
Chase Bryant
Upbringing
Door Cedric Davids
Op 16 juli 2021 verscheen het debuutalbum van Chase Bryant, getiteld ‘Upbringing’. De plaat van de 28-jarige zanger bestaat uit 12 nummers, waarop thema’s als het platteland en liefde voorkomen. Echter, de hoofdmoot van het album wordt gevormd door drinken, liefdesverdriet en pijn. Hierdoor krijgt de plaat een zware lading en moet je er zeker niet naar luisteren als je niet in een optimistische stemming bent, want vrolijk word je er als luisteraar allerminst van.
Laten we beginnen met de ‘lichtere’ nummers van ‘Upbringing’. Het album opent met de titeltrack, het uptempo ‘Upbringing’. Deze song in de stijl van Coldplay/Kensington bevat de volgende boodschap: ik ben wie ik ben door mijn opvoeding en door het dorp waarin ik ben opgegroeid (‘It all comes down to my upbringing / Like me, hate me, love me, leave me, it’s in my DNA.’). Tijd voor het weekend en een koud biertje, want het is een lange werkweek geweest, is het onderwerp van het uptempo ‘Cold Beer’. Een song die ook naadloos zou passen in het repertoire van Eric Church.
Het uptempo ‘Paradise’ beschrijft op originele wijze de liefde aan de hand van Chase Bryant’s blijkbaar uitstekende geografische kennis (‘You are prettier than Paris and hotter than California.’). Ik wil je voor altijd bij mij is het thema van de Sam Hunt-achtige ballad ‘Selfish’ (‘Be my happy ever after never ending.’). En het uptempo ‘Red Light’ vertelt het verhaal van een one-night stand (‘I kissed a girl at a red light last night.’).
Tot zover de ‘lichtere’ nummers. De andere songs op ‘Upbringing’ zijn vaak behoorlijk zwaar op de hand liggende verhalen over pijn, liefdesverdriet en drank/drugsverslaving. Zo gaat de ballad ‘Think About That’ over het terugdenken aan de mooie tijden met jouw ex-geliefde, ook al wil je eigenlijk niet aan die tijden worden herinnerd. Op de ballad ‘Even Now’ voel je de pijn van een verbroken relatie, die het hoofdpersonage nog lang niet heeft verwerkt. En op de ballad ‘Little Bitty Town’ wordt de zanger steeds weer geconfronteerd met zijn ex-geliefde en met de pijn van hun verbroken relatie, want zij zijn beiden blijven wonen in hun kleine geboortedorp (‘It’s a big old world, but it’s a little bitty town.’). De ballad ‘In The First Place’ gaat over het volgende: blijkbaar heb ik nooit (genoeg) van jou gehouden, want er was altijd wel iets belangrijkers dan jij en nu ben ik je kwijt (‘I was the last one to see what was right in front of me / You were second to the whiskey, you were third to my momma, a fourth to the mortgage and a fifth to all my problems.’).
Het laatste thema is drinken, verslaving en eenzaamheid. In een bar worden heel wat harten gebroken en wordt heel wat liefdesverdriet weggedronken. Dat is het onderwerp van het semi-uptempo ‘Somewhere In A Bar’ (‘Somewhere in a bar, there’s a guy like me getting over a girl like you.’). Uit pure eenzaamheid drinken in jouw wagen op jouw eigen oprit voor jouw huis, is het trieste thema van het uptempo ‘Drinking In My Car’ (‘I’m drinking in my car in my own driveway, my favorite bar is in a Chevrolet.’). En mocht je nog niet depressief genoeg zijn geworden, dan is er nog het slotnummer, de ballad ‘High, Drunk, And Heartbroke’. Maar liefst zes en een halve minuut lang voel je de pijn van het hoofdpersonage: sinds je mij hebt verlaten, ben ik me helemaal verloren in drank en drugs in de hoop zo mijn gebroken hart te herstellen.
‘Upbringing’ van Chase Bryant is dus niet meteen een plaat om vrolijk van te worden. Het is een aardig, degelijk gemaakt album, maar tegelijkertijd ook weinig vernieuwend en heel erg neigend naar een dertien in een dozijn plaat. Wat af en toe ook storend kan zijn is het veelvuldig gebruik van elektronische invloeden. Hou je van behoorlijk zwaar op de hand liggende albums, dan past ‘Upbringing’ zeker in jouw straatje. Is het antwoord op de voorgaande vraag ‘nee’, dan kan je dit debuutalbum van Chase Bryant beter links laten liggen.
Release – 16 juli 2021
Platen label – Green Iris Records