Recensie: Sean McConnell - A Horrible Beautiful Dream

Sean McConnell - A Horrible Beautiful Dream

Sean McConnell
A Horrible Beautiful Dream

Door Cedric Davids

Op 6 augustus 2021 verscheen ‘A Horrible Beautiful Dream’ van de Amerikaanse folk- en country singer-songwriter Sean McConnell. De 36-jarige zanger schreef in het (recente) verleden nummers met en voor o.a. Brett Young, Tim McGraw en Brothers Osborne. En met dit nieuwste album verwent hij de luisteraar met 13 ronduit prachtige nummers die gaan over onzekerheid, twijfel, verdriet, geloof en een vleugje liefde.

Het album opent met het semi-uptempo ‘I Still Believe In You’: ook al zijn we uit elkaar en ook al heb ik het daar heel moeilijk mee, toch geloof ik nog steeds in jou (‘I built my world around something that ain’t there anymore.’). Liefde kan heel mooi zijn, maar de keerzijde van de medaille is dat het ook een zeer hoge tol kan eisen. Dat is het onderwerp van de ballad ‘Price Of Love’ (‘When you’ve got everything, you’ve got everything to lose, some people never find it, thank the Lord above that you’ve got a heart falling apart, that’s just the price of love.’). Het eerste van vier duetten/samenwerkingen op deze plaat is de ballad ‘The 13th Apostle’, waarop Sean McConnell samen met The Wood Brothers zijn onvoorwaardelijke trouw aan Jezus uitspreekt (‘I’m the 13th apostle, just by the hair of my chin; I’m the 13th apostle, bet you’ve never heard about him.’).

Ik heb geen zekerheden meer in mijn leven, is het thema van de dreigende, duistere ballad ‘Nothing Anymore’ (‘All I know for sure is nothing anymore.’). Op het semi-uptempo ‘The Wonder Years’ komt het hoofdpersonage tot het keiharde besef dat zijn hoogtijdagen voorbij zijn en dat iedereen tijdens zijn/haar leven ooit tot diezelfde vaststelling komt (‘Don’t shoot the messenger, I didn’t build the game, I’m like you, I want everything to stay the same.’). Het uptempo ‘What The Hell Is Wrong With Me’ is een samenwerking met Fancy Hagood: wat is er in godsnaam toch mis met mij (‘I’m learning not to be my worst enemy, what the hell is wrong with me?’)?

De gospel-ballad ‘I Built You Up’ heeft een intro die doet denken aan ‘Girl Crush’ van Little Big Town en gaat over het volgende: heb ik teveel van jou gevraagd (‘I built you up to be what I need, was it too much for you to be someone that you couldn’t be?’)? Ik heb mijn hele leven op jou gewacht, want jij bent mijn ware, zingen Sean McConnell en Natalie Hemby op de ballad ‘Waiting To Be Moved’ (‘I was standing like a mountain, I was just waiting to be moved.’). Er was een tijd dat ik dacht dat ik de waarheid in pacht had en dat ik alles onder controle had, maar daar ben ik nu niet meer zo zeker van, is het onderwerp van het semi-uptempo ‘Used To Think I Knew’.

Daarna is het de beurt aan de ballad ‘Leave The Light On’: wat er ook gebeurt, ik zal er altijd voor jou zijn (‘While you’re gone, I’ll leave the light on to find your way home.’). De goede raad van zijn vader ter harte nemen, dat is wat het hoofdpersonage doet op de ballad ‘Getting Somewhere’ (‘If you get a little lost, just say a prayer and don’t spend your whole life getting somewhere.’). De laatste samenwerking op het album is er een met Audra Mae en Dan Tyminski, de ballad ‘As The Curtain Came Down’: als ik bepaalde dingen op voorhand had geweten, had ik het waarschijnlijk anders aangepakt (‘I would have sung every note with a little more passion.’). Save the best for last, zo luidt het spreekwoord en dat is in het geval van dit album zeker waar. Op het slotnummer, de wondermooie ballad ‘Remember You’re Here’, geeft Sean McConnell ons, enkel begeleid door een akoestische gitaar, de volgende wijze raad: besteed niet al te veel tijd aan terugkijken of aan vooruitkijken, maar leef in het heden (‘Between what was and what may be, don’t forget to remember you’re here.’). Sean McConnell heeft op dit laatste nummer gekozen voor een ‘one-take’, ongefilterde versie, waardoor het lijkt alsof dit lied geen studio-opname maar een live-versie is, en hij heeft de albumtitel subtiel in dit nummer verwerkt.

 

Sean McConnell

 

Sean McConnell, een artiest die mij, tot voor kort, compleet onbekend was en die je misschien ook niet direct verwacht in een albumrecensie op newcountry.nl, heeft mij dusdanig aangenaam verrast dat een albumrecensie zeker op zijn plaats is. ‘A Horrible Beautiful Dream’ is een verschrikkelijk mooi album geworden. De onderwerpen liggen vaak behoorlijk zwaar op de hand, maar Sean McConnell weet deze door prachtige teksten, mooie melodieën en een zeer prettige stem (die mij bij vlagen doet denken aan de stem van Keith Urban) uiterst smaakvol aan de luisteraar te serveren. Tip: Sean McConnell is in februari 2022 live te bewonderen in Merleyn in Nijmegen. Laat deze kans om deze uiterst getalenteerde artiest te (her)ontdekken dus zeker niet aan u voorbijgaan. Pareltje!

  

Sean McConnell - A Horrible Beautiful Dream

Release – 6 augustus 2021

Platen label – Silent Desert Music / Go Entertainment

Koop de plaat

Meer recensies...

­