Recensie: Jason Aldean - Macon

Jason Aldean - Macon

Jason Aldean
Macon

Door Cedric Davids

Op 12 november 2021 verscheen ‘Macon’, het nieuwste studioalbum van Jason Aldean. Dit is het eerste deel van een dubbelalbum project, getiteld ‘Macon, Georgia’. Een titel die verwijst naar Jason Aldean’s geboortedorp en thuisstaat. ‘Macon’ is een verzameling van vijftien nummers: tien nieuwe songs en vijf live-tracks. Niet onmiddellijk een plaat om vrolijk van te worden, want het gros van de tien nieuwe songs gaat over verbroken relaties en hoe daarmee (niet) om te gaan.

Het album opent met het uptempo ‘After You’: ik weet nog steeds niet wat ik met mijn leven aan moet sinds onze relatie is beëindigd (‘Just trying to figure out life, after love, after leaving, after too much drinking, after you.’). Ook het tweede nummer, het semi-uptempo ‘Over You Again’, is er niet eentje om vrolijk van te worden: elke keer als ik aan jou denk, heb ik het weer moeilijk en herbeleef ik onze pijnlijke break up (‘Every time I think of getting closer to getting over you, I am getting over you again.’). Tequila is een zeer slechte raadgever, zeker wanneer je het gebruikt om er een gebroken hart mee te helen, is het onderwerp van de ballad ‘That’s What Tequila Does’ (‘It’ll keep you hung up, keep you drunk on what it was, man, that is what tequila does.’).

Zelfs de megahit van de country charts, de ballad ‘If I Didn’t Love You’, gaat over een break up. Samen met Carrie Underwood zingt Jason Aldean: het zou veel makkelijker zijn om jou te vergeten als ik niet nog zoveel van je hield (‘If I didn’t love you, I’d be good by now.’). Nog meer verdriet horen we terug op de ballad ‘Story For Another Glass’: ik kan haar maar niet vergeten (‘Right now, she’s a story for another glass.’). Wat ik ook doe om jou te vergeten, het lukt me gewoonweg niet, is het thema van het uptempo ‘This Bar Don’t Work Anymore’ (‘Even the whiskey can’t ignore, that I’m right back where I was before, this bar don’t work anymore.’).

Zelfs de twee ‘love songs’ op ‘Macon’ bevatten weinig gelukzaligheid. Ze vindt me nu nog leuk, maar dat zou weleens snel kunnen veranderen als ze mijn verleden ontdekt. Dat is het onderwerp van de ballad ‘The Sad Songs’ (‘I bet she’d run as far as she can get, if she heard the sad songs yet.’). En de ballad ‘Watching You Love Me’ gaat over het innerlijke gevecht om bij iemand te blijven die eigenlijk niet goed is voor jou, maar je doet het toch omdat je zielsveel van die persoon houdt.

De ballad ‘Small Town Small’ bevat de volgende boodschap: hou de tradities van een plattelandsdorp in ere (‘Here’s to y’all, keep a small town small.’). En ook een cover van Bryan Adams’ monsterhit ‘Heaven’ ontbreekt niet op ‘Macon’. Na de tien nieuwe nummers wordt het album afgesloten met live-versies van vijf grote hits van Jason Aldean: ‘Amarillo Sky’, ‘Johnny Cash’, ‘She’s Country’, ‘Big Green Tractor’ en ‘My Kinda Party’.

‘Macon’ is, zoals eerder in deze recensie beschreven, het eerste deel van een tweeluik. Het tweede deel, ‘Georgia’, wordt gereleased op 22 april 2022. Hopelijk bevat dat tweede deel wat luchtigere onderwerpen, want ‘Macon’ is toch een beetje zwaar op de hand. Tevens is ‘Macon’, ondanks de aanwezigheid van twee tophits (‘If I Didn’t Love You’ en ‘Heaven’), weinig verrassend en voelt het zelfs een beetje plichtmatig. Al bij al een degelijk album, dat vooral de fans van Jason Aldean zal bekoren.

 

Jason Aldean - Macon

Release – 12 november 2021

Platen label – Macon Music, LLC / This Is Hit Inc

Koop de plaat

Meer recensies...

­