RECENSIE: Lady A - What A Song Can Do (Chapter One)

Lady A - What A Song Can Do (Chapter One)

Lady A
What A Song Can Do (Chapter One)

Aan muzikale inspiratie en creativiteit geen gebrek bij Lady A, want na ‘Ocean’ (2019), het kerstalbum ‘On This Winter’s Night (Deluxe)’ (2020) en ‘Ocean (Deluxe)’ (eveneens uit 2020), brachten Hillary Scott, Charles Kelley en Dave Haywood op 25 juni 2021 de EP ‘What A Song Can Do (Chapter One)’ op de markt. De zeven uitstekende nummers op deze EP zijn een meer dan heerlijk voorgerecht en doen verlangen naar het uitgroeien van deze EP tot een volwaardig album met, hopelijk, uiteindelijk minimaal veertien songs (mocht er ook een Chapter Two komen).

Door Cedric Davids

Het openingsnummer is de ballad ‘Talk Of This Town’. Deze song laat de luisteraar voelen hoe moeilijk het is om als koppel in een plattelandsdorp een liefdesrelatie te verbreken. Je blijft namelijk erg lang de pijn voelen van deze break-up want dorpsbewoners raken er maar niet over uitgepraat (‘I don’t wanna be the talk of this town (anymore).’). De titeltrack, het uptempo ‘What A Song Can Do’, beschrijft dan weer hoe wonderbaarlijk het is welke intense en sterke gevoelens een song bij iemand kan oproepen (‘It’s simple but it’s true, ain’t it crazy what a song can do?’).

Daarna is het de beurt aan het vrolijke, uptempo ‘Like A Lady’. Hillary voelt zich heel vrouwelijk op deze song en laat dit ook horen. En grappig genoeg laten ook Charles en Dave hun vrouwelijke kant zien op deze ode aan de vrouw (‘I feel like a lady, sippin’on tequila with my Levi’s on.’). Op de mooie, ingetogen ballad ‘Things He Handed Down’, brengt Charles, nagenoeg enkel begeleid door een akoestische gitaar, een ode aan alle wijze raad die hij van zijn vader heeft gekregen (‘The things that mean to me the most now, are the things he handed down.’).

De leden van Lady A brengen niet enkel een ode aan de wijze raad die ze van anderen hebben gekregen, want op twee songs geven ze ons allen ook wat wijze raad. Zo is het onderwerp van de ballad ‘Fire’: Je moet dingen ontdekken om jezelf te ontplooien/ontwikkelen; tegenslagen horen bij het leven en maken je alleen maar sterker (‘You are gonna find out what you’re made of, walking through fire.’). En op het uptempo ‘Chance Of Rain’ adviseert Charles ons om uitdagingen niet uit de weg te gaan, maar ze juist te omarmen (‘Never going all in because you’re scared of goodbye is like never seeing Paris cause you’re scared to fly.’).

Het slotnummer is de prachtige en tegelijkertijd ook verdrietige pianoballad, aangevuld met een wondermooi strijkersarrangement, ‘Worship What I Hate’, waarop Hillary op hartverscheurende wijze bezingt hoe je jezelf, tegen beter weten in, blijft voorliegen dat alles toch nog goedkomt (‘I gave all my time to nothing, I focused on who I was, not on who I am becoming.’).

Zoals reeds eerder beschreven is ‘What A Song Can Do (Chapter One)’ een heerlijke EP geworden. Een gevarieerde mix van stijlen en onderwerpen, waarbij Hillary Scott en Charles Kelley op verschillende nummers uitmuntend soleren om daarna op andere songs de leadzang te delen. Wat klinken zij toch geweldig samen. Lady A is zeker klaar voor hun ‘What A Song Can Do Tour’, die op 10 juli 2021 aftrapt en hen tot in oktober 2021, samen met support acts Carly Pearce, Niko Moon en Tenille Arts, naar heel wat Amerikaanse steden brengt. Ook al komen ze (voorlopig nog) niet naar Europa, toch doet de EP ‘What A Song Can Do (Chapter One)’ verlangen naar een ‘Chapter Two’ en/of een volwaardig nieuw album. Een song die daarop zeker niet mag ontbreken, is een nummer dat ze ondertussen al een aantal keer live hebben gezongen (o.a. ook in de Grand Ole Opry) en volgens mij de allermooiste song is die ze tot nu toe hebben gemaakt, maar die dus nog niet op een EP of album is verschenen: ‘I Swore I Was Leaving’.

Release – 25 juni 2021
Platen label – Big Machine Label Group, LLC

 

Lady A - What A Song Can Do (Chapter One)

 

 

Koop de EP

Meer recensies...

­