Recensie: Darius Rucker - Carolyn’s Boy

Darius Rucker - Carolyn’s Boy

Darius Rucker
Carolyn’s Boy

Door Cedric Davids

Zes jaar na ‘When Was The Last Time’ verscheen op 6 oktober 2023 het nieuwste album van Darius Rucker, getiteld ‘Carolyn’s Boy’. Darius heeft zijn achtste studioalbum opgedragen aan zijn moeder, die hem opvoedde als alleenstaande moeder en die overleed voordat Darius zijn eerste muzikale successen kende. Het resultaat is een prachtige verzameling van 14 songs met diverse thema’s.

Het album opent met het vrolijke, uptempo ‘Beers And Sunshine’: vandaag ga ik heerlijk genieten van mijn vrije dag (‘The only thing on my agenda is beers and sunshine.’). Ongeacht onze afkomst zitten we allemaal in hetzelfde schuitje, genaamd het leven, en we moeten er met zijn allen het beste van maken. Dat is het thema van het uptempo ‘In This Together’ (‘We’re all in, all in, all in this together / It ain’t you or me, it’s us, and that’s what makes it better.’). Op de ballad ‘Never Been Over’ beschrijft het hoofdpersonage het onwezenlijke gevoel van een break up na een jarenlange, vlekkeloze relatie (‘We’ve been a lot of things, but we’ve never been over.’). In het uptempo ‘Fires Don’t Start Themselves’ horen we dat het in elke relatie hard werken is om de relatie spannend te houden (‘Girl, we’re holding the lighter and fires don’t start themselves.’).

De ballad ‘Ol’ Church Hymn’, een samenwerking met Chapel Hart, kan je invullen op meerdere manieren: het is een ode aan de liefde, aan (de liefde voor) God of een ode aan beiden (‘Where would I be if I missed your sweet, amazing grace.’). Op de ballad ‘7 Days’ kan het hoofdpersonage zijn ex-geliefde maar niet vergeten (‘Your memory ain’t gone / Maybe that I’d be OK if I wasn’t seeing your face 7 days.’). Er zijn steeds nieuwe grote en kleine problemen in de wereld en de enige constante is dat die allemaal steeds worden besproken in de kroeg, onder het genot van een biertje. Dat horen we terug op de uptempo drinking song ‘Same Beer Different Problem’ (‘See change, be the change, bartender keep the change.’). Bij het schrijven van de ballad ‘Sara’, een song waarin Darius met weemoed terugdenkt aan een oude jeugdvriendin en hoopt om haar nog eens te ontmoeten om herinneringen aan vroeger op te halen, kreeg Darius hulp van niemand minder dan Ed Sheeran (‘I don’t wanna be your lover, I don’t wanna be your man, I just wanna sit and talk to you ‘till the day is through, like we’re 13 again.’).

Op het uptempo ‘Have A Good Time’ zingt Darius dat hij gaat genieten van het leven in plaats van zich overal zorgen over te maken (‘Instead of worrying about things I can’t change, gonna lay in the sun and dance in the rain, do a little more living right here in the here and now.’). Het hoofdpersonage begrijpt op de ballad ‘Sure Would Have Loved Her’ nog steeds niet waarom zijn ex-geliefde bij hem is weggegaan, want hij hield en houdt nog steeds zielsveel van haar (‘She stole my heart and turned into a ghost, but that ain’t the part that hurts me the most, man, I sure would have loved her, damn, I wish I could have loved her.’). Op het uptempo ‘Southern Comfort’ brengt Darius een ode aan zijn roots, die in de staat South Carolina liggen (‘Ain’t nothing in this bottle gets me drunk as Southern Comfort / We call our mothers ‘momma’ and call our buddies ‘brother’, football’s king on Saturday and Jesus on the others.’).

De ballad ‘3am In Carolina’ is tegelijkertijd een ode aan de liefde en aan de staat South Carolina: ook al laat ik het vaak niet blijken, toch hou ik nog zielsveel van jou (‘It has been a while since I told you that I loved you and I still do, I know it’s 3am in Carolina.’). Darius heeft een wondermooie bewerking gemaakt van Rihanna’s ‘Lift Me Up’: blijf voor altijd van me houden (‘Keep me in the warmth of your love, when you depart, keep me safe.’). Het slotnummer is de prachtige ballad ‘Stargazing’, een heerlijke ode aan de liefde (‘Right here with you it’s a hell of a view.’).

Het album ‘Carolyn’s Boy’ toont opnieuw het vakmanschap van Darius Rucker. Een waardig new country album, rijkelijk doorspekt met typische country muziekinstrumenten als de banjo, de pedal steel en de fiddle. Een album waar Darius’ moeder ongetwijfeld heel erg trots op zou zijn geweest. Topalbum!

Een album dat bij mij zeker op repeat zal gaan! En ik kijk er ook erg naar uit om Darius Rucker de songs van ‘Carolyn’s Boy’, naast zijn talloze andere hits, op 24 april 2024 live te zien brengen tijdens zijn concert in Paradiso Amsterdam! Hopelijk bent u dan ook van de partij!

Carolyn’s Boy – Darius Rucker

Release – 6 oktober 2023
Platen label – Capitol Records Nashville / UMG Recordings Inc

Koop de plaat

Meer recensies...

­