Lainey Wilson - Sayin' What I'm Thinkin'

Lainey Wilson - Sayin' What I'm Thinkin'

Lainey Wilson
Sayin' What I'm Thinkin'

Op 19 februari 2021 verscheen ‘Sayin’ What I’m Thinkin’ van Lainey Wilson. Een onvervalst countryalbum, bestaande uit 12 nummers en ruwweg in te delen in zes grote thema’s: drinken & feesten, drinken & verdriet, plattelandsliefde/plattelandsleven, recht voor zijn raap zijn, vrijheid(sdrang) en... Dolly Parton.

Door Cedric Davids

Zoals het een goed countryalbum betaamt staat ‘drinken’ centraal in een aantal songs, of het nu gaat in combinatie met feesten en plezier maken of in combinatie met verdriet. Zo opent de plaat met het uptempo ‘Neon Diamonds’, een nummer dat gaat over een vluchtig avontuurtje in een dronken bui (‘You ain’t Johnny and I ain’t June, but you can be my man in black tonight, baby, if you want to.’). Feest er lekker op los, want voor je het weet is het leven voorbij, is het motto van het uptempo, Brothers Osborne-achtige ‘Straight Up Sideways’. Nog meer Brothers Osborne invloeden vinden we terug op het uptempo ‘Sunday Best’, waarin het verdrinken van jouw verdriet de remedie lijkt te zijn om een gestrande relatie te vergeten (‘Drinking in my Sunday best.’). De laatste drinking song op het album is de ballad ‘Keeping Bars In Business’, waarin elke gelegenheid, zowel een vrolijke als een verdrietige, een goede reden is om een kroeg te bezoeken (‘As long as the world keeps on spinning, we are keeping bars in business.’).

Een ander thema is ‘leven en liefde op het platteland’. In een klein dorp op het platteland heersen andere normen en waarden dan in de grote stad en houdt iedereen elkaar in de gaten, is het onderwerp van het opnieuw Brothers Osborne-achtige uptempo ‘Small Town, Girl’. De ballad ‘Dirty Looks’ gaat over de jaloerse blikken van anderen wanneer ze kijken naar de relatie van Lainey met een plattelandsjongen (‘We get dirty looks from others, but if you ask me, dirty looks good on you, boy.’). En op het uptempo ‘LA’ zingt Lainey dat ze op een dag misschien wel in L.A. terechtkomt, maar zich voorlopig nog erg prettig voelt op het platteland (‘You say L.A., I think Louisiana, Lower Alabama, stars up in the sky.’).

De drang naar vrijheid is terug te vinden op het semi-uptempo ‘Rolling Stone’: ik ben een vrije vogel, sluit me niet op in een kooi (‘Like a feather in the wind I can be gone, you don’t give a rock to a rolling stone.’). De hit ‘Things A Man Oughta Know’ vertelt dan weer het verhaal van een vrijgevochten vrouw, die gekwetst werd door haar geliefde en haar relatie zag stranden (‘If you really love a woman, you don’t let her go, yeah, I know a few things a man oughta know.’).

Zeg steeds waar het op staat, neem geen blad voor de mond, wees altijd eerlijk en jezelf, ook in een relatie. Dat is het onderwerp van de twee uptempo nummers ‘Pipe’ (‘I got a PhD in thinking out loud.’) en de titelsong ‘Sayin’ What I’m Thinkin’ (‘I don’t have a filter like this cigarette.’).

Het uptempo ‘WWDD’ is een ode aan de vrouw die als een rode draad door dit album loopt (hoofdzakelijk omdat Lainey’s stem heel erg doet denken aan het stemgeluid van dit icoon): Dolly Parton. Wanneer Lainey het even niet meer weet, stelt ze zichzelf steeds de vraag: What Would Dolly Do?

‘Sayin’ What I’m Thinkin’ is een heerlijk countryalbum, dat bol staat van de typische countrythema’s en country muziekinstrumenten zoals de banjo, de pedal steel, de fiddle en de mondharmonica en dit alles wordt op meerdere songs overgoten met een stevige portie elektrische gitaren. Voeg daar nog Lainey’s Dolly-achtige stemgeluid aan toe en je krijgt een ‘Brothers Osborne meets Dolly Parton’ stijl/album. Country at it’s best! Yeehaw!

Release – 19 februari 2021
Platen label – This Is Hit, Inc & Broken Bow Records

 

Lainey Wilson - Sayin' What I'm Thinkin'

 

 

Meer recensies...

­