Recensie: Dan + Shay - Bigger Houses

Dan + Shay - Bigger Houses

Dan + Shay
Bigger Houses

Door Cedric Davids

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn laatste albumrecensie schreef. De afgelopen maanden heb ik het namelijk erg druk gehad met het schrijven van concertverslagen en met het interviewen van (new) countryartiesten. Maar nu is het toch de hoogste tijd voor een nieuwe albumrecensie, want op 15 september 2023 verscheen het nieuwste album van Dan Smyers en Shay Mooney, getiteld ‘Bigger Houses’. Ondertussen alweer het vijfde studioalbum van Dan + Shay en wat een schitterende plaat is het geworden! Verwacht geen diepgravende teksten of hele verhalen over de wereldproblematiek. Neen, Dan + Shay beperken zich op de 12 nummers van ‘Bigger Houses’ tot de volgende twee hoofdthema’s: break ups en liefde.

Het openingsnummer van het album is het uptempo ‘Breakin’ Up With A Broken Heart’: ik ben klaar met het treuren over onze break up, op naar nieuwe avonturen! Het wordt nooit iets tussen ons, dus bespaar jou en mij de moeite, is het thema van de ballad ‘Save Me The Trouble’ (‘Why don’t you save me the trouble? Give that heartache to somebody else.’). Nog meer hartzeer is te horen op de ballad ‘Heartbreak On The Map’: ze is met de noorderzon vertrokken en heeft me achtergelaten met een gebroken hart (‘Ooh, if you see her, let her know I miss her / That girl put heartbreak on the map.’). Maar er staan heel zeker ook vele positieve songs op het album. Het uptempo ‘Always Gonna Be’ heeft immers het volgende thema: geluk vind je in de kleinste dingen en mijn grootste geluk is dat ik jou heb gevonden (‘Paradise is a swing on a porch, the best things in life are free and they’re always gonna be / Baby, just like you and me, some things are always gonna be.’).

Op de wondermooie pianoballad ‘For The Both Of Us’ horen we het gesprek tussen een man en zijn aanstaande schoonvader, waarin hij om de hand van diens dochter vraagt (‘I’m in love with your daughter and I’ve been since the first time I saw her.’). De ballad ‘Then Again’ bevat de volgende boodschap: het leven had heel anders kunnen lopen, maar ik voel me gezegend met jou (‘There’s a few things that I might have changed if God put me in charge, then again, I would ‘ve never met you.’). Het uptempo ‘Heaven + Back’ is een ode aan de liefde (‘I didn’t know I needed savin’, but that’s just what she did, last night, I went to heaven and back.’). Waarom heeft het toch zo lang geduurd voordat ik jou, de liefde van mijn leven, ontmoette? Dat vraagt het hoofdpersonage zich af op de ballad ‘What Took You So Long’ (‘What took you so long? Where you been all my life?’).

Jij gebruikt mij enkel als een tijdverdrijf, als een vervangmiddel voor diegene waar je werkelijk van houdt en die jij heel erg mist. Dat is de trieste boodschap van de ballad ‘Missing Someone’ (‘And right now I’m all you want, but I know you’re just missing someone.’). Mijn favoriete song van het album is het vrolijke, uptempo ‘We Should Get Married’: ik heb je pas net ontmoet, maar ik weet het heel zeker: jij bent de ware (‘We should start forever right now.’). In deze song en bijbehorende videoclip geven Dan + Shay op een erg grappige manier een twist aan hun imago van ‘The Ballad Guys’/’The Wedding Singers’. Briljant hoe ze deze song laten starten als een typische Dan + Shay pianoballad en die na ongeveer 1 minuut omtoveren tot een onvervalste uptempo countrystamper! Op de ballad ‘Neon Cowgirl’ spreken de heren troostende woorden: Neon cowgirl, hij is jouw tranen niet waard (‘Neon cowgirl, don’t you cry, don’t you know you were born to shine?’). Het titelnummer en tevens het slotnummer, de prachtige ballad ‘Bigger Houses’, bevat een boodschap die ik (en ongetwijfeld velen met mij) alleen maar kan onderschrijven: je kan nog zo rijk zijn, zonder liefde en iemand om jouw leven mee te delen, stelt het allemaal niets voor; liefde is de echte rijkdom (‘If you don’t fill it up with somebody that you love, it ain’t ever gonna feel like home / The thing about happiness I’ve found is, it don’t live in bigger houses.’)!

Dan + Shay zijn vaak het onderwerp van discussie geweest, want hun vorige (overigens uitstekende) vier albums werden door heel wat new country liefhebbers als ‘te poppy’ afgeschilderd. Echter, met ‘Bigger Houses’ hebben Dan + Shay ongetwijfeld hun meest (new) country klinkende album tot nu toe afgeleverd. Elke song bevat wel een fiddle, banjo en/of pedal steel. Voeg daarbij het hemelse stemgeluid van Shay Mooney, in mijn optiek een van de beste zangers die ik al heb gehoord, en je krijgt een meesterlijk new country album met twaalf kwalitatief erg hoogstaande songs. Een absolute must voor elke liefhebber van new country muziek!

 Bigger Houses – Dan + Shay – 20 oktober 2023

Release – 15 september 2023
Platen label – Warner Music Nashville LLC

Koop de plaat

Meer recensies...

­