Recensie: Douwe Bob - Born To Win, Born To Lose

Douwe Bob - Born To Win, Born To Lose

Douwe Bob
Born To Win, Born To Lose

Op 28 mei 2021 verscheen het verrassende nieuwe album ‘Born To Win, Born To Lose’ van Douwe Bob Posthuma, beter bekend als Douwe Bob. Waar de 28-jarige zanger in het verleden reeds flirtte met (new) country en Americana, o.a. tijdens zijn Eurovisiesongfestivaldeelname in 2016 met het aanstekelijke ‘Slow Down’, is deze nieuwe plaat zijn eerste volwaardige (new) country en Americana-plaat. Een wondermooi album, (mede)geproduceerd door Daniël Lohues, waarop Douwe Bob ons door middel van dertien nummers meeneemt op een tocht langs alle emoties die iedereen tijdens zijn leven meemaakt of in ieder geval kan meemaken. Een tocht met soms zeer rauwe emoties die worden afgewisseld met tedere, liefdevolle emoties. Laten we samen dit pareltje ontdekken.

Door Cedric Davids

Het openingsnummer en tevens titeltrack van het album, het semi-uptempo ‘Born To Win, Born To Lose’, is een lied dat gaat over kruispunten in het leven en het maken van juiste of foute keuzes (‘It’s time to choose, born to win or born to lose.’). Wat er ook gebeurt in jouw leven, wees sterk en hou vol, is dan weer het onderwerp van de meeslepende ballad ‘Hold On’ (‘Let them catch you smiling with your head up high.’). Daarna is het op het vrolijke, uptempo ‘Amsterdam’ de beurt aan een ode aan de Nederlandse hoofdstad (‘Life is real, now that I feel the way I feel.’).

De ballad ‘Wild Horse’ beschrijft hoe moeilijk het is om je te settelen wanneer je nog steeds een veel te vrijgevochten geest bent (‘The years of riding on a wild horse leave me untamable myself.’). De bluesy ballad ‘Can’t Seem To Get It Right’ gaat over het volgende: hoezeer ik mijn best ook doe, toch lijk ik mijn leven niet op de rit te krijgen (‘Lord, I have tried, but I can’t seem to get it right.’). Bij het beluisteren van deze song leek het soms of ik naar Chris Stapleton aan het luisteren was, zo dicht benadert Douwe Bob diens stem en sfeersetting op dit nummer. Nog zo’n meesterwerkje is de intieme ballad ‘Your Eyes’. Nagenoeg enkel begeleid door een akoestische gitaar vertelt Douwe Bob het hartverscheurende verhaal van een verbroken relatie. Zelden werd intens verdriet zo treffend samengevat/gevangen in een song die amper twee minuten duurt (‘Love can be worse than death / I see your eyes everywhere, but they’ll never look at me again.’).

Op naar de volgende prachtige ballad, getiteld ‘Was It Just Me’. Kan je mij uitleggen waarom onze relatie is stukgelopen, want ik begrijp het nog steeds niet? (‘There is a darkness that deserves to see the light.’) Mede door het wondermooie strijkersarrangement doet deze song bij vlagen ook denken aan een onvervalst Frans chanson. Het uptempo (en huidige single) ‘Ready Or Not’ is een lied over twee mensen die uit elkaar zijn gegroeid en op het punt staan om te beslissen of ze daadwerkelijk uit elkaar zullen gaan (‘Ready or not, keep me from leaving, give me a sign, something to believe in.’). Een andere indrukwekkende song is de ballad ‘Fine Wine’, een ode aan echte vriendschap, waarin het hoofdpersonage de rots in de branding is voor een aan alcohol verslaafde geliefde (‘Lovers they come, lovers they go, but I’ll be right here to carry you home / Some friendships age like fine wine.’).

Tijd om een beetje op te scheppen over jezelf, want het is niet niks om jezelf te vergelijken met Jezus en die strijd zelfs te winnen. Toch is dat het onderwerp van de ballad ‘Jesus’: ik doe zoveel goede dingen, Jezus’goede daden verbleken daar gewoon bij (‘Jesus ain’t got nothing on me.’). Mexicaanse vibes, in de stijl van The Mavericks in hun beste dagen, vinden we terug op het semi-uptempo ‘Mexican Sun’. Deze song gaat over het dromen van een zorgeloos bestaan onder de Mexicaanse zon (‘I’ll be shooting tequila under the Mexican sun.’). Wanneer je denkt dat dit album niet meer mooier kan worden dan het al is, verrast Douwe Bob ons met de ballad ‘When The Road Is Rough’: een song van hoop, een lied om iedereen die het moeilijk heeft een hart onder de riem te steken (‘When you’re too lost to be found, that’s when my love comes around.’). Het slotnummer, de ballad ‘Drop Of You’, vertelt dan weer het verhaal van een toxische relatie (‘You take all the classes but no lesson ever gets learned, and I have got a lot to learn.’).

‘Born To Win, Born To Lose’ is een ronduit prachtig (new) country en Americana-album geworden, waarop Douwe Bob’s warme en melancholische stem wordt aangevuld met uitstekende backings, country/Americana-instrumenten als de pedal steel, de banjo en de mondharmonica en met op enkele songs nog een extra sausje met strijkers en/of blazers. Douwe Bob’s tour start op 1 juli 2021 met een optreden tijdens het Zomertheater in Den Bosch en leidt de komende maanden langs meerdere Nederlandse (theater)zalen (o.a. ook een optreden in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam op 17 juli 2021). Zeker een aanrader om tickets aan te schaffen voor een van zijn shows. ‘Born To Win, Born To Lose’ zingt Douwe Bob op het openingsnummer. Luisterend naar dit album kan ik enkel maar concluderen dat voor hem ‘Born To Win’ de passende terminologie is. Een album van Nederlandse bodem dat helemaal niet onder doet voor de grote Amerikaanse producties. Welcome to (new) country and Americana, Douwe Bob!

Release – 28 mei 2021

Platen label – Universal International Music B.V.

 

Douwe Bob - Born To Win, Born To Lose

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­