Recensie: Lady A - What A Song Can Do

Lady A - What A Song Can Do

Lady A
What A Song Can Do

Door Cedric Davids

Toen ik in juli 2021 de recensie schreef van de EP ‘What A Song Can Do (Chapter One)’ (recensie nog steeds terug te lezen op newcountry.nl) sprak ik reeds de hoop uit dat deze EP zou uitgroeien tot een volwaardig album met, hopelijk, uiteindelijk minimaal veertien songs. En dat bleken, ongeveer 4 maanden later, profetische woorden te zijn geweest, want op 22 oktober 2021 verscheen Lady A’s ‘What A Song Can Do’, een volwaardig studio-album met, jawel, 14 songs!

Het openingsnummer is de ballad ‘Talk Of This Town’. Deze song laat de luisteraar voelen hoe moeilijk het is om als koppel in een plattelandsdorp een liefdesrelatie te verbreken. Je blijft namelijk erg lang de pijn voelen van deze break-up want dorpsbewoners raken er maar niet over uitgepraat (‘I don’t wanna be the talk of this town (anymore).’). De titeltrack, het uptempo ‘What A Song Can Do’, beschrijft dan weer hoe wonderbaarlijk het is welke intense en sterke gevoelens een song bij iemand kan oproepen (‘It’s simple but it’s true, ain’t it crazy what a song can do?’).

Daarna is het de beurt aan het vrolijke, uptempo ‘Like A Lady’. Hillary voelt zich heel vrouwelijk op deze song en laat dit ook horen. En grappig genoeg laten ook Charles en Dave hun vrouwelijke kant zien op deze ode aan de vrouw (‘I feel like a lady, sippin’on tequila with my Levi’s on.’). Op de mooie, ingetogen ballad ‘Things He Handed Down’, brengt Charles, nagenoeg enkel begeleid door een akoestische gitaar, een ode aan alle wijze raad die hij van zijn vader heeft gekregen (‘The things that mean to me the most now, are the things he handed down.’).

De leden van Lady A brengen niet enkel een ode aan de wijze raad die ze van anderen hebben gekregen, want op twee songs geven ze ons allen ook wat wijze raad. Zo is het onderwerp van de ballad ‘Fire’: Je moet dingen ontdekken om jezelf te ontplooien/ontwikkelen; tegenslagen horen bij het leven en maken je alleen maar sterker (‘You are gonna find out what you’re made of, walking through fire.’). En op het uptempo ‘Chance Of Rain’ adviseert Charles ons om uitdagingen niet uit de weg te gaan, maar ze juist te omarmen (‘Never going all in because you’re scared of goodbye is like never seeing Paris cause you’re scared to fly.’). Op de prachtige en tegelijkertijd ook verdrietige pianoballad, aangevuld met een wondermooi strijkersarrangement, ‘Worship What I Hate’, bezingt Hillary op hartverscheurende wijze hoe je jezelf, tegen beter weten in, blijft voorliegen dat alles toch nog goedkomt (‘I gave all my time to nothing, I focused on who I was, not on who I am becoming.’).

Tot zover de 7 songs die ook op de EP stonden en die reeds in de vorige recensie aan bod kwamen. Het album vervolgt met het semi-uptempo ‘Where Would I Be’: wat zou er van mij zijn geworden wanneer ik jou en jouw liefde nooit had ontmoet/gevonden (‘Would I even know the magic of something meant to be?’)? Op het uptempo ‘Friends Don’t Let Friends’ bouwen de dame en heren van Lady A een feestje met hun vrienden Carly Pearce, Thomas Rhett en Darius Rucker (‘Friends don’t let friends drink alone.’)! Een ware ode aan de vriendschap! Het semi-uptempo ‘In Waves’ gaat over het volgende: af en toe, soms op de meest onverwachte momenten, mis ik je nog steeds (‘Missing you comes in waves.’).

Jij denkt dat ik nog niet over jou heen ben, maar dat heb je helemaal mis! Ik ben namelijk heel gelukkig zonder jou (‘I hate to break it to you I’m doing better since you’ve been gone.’). Dat is het onderwerp van het uptempo ‘You Keep Thinking That’, een song die een vleugje van Lady A’s eerdere hitsingle ‘You Look Good’ van hun album ‘Heartbreaker’ uit 2017 bevat. Ze zijn dus ook milieubewust, want ze recycleren hun eigen werk. Op het uptempo ‘Be That For You’ geeft het hoofdpersonage aan dat hij er altijd zal zijn voor zijn geliefde, de persoon waarop hij/zij altijd kan bouwen (‘On the days where only grace will do, I’ll be that for you / Baby, anything you need, baby, I just want to be that for you.’).

De laatste twee nummers op het album zijn opnieuw twee pareltjes! De ballad ‘Workin’ On This Love’ heeft een erg uitzonderlijk aspect, want op deze song neemt Dave Haywood de leadzang op zich! Een wondermooie ode aan de liefde (‘Building up my life all around you and I / You’re worth every minute and all my time.’)! En nog meer profetische woorden stonden in de vorige Lady A recensie, want het slotnummer is de adembenemend mooie ballad (en ongetwijfeld nieuwe superhit) ‘Swore I Was Leaving’: ook al zouden we het willen, we kunnen niet zonder elkaar (‘I swore I was leaving, but with us it’s never goodbye.’). Een ronduit briljant nummer en wat mij betreft het beste nummer dat Lady A tot nu toe heeft opgenomen en uitgebracht. Dit meesterwerk heeft alle potentie om nog groter te worden dan Lady A’s megahit ‘Need You Now’.

Zou Lady A stiekem Nederlandse les hebben gevolgd en de raad uit de vorige recensie (volwaardig album met veertien nummers en het uitbrengen van ‘Swore I Was Leaving’) ter harte hebben genomen? Waarschijnlijk is het puur toeval, maar ik ben wel zeer blij dat ze met dit prachtige album op de proppen zijn gekomen! Een gevarieerde mix van stijlen en onderwerpen, waarbij Hillary Scott en Charles Kelley op verschillende nummers uitmuntend soleren om daarna op andere songs de leadzang te delen. En zelfs Dave Haywood treedt op een van de songs (‘Workin’ On This Love’) op de voorgrond door de lead vocals voor zijn rekening te nemen. Uitzonderlijk vakwerk van dit trio en ongetwijfeld het beste album dat ze tot nu toe hebben uitgebracht. Hopelijk koppelen ze een Europese tour aan deze plaat en kunnen we ook in Nederland live genieten van wat een (Lady A) song kan teweegbrengen. Uitmuntend album, nu al een classic!

 

Lady A - What A Song Can Do

Release – 22 oktober 2021
Platen label – Big Machine Label Group

Koop de plaat

Meer recensies...

­