Recensie: Walker Hayes - Country Stuff The Album

Walker Hayes - Country Stuff The Album

Walker Hayes
Country Stuff The Album

Door Cedric Davids

Op 21 januari 2022 verscheen ‘Country Stuff The Album’ van Walker Hayes. Op zijn derde studioalbum behandelt de 42-jarige zanger en vader van zes kinderen de volgende thema’s: alcohol, liefde, eenvoud, herinneringen, vriendschap, nooit opgeven en uiteraard ‘country stuff’. Een bloemlezing van de dertien nummers op deze uitstekende plaat.

Het album opent met het semi-uptempo ‘Drinking Songs’: alcohol is mijn beste vriend en raadgever, want het is de enige zekerheid in mijn leven (‘Thank God for drinkin’, and drinkin’ songs.’). Ik ben een eenvoudige, hardwerkende man, die probeert om zichzelf en zijn gezin uit de problemen te houden. Dat is het onderwerp van het semi-uptempo ‘AA’ (‘Hey, I’m just trying to stay out of AA / Trying not to be like my old man, but the older I get, the more I am.’). De ballad ‘Life With You’ is de eerste ode aan de liefde op het album (‘Baby, all I wanna do is to have a life with you.’).

Het semi-uptempo ‘U Gurl’ gaat over het volgende: jij bent helemaal mijn type (‘Guys like me like girls that look like you, girl.’). Hoort u op deze song ook samples uit ‘Whoomp, There It Is’ van Tag Team? En gaat de ballad ‘Delorean’ nu over herinneringen ophalen aan romantiek op de achterbank van een Delorean of is deze song toch een (stiekeme) ode aan de film ‘Back To The Future’ (‘I don’t wanna go back to the future, I just wanna cruise with you, girl, in the Delorean.’)? Het vrolijke, uptempo ‘Fancy Like’ doet, mede door de exotische ritmes, denken aan Niko Moon songs: mijn geliefde en ik houden van eenvoudige dingen, niet van (overbodige) luxe (‘Uh, I don’t need no Tesla to impress her.’).

De eerste van vier samenwerkingen op ‘Country Stuff The Album’ is het uptempo ‘Craig’, waarop Walker Hayes samen met de christelijke band MercyMe een ode brengt aan de vriendschap (‘Yeah, he’s not the light of the world, but I wish that mine was bright as his.’). De ballad ‘What You Don’t Wish For’ brengt ons de boodschap om nooit op te geven en om steeds te proberen onze droom/dromen te verwezenlijken (‘Care for what you don’t wish for.’). Daarna is het de beurt aan de volgende samenwerking: op de titeltrack, het uptempo ‘Country Stuff’, bezingen Walker Hayes en Jake Owen hun voorliefde voor alles dat het label ‘country’ draagt (‘I like old blue jeans, guitar strings and dirt roads, you know, country stuff.’).

De Dan + Shay achtige ballad ‘I Hope You Miss Me’ vertelt het volgende verhaal: ook al zijn we uit elkaar omdat jij een acteercarrière nastreefde in de grote stad en ik in ons plattelandsdorpje wilde blijven wonen, toch hoop ik dat je mij af en toe nog mist (‘Hope you find yourself but selfishly I hope you miss me.’). Op de mooie, autobiografische ballad ‘Briefcase’ haalt Walker Hayes, samen met Lori McKenna, herinneringen op aan zijn in 2021 overleden vader aan de hand van diens aktentas. En hij beseft pas op latere leeftijd hoe gepassioneerd zijn vader met zijn job bezig was en hoe moeilijk het was voor zijn vader om een goede work-life balans te vinden. Eigenlijk net zoals hij nu ervaart met zijn eigen muzikale  carrière (‘I picked up a guitar case, because it wasn’t square like his. / I guess a guitar doesn’t fall too far from a briefcase.’). De ballad ‘Make You Cry’ is een ode aan de liefde: ik hou ervan om de gevoelige snaar bij jou te raken (‘I love to make you cry, I know I hit that right emotion when your eyes fill up with oceans.’). Op het slotnummer, de ballad ‘What If We Did’, is een gastrolletje weggelegd voor Carly Pearce: waarschijnlijk blijft het bij een avontuurtje, maar wie weet wordt het wel iets blijvends tussen ons.

‘Country Stuff The Album’ is een album dat soms doet denken aan Dan + Shay, soms aan Sam Hunt, soms aan Niko Moon en dat tegelijkertijd toch ook veel eigenheid bevat. Tel daarbij op de vier samenwerkingen met MercyMe, Jake Owen, Lori McKenna en Carly Pearce en een aantal mooie, autobiografische elementen en je kan concluderen dat ‘Country Stuff The Album’ van Walker Hayes een prima new countryalbum is!

Walker Hayes - Country Stuff The Album

Release – 21 januari 2022
Platen label – Monument Records / Sony Music Entertainment

Koop de plaat

Meer recensies...

­