Album: HARDY - A ROCK

HARDY - A ROCK

HARDY
A ROCK

Michael Wilson Hardy, kortweg Hardy, viert volgende week zijn 30ste verjaardag (op 13 september 2020, dezelfde dag als de schrijver van deze recensie) en schenkt zichzelf en de rest van de wereld zijn eerste studioplaat, genaamd ‘A Rock’, als verjaardagscadeau.

Door Cedric Davids

Hij heeft in het (recente) verleden als (mede)songwriter hits geleverd aan o.a. Florida Georgia Line (‘Simple’), Morgan Wallen ft Florida Georgia Line (‘Up Down’) en Blake Shelton (‘God’s Country’) alvorens op 4 september 2020 zijn debuutalbum te lanceren.

Het is een hedendaags new american country album geworden, doorspekt met uitstekende gitaarpartijen, waarbij de countryclichés niet worden geschuwd.

Zo opent de plaat met een onvervalste uptempo trucksong met de toepasselijke titel ‘Truck’ en met de catchy zin: ‘You can judge a country boy by his truck’.

Ook andere clichés komen voorbij, zoals ‘Boots’ in het gelijknamige nummer en rednecks en longnecks in het uptempo ‘Where Ya At’, dat qua stijl doet denken aan The Cadillac Three meets Florida Georgia Line.

Ondanks de melodieuze klanken en het gitaargeweld zijn de teksten van zeer veel nummers op dit album niet bepaald om vrolijk van te worden.

Zowel ‘Boyfriend’ als ‘So Close’ (een duet met Ashland Craft) gaan over het einde van een relatie terwijl ‘Broke Boy’ handelt over armoede. Ook depressie en alcoholisme komen aan bod in ‘Ain’t A Bad Day’ (‘For The World To End’) en in ‘One Beer’, de nochtans leuke samenwerking met Lauren Alaina en Devin Dawson.

Toch staan er ook een aantal vrolijkere nummers op het album. Ook al lijkt de titel ‘Hate Your Hometown’ iets anders te suggereren, toch gaat het over de hoop van de hoofdpersoon om zijn geliefde terug te winnen: ‘I hope you hate your hometown and come back to me.’

Het absolute hoogtepunt wordt gevormd door ‘Unapologetically Country As Hell’. Deze song heeft een ontzettend coole a cappella intro en groeit uit tot een onvervalste meerstemmige meezinger, een gezellig drinklied.

Dit had ook een Florida Georgia Line album kunnen zijn want de onmiskenbare FGL sound is aanwezig op de meerderheid van de reeds bovenvermelde songs maar ook op ‘Give Heaven Some Hell’ en zelfs op het titelnummer ‘A Rock’, maar dan zou het wel een tekstueel sombere versie zijn. Florida Georgia Line staat meestal voor vrolijke, optimistische en onbezorgde songs terwijl Hardy’s album meer problematische thema’s aansnijdt.

‘A Rock’ is een uitstekend debuutalbum geworden dat perfect past binnen het hedendaagse new american country genre. De plaat luistert op het eerste gehoor lekker weg en bevat niet echt vernieuwende of verrassende songs, maar Hardy zorgt wel voor diepzinnige teksten die zwaardere onderwerpen behandelen.

 

Release – 4 september 2020
Platen label – Big Loud Records

 

ALBUM: HARDY - A ROCK

 

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­