Recensie: Alexandra Kay - All I’ve Ever Known

Alexandra Kay - All I’ve Ever Known

Alexandra Kay
All I’ve Ever Known

Door Cedric Davids

De 32-jarige, onafhankelijke countryzangeres Alexandra Kay timmert al een tijdje aan de weg. In 2023 strandde haar huwelijk en om deze scheiding te verwerken en een plekje te geven, schreef ze haar debuutalbum ‘All I’ve Ever Known’, dat op 26 oktober 2023 werd gereleased. Het resultaat: een therapeutische, maar tegelijkertijd erg aangenaam klinkende sessie van 11 nummers, die in totaal 40 minuten in beslag neemt.

Het album opent met het semi-uptempo ‘Painted Him Perfect’: ik heb hem altijd door dik en door dun gesteund en verdedigd en heb onze toekomst steeds rooskleuring ingezien, maar uiteindelijk was onze scheiding toch onafwendbaar (‘The truth is, yeah, the truth is, I painted him perfect.’). Op de wondermooie ballad ‘Everleave’ staat Alexandra Kay op het punt om haar geliefde te verlaten (‘Is my fairytale idea of love delusional?’). En op het semi-uptempo ‘More Than You’ benadrukt ze dat ze, door de scheiding, veel meer vriendschappen en dingen moet opgeven vergeleken met wat haar ex moet opofferen (‘You’ve got your story, I’ve got mine, they’ll only hear your side, but that’s alright, yeah, I’ll be fine.’). Dat het niet makkelijk is om te moeten leven met een gebroken hart, horen we terug op het uptempo ‘Easy’ (‘It ain’t easy looking people in the eye, swearing I’m alright when I’m falling to pieces.’).

Jij bent, omwille van jouw werk, heel vaak langdurig van huis en daarom valt het telkens weer afscheid moeten nemen op de luchthaven mij elke keer weer zo zwaar, is het onderwerp van de ballad ‘I Hate Airplanes’ (‘They’re always takin’ off, always takin’ you away, I hate airplanes.’). Het uptempo ‘Happy Once’ gaat over het volgende: elke herinnering aan hoe gelukkig wij samen waren, doet me nog steeds heel veel pijn (‘I don’t need it reminding me now that I was happy once.’). Hoe kunnen we onze relatie weer sprankelend maken? Dat vraagt Alexandra Kay zich af op de ballad ‘How Do We Go’ (‘Just tell me where to begin, how do we go from rust to shine?’). Op de ballad ‘Kiss Me Goodnight’ spat het ongeloof er dan weer vanaf: hoe kon jij mij zo makkelijk vergeten en jouw leven weer oppakken met iemand anders, terwijl ik nog zielsveel van je hield (‘How did you do it? Can you walk me through it? I could use a little advice.’)?

De titelsong, de mooie ballad ‘All I’ve Ever Known’ heeft als thema: dankzij onze break up heb ik eindelijk mezelf ontdekt (‘It took losing you to find me.’). Het semi-uptempo ‘She Stayed’ is Alexandra Kay’s ode aan de echte vriendschap die ze ontvangt van haar beste vriendin (‘When I thought every bridge burned, she pulled me out the rubble again, my best friend, she stayed.’). Op het slotnummer, de ballad ‘I Can Do Anything’ geeft de zangeres aan dat haar scheiding haar tot een sterker persoon heeft gemaakt (‘I became invincible the day you walked away.’).

‘All I’ve Ever Known’ is een krachtig en tegelijkertijd erg mooi en intiem dagboek, waarin Alexandra Kay de luisteraar meeneemt in de rollercoaster aan gevoelens die zij doormaakte naar aanleiding van haar scheiding. 11 stuk voor stuk prachtige nummers, die voor de zangeres ook als een vorm van therapie hebben gewerkt. De songs op het album vormen duidelijk een geheel en ik begrijp dan ook wel waarom Alexandra Kay geen eerder uitgebrachte singles op haar debuutalbum heeft geplaatst. Tegelijkertijd is het wel erg jammer dat mijn twee favoriete nummers van haar, ‘That’s What Love Is’ en vooral ‘Skip This Part’, ontbreken op dit debuutalbum. Beide pareltjes hadden de plaat naar een nog hoger niveau kunnen tillen. Maar dat is echt het enige minpuntje dat ik kon ontdekken, want voor het overige is ‘All I’ve Ever Known’ een absolute aanrader voor elke liefhebber van new countrymuziek.

En nog een tip met betrekking tot Alexandra Kay: in 2023 maakte ze haar UK debuut tijdens het C2C festival aldaar en in maart 2024 zal ze voor de allereerste keer ook in Nederland optreden tijdens het C2C festival in Rotterdam!

Alexandra Kay - All I’ve Ever Known

Release – 26 oktober 2023
Platen label – Alexandra Kay

Meer recensies...

­