Recensie: Josh Turner - King Size Manger

Josh Turner - King Size Manger

Josh Turner
King Size Manger

Door Cedric Davids

It’s almost the most wonderful time of the year again! Brachten vorig jaar o.a Carrie Underwood, Dolly Parton en Home Free een kerstalbum uit (recensies van al deze albums zijn trouwens terug te lezen/vinden op newcountry.nl), dit jaar is het de beurt aan Josh Turner om de kerstboom op te tuigen. Op 8 oktober 2021 werd immers ‘King Size Manger’ gereleased. Het album bevat 11 nummers en is een mix van traditional/classics en nieuwe kerstsongs.

De plaat opent met een uptempo versie van de traditional ‘Angels We Have Heard On High’, ook wel bekend als ‘Gloria In Excelsis Deo’. Een verfrissend, eigentijds nieuw ritme en melodielijnen zorgen voor een moderne uitvoering van deze classic, zonder afbreuk te doen aan de intentie van het origineel. De eerste van vier nieuwe kerstsongs is het akoestische ‘What He’s Given Me’, een samenwerking met Pat McLaughlin (‘What He’s given me is a hope and a future / No one should have to spend Christmas alone.’). De titeltrack, de ballad ‘King Size Manger’, is een wondermooie, gloednieuwe ode aan het kerstverhaal (‘They knew that child was a real life-changer, lying there in a king size manger.’).

Samen met Rhonda Vincent maakt Josh Turner van de traditional ‘Joy To The World’ een heerlijke uptempo honkytonk song. Het derde nieuwe nummer op het album is de aangrijpende ballad ‘Soldier’s Gift’. Een patriottische kerstsong, een ode aan alle Amerikaanse soldaten die overal ter wereld strijden voor wereldvrede (‘We’ve never met them, their names are not on our list, but you’ll sleep well, America, that’s a soldier’s gift.’). Erg origineel detail aan deze song is dat ie opent en eindigt met de tonen van ‘Silent Night, Holy Night’ (‘Stille Nacht, Heilige Nacht’). Daarna is het de beurt aan de classic ‘Have Yourself A Merry Little Christmas’. Ook al blijft Josh Turner erg dicht bij het origineel, toch geeft hij de song een leuke twist door de toevoeging van een pedal steel en vooral doordat zijn echtgenote Jennifer en zijn vier kinderen, ‘The Turner Family’, meezingen op deze song.

De gospel classic ‘Go Tell It On The Mountain’ is nagenoeg een exacte kopie van de originele uitvoering, inclusief gospelkoor, met uitzondering van een subtiel detail: de a cappella intro van het nummer. Daarna is het tijd voor het laatste nieuwe nummer op het album, de vrolijke, Hawaiiaanse kerstsong ‘Mele Kalikimaka My’Ohana’. Een hele leuke samenwerking met de wereldberoemde ukulele virtuoos Jake Shimabukuro en met het Grammy-genomineerde Hawaiiaanse trio Ho’okena.

De laatste drie tracks op ‘King Size Manger’ zijn dan weer drie ‘traditionals with a twist’. De ballad ‘The First Nowell’ krijgt een subtiele toevoeging van een pedal steel, een mandoline en zelfs een panfluit. Van ‘Santa Claus Is Comin’ To Town’ maakt Josh Turner dan weer een verfrissende countryversie, met ruim baan voor de pedal steel en een verrassend semi-uptempo begin, waarna de song uitgroeit tot een uptempo nummer. En de wondermooie afsluiter is het wereldberoemde ‘Silent Night, Holy Night’. Opnieuw blijft Josh dicht bij het origineel, maar hij maakt er een iets kleinere, meer ingetogen versie van, met een countrytouch en een filmische twist en met een sublieme hoofdrol voor de fiddle.

 

Met ‘King Size Manger’ heeft Josh Turner zeker niet voor de makkelijkste weg gekozen. Het gevaar bij het maken van een kerstalbum ligt altijd op de loer dat een artiest er voor kiest om snel eventjes een aantal kerstklassiekers te coveren. Josh Turner heeft echter geopteerd voor het schrijven van 4 mooie, nieuwe kerstsongs en aan alle 7 kerstclassics/traditionals op het album heeft hij een verfrissende en originele (subtiele) twist gegeven. Tel daarbij op de vier mooie samenwerkingen en het gebruik van typische country-instrumenten als de pedal steel, de fiddle, de banjo en de mandoline, en je krijgt een prachtig country kerstalbum. En als ‘kers(t) op de taart’ zorgt de medewerking van zijn hele gezin op ‘Have Yourself A Merry Little Christmas’ er voor dat het kerstgevoel en de kerstgedachte (‘de tijd bij uitstek om door te brengen met jouw geliefden’) helemaal tot hun recht komen. Uitstekend kerstalbum!

 

 

Josh Turner - Kingsize Manager

Release – 8 oktober 2021
Platen label – MCA Nashville / UMG Recordings

Koop de plaat

Meer recensies...

­