Recensie: Taylor Swift – Red (Taylor’s Version)

Taylor Swift – Red (Taylor’s Version)

Taylor Swift
Red (Taylor’s Version)

Door Cedric Davids

Taylor Swift is heel druk bezig met haar project om haar oudere albums opnieuw in te zingen en op te nemen en zodoende haar oudere nummers opnieuw in eigen bezit te krijgen. In april 2021 bracht ze ‘Fearless (Taylor’s Version)’ op de markt (recensie van dat album is ook terug te lezen op newcountry.nl) en op 12 november 2021 verscheen ‘Red (Taylor’s Version)’. Taylor Swift levert zeker geen half werk want ‘Red (Taylor’s Version)’ bevat maar liefst 30 (!) nummers: 20 heropgenomen songs van het in 2012 verschenen album ‘Red’ en 10 nieuwe nummers ‘From The Vault’. Goed voor meer dan 2 uur (!) luistergenot!

Uiteraard bevat het album bekende hits als ‘I Knew You Were Trouble’, ‘We Are Never Ever Getting Back Together’ en ‘Everything Has Changed’, het duet met Ed Sheeran. Naast deze samenwerking staan er nog 4 andere duetten op ‘Red (Taylor’s Version)’: ‘The Last Time’ met Snow Patrol’s Gary Lightbody, ‘Nothing New’ met Phoebe Bridgers, ‘I Bet You Think About Me’ met Chris Stapleton en nog een tweede duet met Ed Sheeran, getiteld ‘Run’.

Het is heel moeilijk om een favoriete song aan te duiden, want dit album staat bol van de hits en uitstekende nummers, maar om nogmaals te benadrukken dat Taylor Swift geen half werk heeft afgeleverd, vormen de volgende drie nieuwe nummers mijn absolute hoogtepunten:

Op het prachtige ‘I Bet You Think About Me’ vormt Taylor Swift een duo met Chris Stapleton. Let ook op de hoofdrol voor de mondharmonica op dit nummer.

‘Better Man’, dat is toch die megahit van Little Big Town, zal u misschien denken? En het klopt ook dat LBT erg succesvol is geweest met dit nummer, maar wat u misschien niet wist is dat Taylor Swift deze song voor hen heeft geschreven. En wat is het een genot om Taylor eindelijk haar eigen nummer te horen zingen. Wondermooie versie!

En dan is er ook nog het briljante ‘All Too Well’, dat in twee versies op ‘Red (Taylor’s Version)’ is terug te vinden: eenmaal als de (korte) versie die ook op het originele album te horen was en eenmaal als de volledige, maar liefst 10 (!) minuten durende versie. En over die laatste versie, tevens het slotnummer op het nieuwe album, wil ik het hebben. Nagenoeg elke zichzelf respecterende artiest/band heeft wel minstens 1 uitgesponnen muzikaal epos op zijn/haar naam staan. Denk bijvoorbeeld aan ‘Bohemian Rhapsody’ (Queen), ‘Hotel California’ (The Eagles), ‘Music’ (John Miles), ‘November Rain’ (Guns ‘n Roses), ‘It’s All Coming Back To Me Now’ (Celine Dion), ‘Dry County’ (Bon Jovi), ‘Paradise By The Dashboard Light’ (Meat Loaf) en ga zo maar door. En nu heeft ook Taylor Swift zo’n muzikaal epos: ‘All Too Well’.

Met ‘Red (Taylor’s Version)’ heeft Taylor Swift opnieuw een meesterwerk aan haar toch al uitgebreide oeuvre toegevoegd. Taylor Swift is en blijft een van de meest getalenteerde singer-songwriters van haar generatie. Ook al is ze de afgelopen jaren steeds meer uitgegroeid tot de (nieuwe) ‘Queen of Pop’, toch verloochent ze haar countryroots niet. Op ‘Red (Taylor’s Version)’ staan immers ook 10 nummers die het predikaat country(pop) verdienen: ‘Red’, ‘Treacherous’, ‘All Too Well’, ‘I Almost Do’, ‘Stay Stay Stay’, ‘Begin Again’, ‘Ronan’, ‘Better Man’, ‘I Bet You Think About Me’ en ‘The Very First Night’. Ook al heeft u de (deluxe) versie van ‘Red’ uit 2012 reeds in uw bezit, dan is het nog aan te raden om ook deze nieuwe ‘Red (Taylor’s Version)’ aan te schaffen, niet in het minst omwille van de 10, meer dan uitstekende, nieuwe songs die op deze 2021 versie terug te vinden zijn! Topalbum!

 

Brett Eldredge - Mr. Christmas

Release – 12 november 2021
Platen label – Taylor Swift / Republic Records

Koop de plaat

Meer recensies...

­