Recensie: Toby Keith – Peso In My Pocket

Toby Keith – Peso In My Pocket

Toby Keith
Peso In My Pocket

Door Cedric Davids

We hebben er maar liefst 6 jaar op moeten wachten, maar op 15 oktober 2021 is het dan eindelijk zo ver! Dan verschijnt namelijk het nieuwste studioalbum van Toby Keith, getiteld ‘Peso In My Pocket’. Newcountry.nl kreeg de eer toebedeeld om het album alvast in sneak preview te beluisteren, zodat voor onze lezers de voorpret ook al kan beginnen voor de eigenlijke releasedatum! Laat ons even grasduinen door de tien heerlijke songs op deze typische Toby Keith-plaat.

Het openingsnummer is het uptempo ‘Oklahoma Breakdown’, een ode aan een jonge, ontluikende liefde, die niet kan rekenen op de sympathie van de ouders van het meisje van het koppeltje (‘Your mama/papa don’t like me…and you being alone.’). Daarna is het de beurt aan de titeltrack, het uptempo ‘Peso In My Pocket’. Een ietwat ondeugende song over feesten in Mexico, die je door de melodielijnen een ‘achy breaky heart’ gevoel geeft (‘Got a peso in my pocket, got a pepper in my pants…, everything is crazy when I’m down in Mexico.’). Het uptempo ‘Old School’ is een ‘handen in de lucht en lekker meebrullen nummer’ dat gaat over genieten van het ‘old school’ leven in een klein dorpje op het platteland (‘We’re keeping it old school, just the way we like.’).

‘Old Me Better’ is een uptempo song met heerlijke Mississippi/Louisiana vibes, maar met jammer genoeg niet zo’n vrolijke boodschap: vroeger, voordat ik je leerde kennen, was ik een veel leuker persoon dan nu (‘Baby, you made me a brand-new man, but I like the old me better.’). Daarna is het de beurt aan de semi-uptempo drinking song ‘Days I Shoulda Died’: ik heb altijd al een wild bestaan geleid, het is eigenlijk een wonder dat ik nog leef (‘I ain’t in the grave yet, but no one can say I ain’t tried / Did most of my living on the days I should have died.’). Bruce Springsteen vibes zijn terug te horen op het semi-uptempo ‘Growing Up Is A Bitch’: opgroeien is niet altijd makkelijk, en misschien wil ik ook wel nooit volwassen worden (‘I wanna stay out late, I wanna play all night, I wanna rock ‘n roll till I get it right.’).

‘She’s Drinking Again’ vertelt het verhaal van een aan alcohol verslaafde vrouw (‘She’s mean as a snake, Jake; don’t get up in her grill, Bill; she’s drinking again.’). Een song die, mede door het gebruik van blazers, doet denken aan een Mexicaanse schlager. Lekker feesten in het plaatsje Thunderbird vormt het onderwerp van het uptempo, old fashioned country ‘Thunderbird’ (‘Everybody’s going to Thunderbird, I left the minute when I got the word.’). Op ‘Take A Look At My Heart’ geeft het hoofdpersonage wijze raad aan de nieuwe vriend van zijn ex: doe het niet, want zij maakt je enkel ongelukkig! (‘You don’t know what you’re getting into, she’s gonna tear you apart, you’re going to places I’ve been to, take a look at my heart.’) En een Toby Keith album zou geen Toby Keith album zijn zonder een patriottische USA song. Daarom brengt Toby op de 4th of July song, en tevens slotnummer, ‘Happy Birthday America’ een ode aan ‘zijn’ Amerika. Een lied waarin je ook Toby’s pijn en teleurstelling voelt omdat steeds meer mensen/landgenoten geen vaderlandsliefde meer lijken te tonen en geen respect meer lijken te hebben voor de ‘Red, White and Blue’ (‘Happy birthday America, or whatever is left of you.’). Voor de tweede keer horen we op het album een vleugje Bruce Springsteen.

 

Toby Keith

 

Het lange wachten op een Toby Keith album, met allemaal nieuwe nummers, wordt ruimschoots beloond met ‘Peso In My Pocket’. Een uitstekend album met 10 heerlijke songs, gekruid met typische Toby Keith specerijen zoals de pedal steel, Hammond orgel, piano, backings en uiteraard blazers en hier en daar zelfs een accordeon. En uiteraard gezegend met Toby’s warme stemgeluid. Mijn advies luidt dan ook: Take your peso’s out of your pocket and buy this album!

Release – 15 oktober 2021
Platen label – Thirty Tigers / Show Dog

 

Pre-Order Bol.com

 

Pre-Order

Meer recensies...

­