Recensie: Tim McGraw - Here on Earth

Tim McGraw - Here on Earth

Tim McGraw
Here on Earth

Op 21 augustus 2020 werd het nieuwste album van Tim McGraw gereleased, getiteld ‘Here on Earth’. Vijf jaar na zijn vorige solo studioalbum ‘Damn Country Music’ (2015) en drie jaar na zijn duettenalbum met echtgenote Faith Hill ‘The Rest of Our Life’ (2017). En wat een pareltje is deze nieuwe plaat geworden!

Door Cedric Davids

Tim neemt ons mee op een prachtig georkestreerde muzikale reis, waarin alle facetten van ons leven ‘here on earth’ aan bod komen: verliefdheid, liefde, geluk, verlies, troost, pijn, verdriet.

Het thema ‘Liefde’ komt het vaakst aan bod. Het openingsnummer ‘L.A.’ brengt de luisteraar, mede overgoten met een ronduit schitterend violenarrangement, in een  verliefde en relaxte 70’s sfeer (‘The thing I love the most about L.A. is you.’). Originele invalshoeken met betrekking tot de liefde zijn te vinden in de countryballads ‘Damn Sure Do’ (met o.a. de zin ‘You’re the loveline running through the palm of my hands’) en ‘Sheryl Crow’, waarin hij verliefdheid/liefde vergelijkt met de eerste keer dat hij een song van Sheryl Crow op de radio hoorde (‘You’re stuck in my head just like when I heard for the first time Sheryl Crow on the radio’). En ook op het uptempo ‘Hard To Stay Mad At’ en op de ballad ‘Hold You Tonight’ bezingt Tim de liefde.

Het titelnummer ‘Here on Earth’ beschrijft dat we tijdens ons leven de reden ontdekken waarom we op deze aarde zijn gezet. Dit uptempo nummer is met vele instrumenten omkleed en bevat zelfs doedelzakgeluiden die het lied doen uitgroeien tot een moderne mars, die doet denken aan ‘Two Lanes Of Freedom’, een van Tim’s oudere hits, alsook aan ‘On My Way’, een Phil Collins nummer uit de film Brother Bear.

Een Tim McGraw album zou geen Tim McGraw album zijn als het geen trucksongs zou bevatten. En dit album bevat er zelfs twee! In het met spacy geluiden omgeven ‘Chevy Spaceship’ cruist Tim met zijn geliefde in zijn truck door de stad. Dit lied staat bol van verwijzingen naar de ruimte(vaart) (‘Baby I can be your rocketman’) waardoor je bijna de indruk krijgt dat het door de NASA is gesponsord (grapje!). In ‘7500 OBO’ zet hij daarentegen zijn bolide te koop want zijn truck doet hem teveel denken aan de mooie tijden met zijn ex.

En daarmee zijn we aanbeland bij het thema ‘Verlies’. Zowel de prachtige pianoballad (die subtiel uitgroeit tot een bombastische ballad) ‘Not From California’ als de countryballad ‘If I Was A Cowboy’ (‘I wouldn’t miss you at all’) vertellen een verhaal waarbij je als luisteraar duidelijk de pijn voelt van een verbroken relatie. De song ‘I Called Mama’, die als voorbode van het nieuwe album werd uitgebracht, gaat over het verlies van een vriend en deze gebeurtenis doet de hoofdpersoon beseffen wat echt belangrijk is in zijn leven en daarom belt hij zijn moeder. De eveneens prachtige ballad ‘Doggone’ gaat dan weer over het verlies van een trouwe viervoeter.

De macho in Tim komt even bovendrijven in ‘Good Taste In Women’, waarin hij zonder valse bescheidenheid vertelt over zijn specialiteit: zijn goede smaak wat betreft vrouwen. De ballad ‘Gravy’, met een mooie rol voor de pedal steel, gaat over gelukkig zijn met wat je hebt. In ‘War Of Art’ beschrijft de zanger zijn leven als artiest, dat soms zwaar is en het moeilijk maakt om jezelf te blijven (‘I am a soldier fighting the war of art’).

Dit album staat vol met uitstekende nummers en het is niet makkelijk om een favoriete song te kiezen. Maar als ik er dan toch een uit moet pikken dan kies ik voor de wondermooie countryballad ‘Hallelujahville’, die gaat over genieten van het (simpele) leven in een klein dorpje op het platteland. Deze song is wat mij betreft nu al een klassieker! Bekijk ook eens de heerlijke akoestische versie van dit nummer op YouTube.

Tim McGraw, de man met de kenmerkende zwarte cowboyhoed, heeft met dit 16 nummers tellende album een waar meesterwerk afgeleverd. Woorden kunnen bijna de adembenemende schoonheid van deze plaat niet beschrijven! Ik voel me dan ook vereerd dat ik ‘Here on Earth’ ben om te (mogen) genieten van deze absolute perfectie!

 

Release – 21 augustus 2020
Platen label – Big Machine Records

 

Tim McGraw - Here on Earth

 

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­