Recensie: Carrie Underwood - My Gift

Carrie Underwood - My Gift

Carrie Underwood
My Gift

De kerstperiode begint erg vroeg dit jaar want op 25 september 2020 verscheen Carrie Underwood’s zevende studio- en tevens haar eerste kerstalbum: ‘My Gift’. En een wondermooi kerstgeschenk is het zeker geworden!

Door Cedric Davids

Zoals het een goed kerstalbum betaamt is het centrale thema uiteraard ‘Kerst’ in al zijn facetten. Carrie’s loepzuivere stemgeluid in combinatie met een sublieme orkestratie brengen de luisteraar in (hogere) kerstsferen. Het uitmuntende orkest staat trouwens onder leiding van David Campbell, die in het verleden heeft samengewerkt met talrijke andere grote artiesten, zoals onder andere Justin Timberlake, Josh Groban en Beyoncé. Tevens is er op veel songs een mooie rol weggelegd voor een akoestische gitaar, een pedal steel, een piano en/of een orgel die het album een nog warmere gloed geven.

‘My Gift’ bevat 11 nummers, waarvan 8 nummers traditionals zijn. Reeds vanaf het rustige openingsnummer ‘Joyful, Joyful, We Adore Thee’ zie je een winters landschap met neerdwarrelende sneeuw voor je dat je bekijkt vanuit een knus en warm huis met een knisperend haardvuur. En dat gevoel laat je het hele album niet meer los. Ook andere traditionals/classics passeren de revue: ‘O Come All Ye Faithful’, ‘Have Yourself A Merry Little Christmas’ en ‘Away In A Manger’. ‘Mary, Did You Know?’ heeft een subtiel Latino/Zuid-Amerikaans tintje gekregen, terwijl ‘Silent Night’, door de toevoeging van een pedal steel, een country touch bevat. In beide gevallen trouwens zonder afbreuk te doen aan het traditionele karakter van deze klassiekers. ‘O Holy Night’ wordt volledig in de originele versie uitgevoerd en is schitterend in al zijn eenvoud. De combinatie van Carrie’s stem, een piano en violen op dit nummer bezorgt je ongetwijfeld kippenvel. Puur vakmanschap, al is het hier meer gepast om te spreken over vakvrouwschap!

Kerst is de periode bij uitstek om door te brengen met familie en dat gevoel brengt Carrie veelvuldig over op dit album. En al helemaal op de traditionele kerstmars ‘Little Drummer Boy’, een schattig duet met haar vijfjarige (!) zoon Isaiah Fisher.

Naast de acht kerstklassiekers staan er ook drie nieuwe kerstnummers op het album (Carrie is zelfs co-auteur van twee van deze nieuwe songs). Het krachtige uptempo nummer ‘Let There Be Peace’ wordt gedragen door een piano en een fantastisch gospelkoor. De eveneens door Carrie meegeschreven semi-uptempo song ‘Sweet Baby Jesus’ is een (country) kerstnummer met een hoofdrol voor een akoestische gitaar en een prachtig vioolarrangement. Het derde nieuwe nummer is ‘Hallelujah’. Bij het bekijken van de tracklist van het album denk je dat dit de zoveelste versie zal zijn van Leonard Cohen’s veelvuldig gecoverde wereldhit. Maar niets blijkt minder waar! Het is een volledig nieuw nummer, al dan niet met toevallig dezelfde naam, dat een prachtig duet met John Legend is geworden. Hun loepzuivere samenzang, ondersteund door een piano en een opnieuw uitmuntend gospelkoor, zorgen voor hemelse klanken.

‘Kerst met Carrie’ is reeds drie maanden voor eerste kerstdag begonnen, maar dat is voor een ware kerstliefhebber als deze recensent geen enkel probleem. En al zeker niet met zo’n prachtig kerstalbum, dat zelfs de meest overtuigde ‘Mr. Grinch’ niet onberoerd zal laten! Met ‘My Gift’ heeft Carrie een perfect kerstgeschenk voor onder de kerstboom afgeleverd. En het geeft mij ook het volgende gevoel: Was het maar het hele jaar door kerst want dan kon ik dit album nog veel vaker beluisteren! Absolute aanrader!

 

Release – 25 september 2020
Platen label – Capitol Records Nashville

Carrie Underwood - My Gift

 

 

 

Koop de Plaat

Meer recensies...

­