Keith Urban - The Speed Of Now Part 1

Keith Urban - The Speed Of Now Part 1

Keith Urban
The Speed Of Now Part 1

Crikey, mate! Een paar dagen geleden verscheen ‘The Speed Of Now Part 1’ van de meest bekende countryzanger uit Down Under (geboren in Nieuw-Zeeland, opgegroeid in Australië), Mr. Keith Urban. Dit alweer twaalfde studioalbum is een typisch Keith Urban album geworden, waarbij hij, jammer genoeg, in verschillende nummers behoorlijk veel elektronische en danceinvloeden heeft verwerkt. Hierdoor voelen deze songs aan als een ‘vreemde eend in de bijt’ voor een liefhebber van new (american/australian/new zealandian) countrymuziek, maar daarover later meer.

Door Cedric Davids

De plaat start met twee samenwerkingen met andere grote artiesten. Op het uptempo openingsnummer ‘Out The Cage’ (onmiddellijk een song met behoorlijk veel (teveel?) danceinvloeden en zelfs een hoog eurosonggehalte, ondanks de subtiele aanwezigheid van een banjo) bezingt hij samen met BRELAND en Nile Rodgers het belang van persoonlijke vrijheid (‘I will let no one own me’). Het tweede nummer, ‘One Too Many’, is een met gospelinvloeden omkleed uptempo duet met superster P!nk en samen met haar zingt Keith over eenzaamheid in een relatie, uit elkaar gegroeid zijn, maar stiekem toch de hoop houden dat het toch nog goed komt.

Naast het openingsnummer ‘Out The Cage’ staan er dus nog een aantal andere songs met behoorlijk wat elektronische en danceinvloeden op ‘The Speed Of Now Part 1’. Op ‘Superman’ verlangt de hoofdpersoon naar de good old times toen zijn relatie nog niet was verbroken (‘When I was with you, I was Superman’). De meerstemmige ballad ‘Say Something’ benadrukt hoe belangrijk het is om (tijdig) te communiceren in een relatie (‘When the silence becomes so dangerous, we need to say something’). En op het feelgood uptempo nummer ‘Soul Food’ vergelijkt Keith liefde met een heerlijke maaltijd (’Nothing sparks my appetite like you and me on Friday night’). Ook al zit er een banjo verwerkt in een aantal van deze songs, toch had het elektronische sausje (om in voedseltermen te blijven praten) een tikje minder/milder mogen zijn.

Gelukkig staan er op het album ook een aantal ballads waarop Keith zijn gevoelige kant kan laten zien. De mooie countryballad ‘Change Your Mind’ beschrijft het gevoel wanneer je te laat beseft dat je uit elkaar bent gegroeid en nu spijt hebt dat jouw relatie is gestrand. ‘Ain’t It Like A Woman’, die een beetje doet denken aan een van Keith’s vorige hits ‘Blue Ain’t Your Color, is Keith’s ode aan de vrouw (‘Ain’t it like a woman to stop a runaway train running off the tracks?; Ain’t it like a woman to come along and save a man?’). De pianoballad ‘Better Than I Am’ gaat over de poging om jezelf voor iemand open te stellen terwijl je eigenlijk jouw verleden nog niet hebt verwerkt (‘Am I swimming to keep from drowning?’).

Tevens bevat de plaat een aantal prima uptempo (country)songs, al dan niet gedragen door Keith’s typische banjogeluid: ‘Live With’, ‘Forever’, ‘With You’ en ‘Tumbleweed’.

Wat mij betreft staan er drie absolute hoogtepunten op Keith’s nieuwe album. ‘We Were’ staat tweemaal op de plaat (eenmaal solo en eenmaal als duet met Eric Church) en gaat over de verbroken relatie van de hoofdpersoon met zijn eerste liefde en over hoe hij daar nog niet helemaal overheen is (‘I am who I am, I just miss who I was when we were’) (prachtige rol opnieuw voor de banjo). Op de relaxte feelgood ballad ‘God Whispered Your Name’ hoor je de dankbaarheid van iemand wiens leven is gered en veranderd door het vinden van de ware liefde (‘Hallelujah, baby!’). In de Ed Sheeran-achtige uptempo song ‘Polaroid’ haalt de hoofdpersoon, aan de hand van een oude polaroidfoto, herinneringen op aan de eerste ontmoeting met zijn geliefde en stelt hij vast dat zij nog steeds gelukkig zijn met elkaar. Door de zomerse vibes van deze song waan je jezelf op een of ander tropisch eiland.

‘The Speed Of Now Part 1’ is een afwisselend album geworden waarbij zowel de thematiek als de (kwaliteit van de) songs worden gekenmerkt door ups en downs. Een typisch Keith Urban album, waarin je ontegensprekelijk zijn vakmanschap herkent, maar dat ook weinig tot geen verrassingen bevat. Echter, er staan zeker voldoende songs op die hij kan toevoegen aan zijn reeds uitgebreide hitrepertoire (‘We Were’, ‘Polaroid’ en ‘God Whispered Your Name’). Na zijn succesvolle passage tijdens C2C Amsterdam 2019 zou Keith, met zijn aanstekelijke energie en songs, in mei van dit jaar ongetwijfeld ook solo de AFAS Live in Amsterdam hebben platgespeeld, maar jammer genoeg kon dat optreden geen doorgang vinden. Hopelijk voegt hij Nederland toe aan zijn ‘The Speed Of Now Part 1’ tour en zal hij ons in 2021 verblijden met een ongetwijfeld spetterend optreden! 

Release – 18 september 2020
Platen label – Hit Red records / Capitol Records Nashville

Keith Urban - The Speed Of Now Part 1

 

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­