Recensie: Cody Johnson - Leather

Cody Johnson - Leather

Cody Johnson
Leather

Door Cedric Davids

Heeft Cody Johnson al ooit een slechte of zelfs een mindere song uitgebracht? Wat mij betreft is het antwoord op die vraag volmondig ‘nee’! Ik maakte me dan ook helemaal geen zorgen toen ik zijn nieuwste album ‘Leather’, dat op 3 november 2023 verscheen, ging beluisteren. En Cody Johnson ontgoochelt wederom niet. ‘Leather’ is een fantastisch new country album met zeer diverse thema’s. Zelfs een gesprek met een inbreker gaat Cody Johnson op zijn nieuwe plaat niet uit de weg!

Het openingsnummer is het vrolijke en originele semi-uptempo ‘Work Boots’: ik wil indruk maken op een dame, dus laat me niet in de steek, boots (‘So come on, work boots, we got a little work to do, it looks like she wants to dance, I wouldn’t wanna to miss our chance.’)! De volgende twee songs hebben dan weer een verdrietige toon. Enkel alcohol kan mij jou doen vergeten of in ieder geval de pijn van onze break up iets verzachten, horen we terug op de ballad ‘Double Down’ (‘Your memory hangs around until I get a double down.’). En de ballad ‘Watching My Old Flame’ gaat over het volgende: ook al weet ik dat we uit elkaar zijn gegroeid, toch doet het pijn om te zien dat ze mij langzaamaan vergeet (‘Yeah, she’s movin’ on from me, there ain’t no doubt, it’s the hardest thing watchin’ my old flame go out.’).

Er staan ook meerdere odes aan verschillende thema’s op het album. De eerste ode is een ode aan de staat Texas op het uptempo ‘That’s Texas’ (‘That’s Texas, home of George Strait the king, that’s Texas with a capital T, if I can’t go to heaven, I got a plan B, and that’s Texas.’). De ballad ‘Dirt Cheap’ vertelt over een man die zijn huis en zijn land, om nostalgische redenen, aan niemand wil verkopen (‘And over there is where I got down on one knee, you can’t buy that kind of dirt cheap.’). Op de ballad ‘Jesus Loves You’ gaat het hoofdpersonage in gesprek met de man die probeerde in te breken in de woning van het hoofdpersonage, wat een erg traumatiserende gebeurtenis was voor het gezin van het hoofdpersonage (‘Jesus loves you, He’ll forgive you for your sins and He’ll be there waiting for you when your time on this earth ends.’).

‘Leather’ bevat tevens twee samenwerkingen met andere artiesten. De eerste is een samenwerking met Jelly Roll op de ballad ‘Whiskey Bent’: whiskey heeft heel veel kapotgemaakt in onze levens, maar nu ik ben afgekickt, probeer ik mijn leven weer op de rit te krijgen (‘I’m just trying to straighten up what whiskey bent.’). Het titelnummer, de ballad ‘Leather’, is een ode aan cowboys en aan het cowboyleven (‘Shake his hand and then you’ll know a cowboy’s made of leather, you can bend him but you can’t break him.’). Het uptempo ‘People In The Back’ is een song, waarop Cody Johnson zijn dankbaarheid uit aan de mensen die nooit op de voorgrond treden, maar die hem altijd door dik en dun hebben gesteund (‘Tonight I’m singing loud for all them people in the back.’).

Op het vrolijke, uptempo ‘Long Live Country Music’ brengt Cody samen met Brooks & Dunn een heerlijke ode aan de countrymuziek (‘Long live Patsy Cline, Strawberry Wine, fiddles and a steel guitar / Long live country music, may that three chord, dirt road soundtrack to our lives never die.’). Amen to that, Cody Johnson and Brooks & Dunn! De prachtig georkestreerde ballad ‘The Painter’ is een bloedstollend mooie ode aan de liefde (‘My life was black and white, but she’s the painter.’). Op het slotnummer, de ballad ‘Make Me A Mop’, smeekt het hoofdpersonage aan God om hem alsjeblieft weer op het rechte pad te brengen (‘Make me a mop to clean up the messes that I’ve made in my life / If breaking a man just makes him better, then do what You’ve got to do.’).

Met ‘Leather’ voegt Cody Johnson opnieuw een pareltje toe aan zijn repertoire. Het is moeilijk om een favoriet nummer uit te kiezen want alle twaalf nummers op het album zijn ware meesterwerkjes, maar als ik dan toch moet kiezen, dan kies ik voor ‘Long Live Country Music’ en ‘The Painter’. Cody Johnson bewijst met dit album opnieuw dat hij tot het topsegment van de (new) country scene behoort. ‘Leather’ is een album dat niet mag ontbreken in de collectie van elke echte liefhebber van (new) countrymuziek! Absoluut topalbum!

Cody Johnson

Release – 3 november 2023
Platen label – CoJo Music LLC / Warner Music Nashville LLC

Koop de plaat

Meer recensies...

­