brown band the comeback

Release – 15 oktober 2021
Platen label – Home Grown Music / Warner Music Nashville

Koop de plaat

Meer recensies...

­