Home Free - Warmest Winter

Home Free
Warmest Winter

Op 6 november 2020 verscheen het nieuwste kerstalbum van de vijf heren van Home Free, getiteld ‘Warmest Winter’. Alweer hun derde kerstplaat, na ‘Full Of Cheer’ (2014) en ‘Full Of (Even More) Cheer’ (2016). En het is een sfeervol en gevarieerd album geworden, waarbij kerstklassiekers en nieuwe kerstnummers, door de band zelf geschreven, elkaar afwisselen.

Door Cedric Davids

Voor de lezers (en luisteraars) die nog niet bekend zijn met deze band, hierbij eerst even een korte introductie. Home Free is een Amerikaanse country a capella band, die in 2000 werd opgericht en die haar definitieve doorbraak kende tijdens het vierde seizoen van het Amerikaanse TV-programma ‘The Sing-Off’ in 2013. Sindsdien heeft de band vier gewone studioalbums en drie kerstalbums uitgebracht. Hun twee meest recente albums zorgden voor twee wereldtournees waarbij ze zowel België als Nederland aandeden: in het kader van hun ‘Timeless’ tour traden ze in 2018 op in Utrecht en in Tienen en begin dit jaar (2020) opende hun ‘Dive Bar Saints’ tour in Leuven, waarna ze een paar dagen later optraden in RAI Amsterdam. Home Free bestaat uit de volgende leden: Austin Brown (lead tenor), Rob Lundquist (tenor), Tim Foust (bas), Adam Chance (bariton) en de fantastische beatboxer (en mede-oprichter van de band) Adam Rupp.

Tot zover de introductie, nu terug naar hun nieuwste album. ‘Warmest Winter’ opent met het ultrakorte nummer ‘Christmas Don’t Be Late’, waarbij je in 1 minuut tijd het gevoel krijgt dat je naar een vinylplaat luistert die, met een typsich krakend geluid, op een oude grammofoon wordt gedraaid. Je krijgt er automatisch een ouderwets warm kerstgevoel van. Na het openingsnummer nemen de heren ons mee op een muzikale kerstreis met een afwisselende thematiek en met verschillende mooie samenwerkingen.

Kerst wordt door Home Free op verschillende plaatsen gevierd. Zo vieren we kerst in de zon met het uptempo ‘Christmas In L.A.’, maar ook een countrykerst in Tennessee, met (uiteraard) ‘Tennessee Christmas’ (een samenwerking met Rachel Wammack). En samen met hun idolen van de band Alabama wensen de heren van Home Free ons een prettige kerst vanuit Dixie: ‘Christmas In Dixie’.

Er staat ook voldoende melancholie en verdriet op het album. Het titelnummer ‘Warmest Winter’ is een warme, sfeervolle song waarin Austin Brown als leadzanger herinneringen ophaalt aan een gezellige kerst vele jaren geleden samen met de ganse familie toen oma nog leefde. Het stemmige ‘Winter Song’ verhaalt over een verbroken relatie waarbij je de koude winterwind de hele tijd door de song hoort en voelt waaien (puik werk van beatboxer Adam Rupp!). En op ‘Christmas Ain’t For The Lonely’ zingt leadzanger Rob Lundquist dat kerst helemaal niets voorstelt wanneer je jouw ex-geliefde nog mist en je kerst helemaal alleen moet doorbrengen (‘Without your one and only, Christmas ain’t for the lonely’).

Gelukkig is er ook heel veel ruimte voor vrolijkheid en positivisme. Zo bezorgt Rob de luisteraar een gelukzalig gevoel op de vrolijke, uptempo klassieker ‘What Christmas Means To Me’. Een andere super feelgood classic is uiteraard ‘Run, Run Rudolph’. In dit geval een samenwerking met de Striking Matches die, zeer uitzonderlijk voor een Home Free song, zorgen voor de inbreng van ‘echte’ muziekinstrumenten. Let in dit nummer ook op het prachtige muzikale duel tussen beatboxer Adam Rupp en de gitarist van Striking Matches. Humor is terug te vinden op de song ‘Cold Hard Cash’, waarin Austin Brown zingt wat velen onder ons denken wanneer het gaat over (het krijgen van) kerstcadeaus: I want cold hard cash, verder heb ik niets nodig.

‘Snow Globe’ is een heerlijke jaren ’60 kerstballad die gaat over een extreem gelukkige relatie (‘Like a snow globe you shook me up, and just like a snow globe maybe we should settle down’). Het slotnummer ‘What We Need Is Love’ brengt een zeer toepasselijke boodschap in deze donkere winter/kerstdagen: Het enige waar we hier op aarde nood aan hebben is liefde, zowel voor onszelf als voor anderen.

Home Free heeft met ‘Warmest Winter’ een uitstekend maar zeker geen doorsnee kerstalbum afgeleverd. Het blijft verbazingwekkend en zeer uitzonderlijk voor een a capella band hoe zij er op hun laatste drie albums (‘Timeless’, ‘Dive Bar Saints’ en nu weer ‘Warmest Winter’) in zijn geslaagd om niet alleen covers te zingen, maar ook heel veel eigen (en zelfgeschreven) nummers op hun platen te zetten.

 Voor degenen die nog niet bekend waren met hun werk wordt het de hoogste tijd om hen te ontdekken (op YouTube en Spotify brengen ze elke twee weken een nieuwe song uit en deze songs komen veelal niet op hun albums te staan. Dus daar is ook nog heel veel materiaal (veelal new american country covers) te ontdekken). En voor de echte ‘Home Fries’ (bijnaam van de Home Free fans) is ‘Warmest Winter’ opnieuw een album om van te smullen en om toe te voegen aan de collectie.

Ook al is het op het moment van het schrijven van deze recensie nog erg onzeker of we de kerstdagen met familie en vrienden zullen mogen doorbrengen/vieren, op het gebied van uitstekende kerstalbums zit het wel snor dit jaar. Eerder dit jaar brachten Carrie Underwood en Dolly Parton hun kerstpareltjes al uit (beide recensies zijn ook nog steeds te lezen op newcountry.nl) en Home Free voegt nog een meesterwerkje aan dit rijtje toe.

 

Release – 6 november 2020
Platen label – Home Free Records

Home Free - Warmest Winter

 

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­