Recensie: Kristian Bush - 52 | ATL x BNA

Kristian Bush - 52 | ATL x BNA

Kristian Bush
ATL x BNA

Door Cedric Davids

Kristian Bush, de mannelijke helft van het beroemde countryduo Sugarland, vierde op 14 maart 2022 zijn 52ste verjaardag. Om deze mijlpaal te vieren heeft hij een project op poten gezet waarbij hij in 2022 maar liefst 52 (!) nieuwe nummers wil uitbrengen. Het eerste resultaat van dit project verscheen op 25 maart 2022 met het album ‘52 | ATL x BNA’. De 10 nummers op deze plaat tonen de kameleon die Kristian Bush is, want ook al vormt new country de rode draad, toch zorgen de afwisseling van blues-, southern rock-, Louisiana-, gospel-, reggae- en zelfs disco-invloeden voor een zeer gevarieerd album. Een waar feelgood album dat zelfs bij de grootste pessimist toch een (kleine) glimlach op het gezicht moet toveren.

De plaat opent met het uptempo ‘Everybody Gotta Go Home’: aan alle goede dingen komt een einde, maar dat hoeft niet altijd erg te zijn. Exemplarisch is de ronduit meesterlijke en positieve zin: ‘Don’t cry, goodbye’s just the other side of hello.’. We hebben een leuke, dronken nacht beleefd, maar daar blijft het bij, en op termijn zal je mij daar alleen maar dankbaar voor zijn, geloof me. Dat is het onderwerp van de ballad ‘After The Wine Wears Off’ (‘I promise you, baby, you ain’t gonna wanna be with me after the wine wears off.’). Op het semi-uptempo ‘Mansion’ wil het hoofdpersonage dan juist wel weer dat hij degene is bij wie zijn geliefde zich thuisvoelt (‘Let me be your bodyguard, baby, let me be your mansion.’). Hopelijk wordt onze band nooit verbroken, horen we terug op het uptempo ‘Unbroken’ (‘Girl, your magic’s got me hopin’ that this spell will be unbroken.’).

Ik denk de hele tijd alleen maar aan jou, maar denk jij ook weleens aan mij? Dat vraagt het hoofdpersonage zich af op het uptempo ‘I’m With You’ (‘Do you think about me when your lips kiss a coffee cup? / Am I the Sunday morning that you always wanted after Saturday night is gone?’). Het semi-uptempo ‘Tennessee Plates’ is een song over dankbaarheid en vertrouwen op God (‘God bless the road that’s rolling underneath these Tennessee plates.’). Het semi-uptempo, met reggae-vibes omklede ‘Heart Of Yours’ gaat over het volgende: ik ben heel handig, maar ik kan jouw hart niet herstellen als jij mijn liefde niet accepteert (‘No matter how handy I am, I’m sorry but I just can’t fix that heart of yours.’).

Het leven heeft zeker mindere kanten, maar heeft zeker evenzoveel mooie kanten en momenten. Bekijk het leven wat rooskleuriger, is dan ook de boodschap van het uptempo ‘The World Ain’t As Bad (As You Think)’ (‘For every goodbye there’s a hello, for every bad boy there’s a good old Joe, the world ain’t as bad as you think.’). Voor het uptempo ‘Gasoline’ gebruikt Kristian Bush een wel heel erg originele invalshoek: iemands levensloop wordt bekeken door diens benzineverbruik te analyseren (‘Gasoline, it can get you out of a town that don’t need you no more, drive you right to what you never knew you were looking for, to find a dream.’). Jou kan ik nooit weerstaan, is het onderwerp van het disco-achtige, uptempo slotnummer ‘I’m Coming Around’ (‘I can’t turn you down, when you say ‘I’m coming around’.’).

‘52 | ATL x BNA’ van Kristian Bush: zeer zeker een onconventionele (new) countryplaat, maar zeer zeker ook een must voor elke muziekliefhebber! Uitstekende teksten, originele invalshoeken, het gebruik van diverse muziekstijlen, de toevoeging van blazers en heerlijke backings. De eerste 10 nummers van Kristian Bush’s 52 nummers omvattende ‘verjaardagsproject’ zijn een lust voor het oor en doen verlangen naar meer. Uiteraard wordt Kristian’s ‘Sugarland partner in crime’ Jennifer Nettles een beetje gemist op zijn solo-projecten, maar zowel zijn album ‘Troubadour’ (die hij schreef voor de gelijknamige musical en waarvan de recensie ook terug te lezen is op newcountry.nl) als dit nieuwe album/project ‘52 | ATL x BNA’ bewijzen de diversiteit en het talent van Kristian Bush en tonen aan dat hij als solo-artiest ook meer dan de moeite waard is om als luisteraar te (her)ontdekken! En wie weet, misschien duikt Jennifer Nettles nog op op een of meerdere van de resterende 42 songs van dit project? In ieder geval een topalbum van een topartiest!

 

Kristian Bush - 52 | ATL x BNA

Release – 25 maart 2022
Platen label – Songs of the Architect / Big Machine Label Group

Meer recensies...

­