Recensie: Sam Hunt - Southside

Sam Hunt - Southside

Sam Hunt
Southside

Op 3 april 2020 verscheen het nieuwe album van Sam Hunt, getiteld ‘Southside’. Het was alweer zes jaar geleden dat zijn eerste studioplaat ‘Montevallo’ op de markt kwam, met daarop hits als ‘Leave The Night On’, ‘House Party’ en ook het in Nederland veelvuldig op de radio gedraaide ‘Take Your Time’. Het is dus even wachten geweest op dit tweede album, ook al zijn een aantal nummers tussen 2014 en 2020 reeds uitgebracht als voorproefjes. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is een persoonlijk album geworden, maar niet meteen eentje om heel vrolijk van te worden, aangezien de meeste songs gaan over verdriet, spijt en verbroken relaties.

Door Cedric Davids

De toon wordt onmiddellijk gezet tijdens het openingsnummer ‘2016’. Een ballad met als thema de spijt die de zanger voelt over een verbroken relatie uit 2016. Tijdens de tweede song op het album word je helemaal op het verkeerde been gezet door de tropische reggaevibes en door de retrovibes van het nummer, want ook het uptempo ‘Hard To Forget’ gaat wel degelijk over iemand die het erg moeilijk heeft om zijn ex te vergeten.

Daarna is het even de beurt aan een aantal positievere nummers. In het semi-uptempo ‘Kinfolks’ is de hoofdpersoon zo zeker van zijn relatie dat hij zijn geliefde aan zijn familie wil voorstellen. Op het eveneens semi-uptempo ‘Young Once’ wordt teruggekeken op de geschiedenis die een stel heeft geschreven toen ze jong waren. En de uptempo feelgood hit ‘Body Like A Back Road’ is een ode van Sam Hunt aan zijn geliefde.

Na deze drie vrolijkere songs gaat het op de rest van het album enkel nog om minder opbeurende teksten. De ballad ‘That Ain’t Beautiful’ heeft als thema: als je ongelukkig bent moet je niet bij de pakken gaan neerzitten, maar op zoek gaan naar iets beters. Ik weet dat je me gaat verlaten, maar blijf aub nog een nachtje bij mij, is dan weer het onderwerp van het semi-uptempo ‘Let It Down’. En op het eveneens semi-uptempo ‘Downtown’s Dead’ stelt uitgaan in de stad niets meer voor voor de hoofdpersoon sinds zijn relatie gestrand is.

Niets blijft eeuwig duren zingt Sam Hunt op de ballad ‘Nothing Lasts Forever’. En ook de ballad ‘Sinning With You’ gaat over een verbroken relatie, met als klein lichtpuntje de volgende boodschap: toen we nog samen waren voelde het niet alsof we in zonde leefden. Gezien de titel van de ballad ‘Breaking Up Was Easy In The ‘90’s’ was het in dat tijdperk blijkbaar makkelijker om een relatie te verbreken, want in 2020 is het volgens de hoofdpersoon heel wat moelijker om zijn ex te vergeten. Het slotnummer ‘Drinkin’ Too Much’ is misschien wel de meest persoonlijke song op het album, want het is Sam Hunt’s ‘sorry’-song voor de tijd toen hij en zijn huidige echtgenote, Hannah Lee Fowler, een tijdje uit elkaar waren.

De twaalf nummers op ‘Southside’ zijn allen (mede)geschreven door Sam Hunt en dat is zeker een prestatie waar hij trots op mag zijn. Ook al heeft hij een eigen zangstijl en maakt hij in de meeste songs gebruik van rap-elementen en andere voor de countrywereld niet-traditionele muziekinvloeden, toch is dit album heel zeker een new countryalbum te noemen. Want elke song bevat ook een of meerdere typische country-instrumenten: akoestische gitaar, pedal steel, banjo en/of fiddle. Soms zeer subtiel verwerkt in een nummer, maar ze zijn zeer zeker aanwezig. ‘Southside’ is een vakkundig gemaakt hedendaags album, maar je moet wel houden van zwaar op de hand liggende teksten. Als dat voor jou geen bezwaar is, dan is dit album zeker een aanrader.

Release – 3 april 2020
Platen label – UMG Recordings / MCA Nashville

Sam Hunt - Southside

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­