Album recensie: Green River Ordinance - Fifteen

Green River Ordinance - Fifteen

Een heerlijk zomers album, perfect voor tijdens een romantische picknick in het bos, een vreugdevuur in de achtertuin, of gewoon heerlijk vanuit de autoradio op een zonnige dag... Green River Ordinance bestaat alweer vijftien jaar, en dit wordt gevierd met alweer het vierde album van de band. Wat begon als een christelijke alternatieve rock band is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige country pop band.

 

Even een introductie, aangezien Green River Ordinance redelijk onbekend en nieuw is in de New Country scene. De vijfkoppige band is zo'n vijftien jaar geleden begonnen met het spelen van alternatieve rock en pop liedjes in Fort Worth, Texas. Na het tweede album kreeg de band meer succes. Liedjes van het album werden gedraaid tijdens televisieprogramma's als The Hills en So You Think You Can Dance. Dit resulteerde in meerdere tours door Amerika met artiesten als Train, Lifehouse en de Goo Goo Dolls. De daaropvolgende EP's en het album werden gefinancierd door middel van een grote groep trouwe fans via Kickstarter.

 

Maar helemaal onbekend met country waren de jongens van Green River Ordinance zeker niet. Zo waren er hier en daar wat country invloeden te herkennen op voorgaande albums. Dit leidde zelfs tot het Grand Ole Opry debuut van de band in maart 2014. Nummers als It Ain't Love, Flying en Dancing Shoes zijn voorbeelden van country nummers, die eigenlijk niet kunnen ontbreken in de playlist voor tijdens de zwoele zomerse avonden. De band heeft namelijk een perfecte formule gevonden voor zulk soort nummers. De herkenbare sound van Green River Ordinance bevat namelijk heerlijke meerstemmigheid, ze zijn vaak van een meezing gehalte waar Guus Meeuwis' Kedeng Kedeng zeker niet voor onder doet, en de liedjes zijn upbeat en met een vrolijke noot, waardoor ze niet snel vervelen. Deze herkenbare sound is bij het nieuwste album Fifteen ook volop aanwezig.

 

 

Green River Ordinance

 

 

De vijfkoppige band weet meerdere genres in elkaar te blenden, zo kwam het album Fifteen in no-time op nummer 1 in de Billboard Folk chart en nummer 8 op de rockgeoriënteerde chart. Opvallend is wel dat het album niet in de Billboard Country chart opgenomen werd. Had het dit wél geweest, dan had het album ook hier met stipt binnen gekomen op de eerste plek. Ondanks dat Billboard de band niet erkend als country stonden ze toch maar mooi weer in de Grand Ole Opry, rockten ze op het SXSW festival en krijgen ze een heuze review op onze site.

 

Als je van zwoele zomeravonden houdt of als je van een gezellig achtertuin feestje houdt, voor elke gelegenheid kunnen we je wel een reden geven waarom Green River Ordinance niet mag ontbreken. Dus doe je country boots aan, ga lekker naar de veranda, plof in de schommelstoel, trek een biertje open en geniet van Fifteen van Green River Ordinance. En vergeet vooral niet om in de comments te reageren met wat je van het album vindt!

 

 Official iTunes Bol.com | Amazon | Google Play | Facebook Twitter

 

 

Meer recensies...

­