Recensie: Colbie Caillat - Along The Way

Colbie Caillat - Along The Way

Colbie Caillat
Along The Way

Door Cedric Davids

Colbie Caillat is voornamelijk bekend van haar megahits ‘Bubbly’ en ‘Lucky’ (duet met Jason Mraz), maar die songs zijn ondertussen ook al meer dan 15 jaar oud en dateren uit de tijd dat Colbie Caillat hoofdzakelijk dromerige popsongs uitbracht. In 2018 richtte ze, samen met haar toenmalige verloofde Justin Young (die ondertussen haar ex-geliefde is), Jason Reeves en Nelly Joy, de new country band Gone West op. Jammer genoeg was dat project geen lang leven beschoren, want in 2020 splitte de band alweer en gingen de bandleden ieder hun eigen weg.

De ondertussen 38-jarige Colbie Caillat richtte zich opnieuw op een solo-carrière en besloot in 2023 een new country album op te nemen. Dat resulteerde op 6 oktober 2023 in de release van ‘Along The Way’: een album met 13 nummers en iets meer dan 45 minuten luistergenot. Ondanks dat de meeste songs op het album over break ups gaan, luistert de plaat toch lekker weg. Zelden heb ik iemand op zo’n positieve manier over verbroken relaties en gebroken harten horen zingen.

Het album opent met de ballad ‘Wide Open’, waarop Colbie Caillat aangeeft alle opties (voor een nieuwe relatie) open te houden (‘I’m learning how to stay wide open.’). We kunnen niet ontkennen dat de liefde die we ooit voor elkaar voelden, echt was. Dat horen we terug op het uptempo ‘Pretend’ (‘It was love, it wasn’t pretend.’). Ook al zijn we niet meer samen, toch kijk ik met een positief gevoel terug op onze relatie, zingt de zangeres op de ballad ‘Worth It’ (‘I know it wasn’t perfect, but lovin’ you was worth it.’).

De ballad ‘Sometimes You Need A Change’ gaat over het volgende: ook al hou ik nog van jou, toch ga ik jou verlaten, want ik wil nog zoveel in de wereld ontdekken en dat wil jij niet (‘It’s the rolling stone in me, not the solid rock in you.’). Op de ballad ‘For Someone’ geeft het hoofdpersonage zichzelf een schouderklopje: ook al is hij niet de ware voor mij, dankzij de dingen die ik hem heb bijgebracht is hij nu de ware voor iemand anders geworden (‘For me he might not be the right one, but I made him the right one for someone.’). We zijn niet meer bij elkaar, maar, man, wat heb jij mij veel geleerd, zingt Colbie op de ballad ‘Meant For Me’ (‘If I hadn’t met you, now I wouldn’t be so strong, found the right in the wrong, learned how to move on.’).

Ook al zijn we niet meer samen, toch hebben we een mooie tijd met elkaar gehad, blikt het hoofdpersonage van het semi-uptempo ‘Still Gonna Miss You’ op haar gestrande relatie terug (‘I’m still gonna miss you, ‘cause you’re what my heart’s used to / Honey, nothing lasts forever.’). Het semi-uptempo ‘I’ll Be Here’ is een duet met Sheryl Crow: ik zal er altijd voor je zijn (‘When you need me, I will be here.’). Laten we, tegen beter weten in, onze onvermijdelijke break up nog eventjes uitstellen, horen we terug op de ballad ‘Buying Time’ (‘When do you say goodbye to something that meant so much?’).

Ik mis je en verlang nog steeds naar je, is het onderwerp van de ballad ‘Blue’ (‘Baby, after all this mess, I wish that I could love you less, oh, but I, still fall for you.’). Ik zal voor altijd van je houden, ook al zijn we niet meer bij elkaar, zingt het hoofdpersonage op het semi-uptempo ‘Two Birds’ (‘You’ll find your way by moonlight, I’ll find mine by sunshine.’). Koester al jouw dierbare herinneringen en blik tevens hoopvol vooruit naar nieuwe dingen en uitdagingen in het leven, is de positieve boodschap van de ballad ‘Old And New’ (‘It’s okay to miss the past while wanting something new.’). Het slotnummer is de ballad ‘The Other Side’: ook al voelt het nu misschien nog niet zo, over een poosje besef je dat onze break up het beste is wat ons allebei kon overkomen (‘Something better’s waiting on the other side.’).

Met ‘Along The Way’ bewijst Colbie Caillat zich opnieuw als een getalenteerde singer-songwriter en levert ze een prima solo new country album af. Mijn persoonlijke favorieten van het album: ‘I’ll Be Here’, ‘Two Birds’ en ‘Old And New’. In maart 2024 zakt Colbie Caillat af naar het C2C festival in Rotterdam en ik kijk er nu al naar uit om haar new country werk live te horen op het podium van de RTM Stage in Rotterdam.

Colbie Caillat - Along The Way

Release – 6 oktober 2023
Platen label – Blue Jean Baby Records

Koop de plaat

Meer recensies...

­