Recensie: Luke Bryan - Born Here Live Here Die Here (Deluxe Edition)

Luke Bryan - Born Here Live Here Die Here (Deluxe Edition)

Luke Bryan
Born Here Live Here Die Here (Deluxe Edition)

We raken bijna de tel kwijt, want ‘Born Here Live Here Die Here’, uitgebracht in augustus 2020, was alweer de zevende studioplaat van Luke Bryan. En dus is deze deluxe/extended versie, die op 9 april 2021 op de markt kwam, zijn achtste studio-album. En deze hitmachine heeft aan dit nieuwste album, naast de tien pareltjes van het vorige album, nog zes potentiële hits toegevoegd.

Door Cedric Davids

De toon wordt onmiddellijk gezet met het openingsnummer ‘Knockin’ Boots’. Een vrolijke, onbezorgde meezinger met een nostalgische knipoog naar good old rock-’n-roll tijden.

De meerderheid van de songs bestaat uit goed in het oor liggende uptempo nummers, zoals ‘Down To One’, ‘Too Drunk To Drive’ en ‘What She Wants Tonight’, een song die ook doet denken aan het werk van Jason Aldean.

‘For A Boat’ neemt ons mee op een trip langs de American highways, terwijl ‘Where Are We Goin’’ een prachtig duet is, waarbij een mooie rol is weggelegd voor zowel de akoestische als de pedal steel gitaar.

Luke weet ook een aantal rustige momenten in te bouwen in het album. Zo is er ‘A Little Less Broken’, een melodieuze song over een gebroken hart, helemaal gearrangeerd in de stijl van The Mavericks.

Het ontroerende ‘Build Me A Daddy’ is de grote tranentrekker en vertelt het verhaal van een jongetje dat zijn gesneuvelde vader zo erg mist dat hij aan een speelgoedmaker vraagt of hij voor hem een nieuwe vader kan bouwen.

Het titelnummer ‘Born Here Live Here Die Here’, een mix tussen een ballad en een uptempo nummer, is dan weer een heerlijke countrysong, met als hoofdpersoon een man die zijn geboorteplaats niet wil verlaten omdat hij er simpelweg zo zielsgelukkig is.

En dan is er ook nog ‘One Margarita’: de meest onbekende en ondergewaardeerde zomerhit van 2020, want geen airplay gehad op de Nederlandse radiostations. Dit is een onweerstaanbaar vrolijk nummer dat je wel moet meezingen. Het doet je mijmeren over een vakantie op een tropisch eiland, genietend van zon, palmbomen, een azuurblauwe zee, lekker eten en een aantal heerlijke cocktails.

Tot zover de nummers die reeds op de originele versie van ‘Born Here Live Here Die Here’ stonden. Laten we dan tenslotte nog even stilstaan bij de zes extra nummers die op deze extended versie te vinden zijn. Het semi-uptempo ‘Country Does’ heeft een duidelijke boodschap: country life and traditions never change and never die! (‘Country did as country does, country is as country was.’). De ballad ‘Drink A Little Whiskey Down’ gaat dan weer over het volgende: soms als ik aan jou denk, drink ik nog een glaasje whiskey om jou en het gemis om jou te vergeten (‘When I’m wondering if you miss me, missing comes around.’). Het uptempo ‘Waves’ is de herinnering aan een heerlijke zomerromance (‘Waves keep coming in waves.’). Op de semi-uptempo countrysong in de stijl van Florida Georgia Line, getiteld ‘Bill Dance’, droomt het hoofdpersonage van een carrière als die van Bill Dance (een Amerikaans professioneel visser en presentator van een populair visprogramma). Een ode aan het plattelandsleven horen we terug op de semi-uptempo mars ‘Up’ (‘Up in the sky, there is a guy looking down on us; looking up our whole life, raised up right in a town nobody knows, what a way to grow... up!’). En het slotnummer, de semi-uptempo countrysong ‘Floatin’ This Creek’, compleet met mondharmonica, pedal steel en banjo, gaat over het onbezorgd genieten van een vistochtje.

Met deze mooie, uitgebalanceerde plaat heeft Luke Bryan opnieuw een staaltje vakmanschap afgeleverd. Enige minpuntje van de eerste versie van het album was dat dat album slechts 34 minuten lang (of kort?) is, maar dat heeft Luke zeker goedgemaakt met deze deluxe versie die maar liefst 55 minuten duurt. Deze extended versie doet nog meer verlangen naar een Luke Bryan concert op Nederlandse bodem. Feelgood topplaat!

Release – 9 april 2021
Platen label – Capitol Records Nashville / UMG Recordings / Row Crop Records

 

Luke Bryan - Born Here Live Here Die Here (Deluxe Edition)

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­