Recensie: Tim Hicks - Talk To Time

Tim Hicks - Talk To Time

Tim Hicks
Talk To Time

Door Cedric Davids

Iets meer dan een jaar na het verschijnen van de wondermooie akoestische EP ‘Campfire Troubadour’ (recensie van die EP is ook terug te lezen op newcountry.nl) vond Tim Hicks dat het tijd werd om een nieuw full-length en (nagenoeg) full-electric album op te nemen. En zo geschiedde, want op 2 september 2022 vierde de Canadese zanger de release van ‘Talk To Time’: 11 songs, met ‘het leven’ als centraal thema: goede tijden, slechte tijden, ups en downs, de vluchtigheid van het leven, vroeger en nu, en zelfs een verhaal over het leven in een bar.

De ups en downs van het leven worden bezongen in het openingsnummer, de ballad ‘Cost Of Life’ (‘You might find yourself going through hell for a little bit of heaven down the road, that’s the cost of life.’). Het uptempo ‘Dodge Out Of Hell’ vertelt het verhaal van een vrouw die ontsnapt uit een zeer ongelukkige, toxische relatie (‘She’s tired of living with the devil himself, so she’s getting the Dodge out of hell.’). De ballad ‘Whiskey Does’ is dan weer het verhaal van een verbroken relatie met de volgende conclusie: ik heb jou niet meer nodig, want whiskey is een meer dan waardige vervanger voor jou (‘Get me drunk when I kiss your lips, wanna make me late for work, make me forget how bad love hurts, well, baby, I’ve got news for you: whiskey does that too; whiskey might not love me, but neither do you.’).

Wat gaat de tijd toch snel, het leven vliegt voorbij voor je er erg in hebt. Dat is het onderwerp van de titeltrack, de ballad ‘Talk To Time’ (‘If I could talk to time, I’d say: Why are you always flying, you say you’re on my side, but you ain’t no friend of mine, you don’t do second chances, you don’t like looking back.’). Het uptempo ‘Spills Over’ gaat over het volgende: elke keer als wij elkaar tegenkomen, dan is de wederzijdse aantrekkingskracht zo groot, dan spatten de (romatische) vonken er van af, of we dat nu willen of niet (‘It spills over.’). Daarna is het de beurt aan de prachtige ballad ‘Numb’: ik ben zo vaak gekwetst geweest in mijn leven dat ik ondertussen compleet gevoelloos, permanent verdoofd ben geworden (‘Sometimes the deepest cuts don’t bleed, that sounds just about right to me.’).

Het uptempo ‘High Rollers’ gaat over twee mensen die een leven leiden dat ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven, maar van die levensstijl willen blijven genieten zolang ze dat kunnen (‘Going all in, baby, with every dollar, every cent, put it all on black, yeah, we’ll paint the town red.’). We leren iets van alle mensen die we ooit ontmoeten in ons leven, is het thema van de ballad ‘Loved Them First’ (‘We’re all pieces of the people that we’ve loved along the way, we try to take the best and leave the worst.’). Op het vrolijke, uptempo ‘Young & Dumb’ wil Tim Hicks dolgraag terugkeren naar zijn jeugd, een tijd waarin het leven nog zorgeloos was (‘Life was way easier then, wish I was young and dumb again.’). Willen we dat eigenlijk niet allemaal?

De voorlaatste track op het album is een ‘oude bekende’. Op de EP ‘Campfire Troubadour’ was het uptempo ‘The Good, The Bad And The Pretty’ een akoestische track en ditmaal heeft Tim er een elektrische versie van gemaakt. Tekstueel heeft hij niets veranderd en gaat de song nog steeds over het leven op een vrijdagavond in een bar in om het even welke plattelandsdorpje (‘We’re the good, the bad and the pretty; we’re all the same, but we’re different.’). Het slotnummer is een herwerkte (‘Reimagined’) versie van de reeds eerder beschreven ballad ‘Whiskey Does’. ‘Reimagined’ is zeker een juiste benaming, want Tim Hicks heeft zeker geen half werk geleverd met deze herwerkte versie. Hij heeft er een wondermooie pianoballad van gemaakt, ondersteund door strijkers, en tevens een prachtig duet met een voor mij onbekende zangeres.

Met ‘Talk To Time’ heeft Tim Hicks opnieuw een pareltje afgeleverd. Hij wisselt ruigere, uptempo nummers af met prachtige ballads. Ben je nog niet bekend met deze uitstekende Canadese zanger, maar hou je van songs in de stijl van Keith Urban, Jason Aldean en zelfs Bon Jovi? Dan moet je zeker naar Tim Hicks luisteren. Wat mij betreft is hij momenteel nog steeds een van de meest ondergewaardeerde new country artiesten. De titeltrack van het album ‘Talk To Time’ gaat over de vluchtigheid van het leven. Maar ik heb zeker geen moment spijt gehad van de 37 minuten van mijn leven die ik heb besteed aan het beluisteren van dit album. Een aanrader voor elke muziekliefhebber. Topalbum!

 

Tim Hicks - Talk To Time

Release – 2 september 2022
Platen label – Open Road Music Inc.

Koop de plaat

Meer recensies...

­