Recensie: Brett Kissel - What Is Life?

Brett Kissel - What Is Life?

Brett Kissel
What Is Life?

Op 9 april 2021 verscheen het nieuwe album van Brett Kissel, getiteld ‘What Is Life?’. Ondertussen alweer het negende studio-album, en tevens het vijfde album uitgebracht door Warner Music Canada, van deze 30-jarige Canadese zanger. Een zeer verfrissende plaat met originele invalshoeken en mooie verhalen is het geworden.

Door Cedric Davids

Het album opent met de titeltrack ‘What Is Life? – a Perspective’. Dit is geen song, maar een volledig gesproken boodschap, met de ruisende oceaan op de achtergrond, waarop Brett zich de vraag stelt wat (de zin van) het leven voor hem betekent. En de luisteraars van het album tevens de vraag voorschotelt wat (de zin van) het leven voor hen betekent. Naast dit openingsnummer bevat de plaat nog drie volledig gesproken tracks, telkens ingesproken door een van zijn drie kinderen: de 2-jarige Leo (ondersteund door zijn moeder, Brett’s echtgenote Cecilia), zijn bijna 4-jarige dochter Aria en zijn oudste dochter, de 5-jarige Mila Kissel. Zij beschrijven allemaal op hun eigen manier hoe zij het leven beleven en datgene waar zij van houden. Uiterst origineel, deze manier waarop Brett Kissel zijn hele gezin betrekt bij zijn nieuwste project.

Wanhoop niet, want naast deze 4 gesproken tracks staan er ook 10 uitstekende, gezongen nummers op ‘What Is Life?’. De ballad ‘Make A Life, Not A Living’, die reeds als single was uitgebracht als teaser voor het nieuwe album, maakt Brett Kissel’s credo duidelijk: geniet van het leven en werk om te leven, maar leef niet om te werken (‘I don’t need six figures or my bank account bigger.’).

De liefde voor en soms ook weemoed naar het plattelandsleven worden veelvuldig bezongen op dit album. Op de ballad ‘Die To Go Home’ beschrijft Brett dat hij reeds op jonge leeftijd zijn geboortedorp op het platteland heeft verlaten omdat hij het leven er zo saai vond. Maar nu hij ouder (en wijzer) is mist hij zijn geboortegrond heel erg (‘New York is hard and L.A. is cold, I prayed to leave, now I die to go home.’). Het uptempo ‘Down To Earth’ vertelt het volgende: als je weer met beide voeten op de grond wil komen en weer volledig tot rust wil komen, dan is een bezoek aan mijn geboortedorp op het platteland de ideale oplossing. De ballad ‘Night In The Life’ is dan weer een nummer over het typische leven in om het even welk plattelandsdorp in de US, van zodra de avond is gevallen. Op de uptempo countrysong ‘Everything In The Rearview’, compleet met fiddle, banjo en Hammond orgel, haalt Brett herinneringen op aan en blikt hij terug op het verleden (‘Here’s to everything in the rearview.’). Durf risico’s te nemen in het leven, is dan weer het onderwerp van de ballad ‘Better Bad Idea’.

Het uptempo ‘Without’ is een ode van Brett aan zijn vrouw (‘You are what I couldn’t live without.’). En de prachtig georkestreerde pianoballad ‘From This Day Forward’, inclusief strijkers, is een heus huwelijkslied (‘I am always going to stay true to your love from this day forward.’). Opnieuw een uiterst originele en zeer leuke vondst is de uptempo partysong ‘Slidin’ Your Way’, Brett’s eigen versie van Diamond Rio’s klassieker ‘Meet In The Middle’ (‘I’ll start slidin’ your way, if you start slidin’ mine.’). En ook het slotnummer ‘Kindness’ is een pareltje! Deze ongefilterde en live opgenomen song, waarop Brett enkel wordt begeleid door een akoestische gitaar, bevat de volgende wondermooie boodschap: wat zou de wereld zoveel mooier zijn wanneer lief zijn voor elkaar besmettelijk zou zijn (‘The world would be such a better place if kindness was contagious; hate would be a four-letter-word nobody used.’).

Qua muziekstijl zou je Brett Kissel kunnen indelen in de categorie van artiesten als Kenny Chesney, Sam Hunt, Russell Dickerson, Dan+Shay en Kane Brown. Maar boven alles is ‘What Is Life?’ een zeer verfrissend en origineel album, waarbij (de zin van) het leven en Brett’s gezin centraal staan en dat hij rondom hen heeft opgebouwd. We gaan ongetwijfeld nog veel horen van deze getalenteerde Canadese zanger en hopelijk behoort een bezoek aan/concert in Nederland in de nabije toekomst tot de mogelijkheden. Absolute aanrader!

 

Release – 9 april 2021
Platen label – Warner Music Canada / BAK 2 BAK Entertainment Inc.

 

Brett Kissel - What Is Life?

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­