Granger Smith - Country Things, Vol.1

Granger Smith - Country Things, Vol.1

Granger Smith
Country Things, Vol.1

‘Country Things, Vol.1’ van Granger Smith verscheen op 25 september 2020. Het was de bedoeling dat Granger’s tiende studioalbum vroeger zou uitkomen, maar het project diende noodgedwongen te worden uitgesteld door het tragische overlijden van zijn driejarige zoontje in juni 2019. Maar nu is ie er dan eindelijk en het blijkt het eerste deel van een dubbelalbum te zijn. Vandaar dat ‘Country Things, Vol.1’ slechts 8 nummers bevat, waarbij Granger ons in 27 minuten typische countrythema’s (‘Country Things’) laat (her)ontdekken.

Op het uptempo openings/titelnummer ‘Country Things’ is het al country wat de klok slaat en krijgen de fiddle, de banjo, de akoestische gitaar en de pedal steel ruim baan. De song gaat over het verlangen naar en het genieten van ‘Country Things’ (small church, dirt road, home made recipes…). Het countrygevoel wordt ook opgewekt in het uptempo ‘That’s Why I Love Dirt Roads’: rijden op een dirt road geeft je (ziels)rust want een dirt road brengt je weer thuis. De uptempo countrymars ‘Chevys, Hemis, Yotas and Fords’ is een ode aan trucks: ‘Everyone is different and has his own opinions but here in the country we all spend all our money on trucks’. Hoe country wil je nummers hebben?

Een Spaanse gitaar (tijdens de intro en op het einde van het nummer) en een pedal steel geven de ballad ‘Mexico’ een echt Mexicaans tintje. De song, die ook door Luke Bryan had kunnen zijn gezongen, gaat over het verlangen van de hoofdpersoon om met zijn geliefde naar Mexico te gaan. ‘Hate You Like I Love You’ is dan weer een ballad in de stijl van Sam Hunt en Kane Brown, waarin de protagonist nog niet over zijn verbroken relatie heen is: ‘I’m trying to hate you like I love you’.

Het gevoelige ‘Heroes’ is een ode aan de echte helden in onze omgeving/samenleving (alleenstaande moeders, brandweermannen, leraars, landbouwers, zorgmedewerkers…) in plaats van aan de Hollywoodsterren. Een mooie boodschap, zeker ook in deze moeilijke (Covid) tijden.

Mijn persoonlijke favoriete song op het album is het semi-uptempo ‘I Kill Spiders’, waarin op prachtige wijze wordt bezongen dat een vader er steeds zal zijn voor zijn dochter (‘Whenever you are lost and in the dark, remember you got me right in your heart.’). En als trotse vader van twee prachtige dochters kan deze recensent dit alleen maar beamen.

Het album eindigt met een grappige noot. Samen met zijn komische alter ego Earl Dibbles Jr. tovert Granger op ‘Country & Ya Know It’ een kinderklassieker om tot een country drinksong. Het begin van het nummer doet denken aan ‘I Love My Country’ van Florida Georgia Line maar mondt al snel uit in de nu al legendarische en in het nummer veelvuldig herhaalde zin ‘If you’re country and you know it, raise a beer!’ (op de tonen van het bekende ‘If you’re happy and you know it, clap your hands.’).

‘Country Things, Vol.1’ bevat slechts 8 nummers en duurt amper 27 minuten, maar is een zeer fijne en afwisselende plaat geworden die doet verlangen naar ‘Country Things, Vol.2’ (releasedatum nog niet bekend). Leuke en typische countrythema’s worden afgewisseld met songs met een diepere boodschap en dit vormt een perfecte (country)mix. Aanrader voor elke liefhebber van new american country music!

 

Release – 25 september 2020
Platen label – This Is Hit, Inc. / Wheelhouse Records

Granger Smith - Country Things, Vol.1

 

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­