Recensie: Kip Moore - Wild World (Deluxe)

Kip Moore - Wild World (Deluxe)

Kip Moore
Wild World (Deluxe)

Op 29 mei 2020 werd het album ‘Wild World’ van Kip Moore gereleased. Alweer de vierde studioplaat van deze artiest met het typische rauwe stemgeluid. En wat een toepasselijke albumtitel in deze bizarre tijden: ‘Wild World’. En op 12 februari 2021 voegde Kip vier extra nummers toe aan dit album en zo ontstond de Deluxe versie.

Door Cedric Davids

Het titelnummer staat pas als vierde song op het album en is een mooie ballad met heerlijke gitaarpartijen geworden.

En uitstekende gitaarsounds vormen een rode draad door de mix van ballads (‘Crazy For You Tonight’, ‘More Than Enough’) en uptempo nummers (‘Hey Old Lover’, ‘South’).

Kip Moore verwerkt heel slim stukjes van bekende nummers van andere artiesten in sommige van zijn songs zonder dat het storend is of raakt aan de originaliteit van zijn songs. Zo doet ‘Grow On You’ op sommige momenten denken aan Lady A’s ‘Downtown’ en roept ‘Fire en Flame’, zeker tijdens de intro, een zweem op van U2’s ‘Where the Streets Have No Name’/’ I Still Haven't Found What I'm Looking For’.

Kip neemt ons mee op een heerlijke roadtrip langs de American highways met nummers als ‘Janie Blu’ en ‘Sweet Virginia’ en vertoont qua stemgeluid en songs gelijkenissen met Bon Jovi. ‘Southpaw’ opent zelfs met de zin: ‘I should have been a Cowboy’, terwijl ‘Hey Old Lover’ de potentie heeft om een echte stadionklassieker te worden.

Hoogtepunt van het album is ongetwijfeld het nummer ‘She’s Mine’: een onvervalste festival/stadionsong (bekijk ook de festivalversie van deze song op YouTube) van het niveau ‘Something ‘Bout A Truck’ en ‘I’m To Blame’, beide hits van zijn vorige albums.

‘My life is a creditcard: play now, pay later and I’m paying hard’ zingt Kip op het nummer ‘Payin’Hard’. Deze song klinkt, mede door het fantastische akoestische gitaarspel, het meest ‘country’.

Waar ‘Payin’Hard’ de afsluiter was van het gewone album, heeft Kip aan ‘Wild World (Deluxe)’ nog vier uitstekende nummers toegevoegd. Op het uptempo ‘Don’t Go Changing’ vraagt hij zijn partner om nooit te veranderen (‘Don’t go changing on me baby ‘cause this world is turning you crazy’). Op het Bon Jovi- achtige ‘Midnight Slow Dance’ heeft hij zijn geliefde dan weer nodig voor een ‘midnight slow dance’. En op de uptempo mars ‘How High’ verhaalt Kip over zijn verslaving aan zijn geliefde.

Het slotnummer, de prachtige ballad ‘Man’s Gotta Do’, is een nummer dat heel veel stof tot nadenken geeft. Het is een song over mensen die al op heel jonge leeftijd/al heel vroeg in hun leven verantwoordelijkheid moeten nemen. In drie verschillende strofen vertelt Kip achtereenvolgens het verhaal van een zoon, die na de scheiding van zijn ouders, de taak van man des huizes op zich moet nemen, het verhaal van een tienerkoppel, waarvan de jongen met school moet stoppen nadat zijn vriendinnetje zwanger blijkt te zijn, en tenslotte ook het verhaal van een jongen, die op het punt staat om te trouwen, maar dan als soldaat op missie naar het buitenland wordt gestuurd. De volgende zin vat die hele song op treffende wijze samen: ‘Sometimes a boy’s gotta do what a man’s gotta do.’

‘I’m gonna grow on you’ is de sleutelzin uit het gelijknamige nummer ‘Grow On You’. En dat doet dit album zeker. Samenvattend: We want (Kip) Mo(o)re! Dat is wat ik reeds schreef tijdens de recensie van​ het gewone album uit mei 2020 en de honger naar meer Kip Moore werk is, ondanks de toevoeging van vier heerlijke extra nummers, nog steeds niet gestild! Kwalitatief uiterst hoogstaand album!

Release – 12 februari 2021
Platen label – MCA Nashville & UMG Recordings Inc

 

Kip Moore - Wild World (Deluxe)

 

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­