Recensie: The Ice Road - Soundtrack

The Ice Road - Soundtrack

The Ice Road
Soundtrack

Door Cedric Davids

Op 25 juni 2021 verscheen het album ‘The Ice Road’. Het is de soundtrack van de gelijknamige Netflix actiefilm met Liam Neeson in de hoofdrol, die in augustus 2021 ook te zien zal zijn in de Nederlandse bioscopen. Om de 12 nummers van het album in te zingen werd een heel blik new countryartiesten opengetrokken, aangevuld met een aantal andere/ruigere artiesten. Deze soundtrack bevat meerdere covers, die in een nieuw(er) jasje werden gestoken en die worden afgewisseld met originele, nieuwe nummers. Centrale thema’s van het album zijn: trucks, vrijheid en liefde.

‘The Ice Road’ soundtrack wordt geopend door Jason Isbell, die een mooie uitvoering brengt van de uptempo Johnny Cash truckersong ‘All I Do Is Drive’ (‘All I do is drive, tryin’ to stay alive.’). Ook Miranda Lambert heeft gekozen voor een cover, want zij zingt de uptempo heartbreak trucker countrysong ‘I’m Movin’ On’ van Hank Snow (‘I’m movin’ on, I’ll soon be gone.’).

Vrijheid is het thema van twee originele, nieuwe songs op het album. Op het uptempo ‘Rubber Meets The Road’ bezingen Brantley Gilbert en Tyler Hubbard (een van de zangers van Florida Georgia Line) het verlangen naar vrijheid van een trucker (‘When the rubber meets the road, I can feel the freedom.’). Jackson Dean heeft het op het uptempo ‘Don’t Come Lookin’’ over het genieten van vrijheid en van een vrijbuitersbestaan (‘If I don’t come back, don’t come lookin.’).

‘The Ice Road’ biedt ook ruimte aan een aantal songs van de ruigere soort. De uptempo Hank Snow cover ‘I’ve Been Everywhere’ van L.A. Rats gaat over het doorkruisen van de hele USA met een truck. Een song die qua uitvoering doet denken aan de stijl van The Cadillac Three. Grappig genoeg staat er ook een nummer, gebracht door The Cadillac Three, op de soundtrack. Echter, hun uptempo versie van Dave Dudley’s ‘Six Days On The Road’ doet niet denken aan een een typische The Cadillac Three song maar eerder aan een uitstekend retronummer in de stijl van Elvis Presley (‘Six days on the road and I’m gonna make it home tonight.’). Het ruigste nummer op de plaat is het uptempo ‘Heart Made Of Steel’ van The Assassinzs, John Carter Cash en Robin Zander, waarin zelfs metalinvloeden te horen zijn.

Liefde is ook aanwezig op het album. De uptempo Kathy Mattea cover ‘Eighteen Wheels And A Dozen Roses’ wordt uitmuntend vertolkt door Carly Pearce en vertelt het verhaal van de laatste rit van een trucker voordat hij met pensioen gaat en nu op weg is naar zijn huis en naar zijn vrouw. Nog meer liefde vinden we terug op de ballad ‘Hurricane’, een van de vele hits van Luke Combs (‘You wrecked my whole world when you came and hit me like a hurricane.’).

Twee andere mooie ballads op ‘The Ice Road’ zijn ‘All Coming Down’ van Mark Collie en Allison Moorer en ‘We Got Fight’ van Gary LeVox. Op dit laatste nummer brengt de voormalige leadzanger van Rascal Flatts een ode aan de kracht en vechtlust van de ‘underdogs’ (‘We don’t bark much, we just hang tight, sometimes the underdogs have got the baddest bite.’).

Het slotnummer van het album is een cover van de wereldbekende hit van The Cars uit 1984, getiteld ‘Drive’, die uitmuntend in een nieuw jasje is gestoken door Tim McGraw. Dankzij de sterke nummers en de uiterst getalenteerde groep geselecteerde artiesten is ‘The Ice Road’ een meer dan uitstekende soundtrack geworden, die ook menig countryliefhebber zal bekoren. Als de film slechts half zo goed is als het album, dan is ie zeker het bekijken waard. Topalbum!

Release – 25 juni 2021
Platen label – Big Machine Label Group, LLC

Koop de Plaat

Meer recensies...

­