Recensie: Eric Church - Heart & Soul

Eric Church - Heart & Soul

Eric Church
Heart & Soul

 Dat Eric Church er een interessante release-strategie op nahoudt als hij nieuw materiaal uitbrengt, dat weten we al sinds zijn Mr. Misunderstood-album uit 2016, dat hij aanvankelijk alleen naar de leden van zijn fanclub The Church Choir opstuurde. Sindsdien bracht hij ook een enorme collectie live-opnames uit, en in 2018 was ook Desperate Man eerst enkel verkrijgbaar voor het kerkkoor.

Door Stijn De Jong

Maar zo ingewikkeld als hij de release van zijn nieuwe project Heart & Soul heeft aangepakt, is zelfs voor hem uitzonderlijk. De eerste ‘tease’ voor deze set van twee albums en een EP kwam in 2019, in de vorm van de single Stick That In Your Country Song. Dat was nog voordat de coronapandemie losbrak. Sindsdien volgden er nog heel wat andere singles, meestal via YouTube, en na verloop van tijd begonnen er online zelfs grappen de ronde te doen dat het hele album al voor de eigenlijke releasedatum gelekt zou zijn.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is Heart & Soul eindelijk verkrijgbaar. Het geheel bestaat als gezegd uit twee albums, Heart en Soul, en een EP met zes nummers onder de titel &. Die EP is officieel alleen voor fanclubleden bestemd, maar Eric heeft hem stiekem ook voor een schappelijk prijsje als download op Bandcamp beschikbaar gesteld. (Nou ja, niet helemaal. Op het moment van schrijven, ruim een week na de officiële release, is het nog steeds een pre-order.)

En dat allemaal simpelweg omdat de opnamesessies voor Heart & Soul zo voorspoedig gingen dat Eric ineens met een surplus aan sterke nummers zat. De gemiddelde langspeler bevat zo’n tien tracks, maar dit waren er ruim twintig, en ze waren naar zijn mening te goed om een selectie te maken. De nummers werden min of meer thematisch ingedeeld, waarbij de tracks op Heart wat meer rocken, terwijl Soul een wat dansbaarder album is. Niet dat Eric ineens is overgestapt naar disco, maar deze tracks zijn niet gemaakt om stil bij te blijven zitten. En de nummers op & vallen zo’n beetje tussen die twee platen in.

Zo heb je als fan de keuze welke kant van zijn werk je het liefste hoort. Maar laat één ding duidelijk zijn: uiteindelijk zijn dit gewoon nummers die overduidelijk uit dezelfde sessies voortkomen, en had hij er net zo goed gewoon een dubbelalbum van kunnen maken.

Een behoorlijk sterk album zelfs, dat net even wat minder gepolijst en ‘poppy’ klinkt dan Desperate Man maar nog steeds heel aangenaam en toegankelijk. Sterkste tracks: Heart On Fire, Russian Roulette en het voornoemde Stick That In Your Country Song van Heart, en Look Good And You Know It, Break It Kind Of Guy en Hell Of A View van Soul.

Release – 9 april 2021
Platen label – EMI Nashville

 

Eric Church - Heart & Soul

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­