Recensie: Cody Johnson - Human The Double Album

Cody Johnson - Human The Double Album

Cody Johnson
Human The Double Album

Door Cedric Davids

Op 8 oktober 2021 verscheen het nieuwe studioalbum van Cody Johnson, getiteld ‘Human – The Double Album’. De 34-jarige zanger had duidelijk heel veel inspiratie, want hij verwent de luisteraar met maar liefst 18 uitstekende countrynummers. Geloof, hoop, liefde, verdriet, nostalgie, allemaal aspecten die behoren tot het mens-zijn en die voorkomen in het leven van (alle) mensen, komen aan bod op dit dubbelalbum.

De plaat opent met de titeltrack, de ballad ‘Human’: ik weet dat ik niet perfect ben en ben mezelf nog steeds aan het ontwikkelen als mens (‘I guess all I’m saying is forgive me, if I don’t know what I’m doing, I’m still learnin’ to be human.’). Het volgende nummer is het uptempo, Luke Combs-achtige ‘Honky Tonk Hardwood Floors’ en gaat over feesten in een bar (‘Fiddle singin’ and cowgirls swingin’.’). De ballad ‘Sad Songs And Waltzes’ is een cover van Willie Nelson’s song en Cody Johnson heeft de meester zelf gevraagd om met hem een duo te vormen op deze remake: ook al ben ik verdrietig omdat je mij hebt verlaten, toch zal de wereld dit nooit horen (‘Sad songs and waltzes aren’t selling this year.’).

Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kan doen, leef nu! Dat is het thema van het uptempo ‘’Til You Can’t’ (‘If you got a dream, chase it, cause a dream won’t chase you back / If you got a chance, take it while you got a chance.’). De ballad ‘God Bless The Boy (Cori’s Song)’ is een mooie ode van Cody aan zijn jongste dochter (‘God bless the boy she decides to love.’). Daarna is het de beurt aan een ode aan zijn geliefde met het uptempo ‘Known For Loving You’, een song waarvan de intro doet denken aan Rodney Atkins’ ‘If You’re Going Through Hell’ (‘I kinda feel like Johnny Cash standing next to June.’).

Op de ballad ‘Driveway’ mijmert Cody over de oprijlaan van het huis van zijn grootouders en denkt aan de mooie herinneringen die die oprijlaan bij hem oproept (‘We don’t get to choose, but if I had my way, my road to the sky would look just like a walk up the driveway to grandma.’). Het uptempo ‘Son Of A Ramblin’ Man’ is een cover van een Vince Gill song: ik hou van alle vrouwen en dat heb ik niet van een vreemde (‘I’m just a hillbilly gypsy and I ain’t one for settling down.’). De ballad ‘I Always Wanted To’ vertelt het verhaal van een oude man die het leven nog niet wil opgeven, ook al wordt dat door de ouderdom steeds lastiger (‘I never did all I wanted to do, but I always wanted to / I ain’t raising no white flag while I’m still alive.’). Let ook op de bijzondere rol van de doedelzak in dit nummer.

De Conway Twitty cover, de ballad ‘I Don’t Know A Thing About Love’, is een gesprek met God, waarbij het hoofdpersonage ontdekt dat ook God menselijke trekjes vertoont en dus niet feilloos en alwetend is. Vooral van de liefde blijkt God geen kaas te hebben gegeten (‘I don’t know a thing about love, I just kinda hang out here above. I just watch from the sky, will love grow? Will it die?’). Het helen van mijn gebroken hart gaat langer duren dan onze relatie, is het onderwerp van het uptempo ‘Longer Than She Did’ (‘I got a feeling that this broken heart of mine is gonna stay with me longer than she did.’). De ballad ‘Made A Home’ is dan weer een prachtige ode aan de liefde, een liefde waarop je kan bouwen (‘I built a house, you made a home.’).

Laten we er samen een feestje van maken, zingt Cody Johnson op het uptempo ‘Let’s Build A Fire’ (‘Let the good time just transpire, let’s build a fire.’). Denk je nog weleens aan mij? Dat vraagt het hoofdpersonage zich af op de ballad ‘When It Comes To You’ (‘When it comes to you, does the midnight ever make you want me back again?’). Het uptempo ‘Treasure’ gaat dan weer over het volgende: rijkdom en geluk betekenen voor iedereen iets anders en zijn vaak terug te vinden in kleine, alledaagse dingen (‘Rust is just another shade of silver, not all treasure has to shine / Beauty’s in the heart and not the eye.’).

Ook al lijk (en ben) ik sterk en stoer, zij is zoveel sterker dan ik, zingt het hoofdpersonage op de ballad ‘Stronger’ (‘If you really knew her, you’d know I’m the weak one.’). Het voorlaatste nummer, het uptempo ‘Cowboy Scale 1 To 10’ is een samenwerking met Red Steagall, Corb Lund, Dale Brisby en Ned LeDoux: een lesje in cowboy-zijn. Hoe cowboywaardig ben jij? Het slotnummer, de ballad ‘By Your Grace’, is een ode aan en tegelijkertijd een gebed tot God (‘The only way I’m gonna be a better man is by your grace.’).

Tot zover de beschrijving van de 18 nummers van het fantastische ‘Human – The Double Album’. Een 100% (new) countryalbum, dat ons meeneemt op een tocht langsheen het mens-zijn en de luisteraar 1 uur puur luistergenot bezorgt! Fiddle, Hammond, pedal steel, mondharmonica, alle countryingrediënten zijn aanwezig. Als u dit dubbelalbum nog niet in uw bezit hebt, dan raad ik u ten zeerste aan om dit zo snel mogelijk te doen, want dit is een plaat die thuishoort in de collectie van elke liefhebber van (new) countrymuziek! Een meesterwerk(je) waar Cody Johnson heel trots op mag en kan zijn! Ongetwijfeld een van de beste (country)albums van 2021!

 

Cody Johnson - Human The Double Album

Release – 8 oktober 2021

Platen label – CoJo Music LLC / Warner Music Nashville LLC

Koop de plaat

Meer recensies...

­