2020 is in vele opzichten een uitzonderlijk jaar geweest! Op vele vlakken een jaar om heel snel te vergeten. Maar tevens een uiterst productief muzikaal jaar, waarin heel wat uitstekende (new) countryalbums werden uitgebracht. In dit artikel vinden jullie een bloemlezing over 20 albums die in 2020 verschenen.

Kip Moore – Wild World
Hoogtepunt van het album is ongetwijfeld het nummer ‘She’s Mine’: een onvervalste festival/stadionsong (bekijk ook de festivalversie van deze song op YouTube) van het niveau ‘Something ‘Bout A Truck’ en ‘I’m To Blame’, beide hits van zijn vorige albums.
‘I’m gonna grow on you’ is de sleutelzin uit het gelijknamige nummer ‘Grow On You’. En dat doet dit album zeker. Samenvattend: We want (Kip) Mo(o)re!

Luke Bryan – Born Here Live Here Die Here
En dan is er ook nog ‘One Margarita’: de meest onbekende en ondergewaardeerde zomerhit van 2020, want geen airplay gehad op de Nederlandse radiostations. Dit is een onweerstaanbaar vrolijk nummer dat je wel moet meezingen. Het doet je mijmeren over een vakantie op een tropisch eiland, genietend van zon, palmbomen, een azuurblauwe zee, lekker eten en een aantal heerlijke cocktails.
Feelgood topplaat!

Hardy – A Rock
Het absolute hoogtepunt wordt gevormd door ‘Unapologetically Country As Hell’. Deze song heeft een ontzettend coole a cappella intro en groeit uit tot een onvervalste meerstemmige meezinger, een gezellig drinklied.
‘A Rock’ is een uitstekend debuutalbum geworden dat perfect past binnen het hedendaagse new american country genre. De plaat luistert op het eerste gehoor lekker weg en bevat niet echt vernieuwende of verrassende songs, maar Hardy zorgt wel voor diepzinnige teksten die zwaardere onderwerpen behandelen.

Tim McGraw – Here On Earth
Tim neemt ons mee op een prachtig georkestreerde muzikale reis, waarin alle facetten van ons leven ‘here on earth’ aan bod komen: verliefdheid, liefde, geluk, verlies, troost, pijn, verdriet.
Tim McGraw, de man met de kenmerkende zwarte cowboyhoed, heeft met dit 16 nummers tellende album een waar meesterwerk afgeleverd. Woorden kunnen bijna de adembenemende schoonheid van deze plaat niet beschrijven! Ik voel me dan ook vereerd dat ik ‘Here on Earth’ ben om te (mogen) genieten van deze absolute perfectie!

Brett Eldredge – Sunday Drive
Brett Eldredge staat door zijn warme stemgeluid ook wel bekend als de ‘country crooner’ en ook dit album bevat daar een aantal mooie voorbeelden van.
Brett Eldredge neemt ons mee op een adembenemend mooie 44 minuten durende ‘Sunday Drive’ en die had, wat mij betreft, nog wel wat langer mogen duren. Geen doorsnee countryalbum maar wat een topplaat! Aanrader voor elke muziekliefhebber!

Keith Urban – The Speed Of Now Part 1
Crikey, mate! ‘The Speed Of Now Part 1’ is een afwisselend album geworden waarbij zowel de thematiek als de (kwaliteit van de) songs worden gekenmerkt door ups en downs. Een typisch Keith Urban album, waarin je ontegensprekelijk zijn vakmanschap herkent, maar dat ook weinig tot geen verrassingen bevat. Echter, er staan zeker voldoende songs op die hij kan toevoegen aan zijn reeds uitgebreide hitrepertoire.

Carrie Underwood – My Gift
‘Kerst met Carrie’ is reeds drie maanden voor eerste kerstdag begonnen, maar dat is voor een ware kerstliefhebber als deze recensent geen enkel probleem. En al zeker niet met zo’n prachtig kerstalbum, dat zelfs de meest overtuigde ‘Mr. Grinch’ niet onberoerd zal laten! Met ‘My Gift’ heeft Carrie een perfect kerstgeschenk voor onder de kerstboom afgeleverd. En het geeft mij ook het volgende gevoel: Was het maar het hele jaar door kerst want dan kon ik dit album nog veel vaker beluisteren! Absolute aanrader!

Granger Smith – Country Things, Vol.1
Het was de bedoeling dat Granger’s tiende studioalbum vroeger zou uitkomen, maar het project diende noodgedwongen te worden uitgesteld door het tragische overlijden van zijn driejarige zoontje in juni 2019. Maar nu is ie er dan eindelijk en het blijkt het eerste deel van een dubbelalbum te zijn.
‘Country Things, Vol.1’ bevat slechts 8 nummers en duurt amper 27 minuten, maar is een zeer fijne en afwisselende plaat geworden die doet verlangen naar ‘Country Things, Vol.2’. Leuke en typische countrythema’s worden afgewisseld met songs met een diepere boodschap en dit vormt een perfecte (country)mix. Aanrader voor elke liefhebber van new country music!

Dolly Parton – A Holly Dolly Christmas
Alweer het 47ste (!) studioalbum en tevens het derde kerstalbum, na ‘Once Upon A Christmas’ (met Kenny Rogers) (1984) en ‘Home For Christmas’ (1990), van een van de ‘grande dames’ van de countrymuziek. Het resultaat: twaalf overheerlijke kerstnummers, samenwerkingen met meerdere bekende artiesten en heel veel kerstbellen dompelen je onder in een gelukzalige kerstsfeer.
A Holly Dolly Christmas’ is ‘A Holly Jolly Christmas’ ervaring: een mooie mix van vier bekende kerstklassiekers en acht nieuwe kerstsongs, waarvan de meeste door Dolly zelf werden geschreven. Dolly heeft zeker niet voor de makkelijkste weg gekozen en het is dan ook niet verwonderlijk dat ze er een aantal jaar over heeft gedaan om dit kerstproject af te ronden.

Brothers Osborne – Skeletons
Met een titel als ‘Skeletons’ en de typerende rauwe, indringende stem van T.J. Osborne verwacht je een deprimerende en duistere plaat. Maar het tegendeel blijkt waar! Uiteraard bevat het album een paar minder opbeurende songs, maar anders zou het toch geen goede (new american) countryplaat zijn, toch?
Met ‘Skeletons’ hebben Brothers Osborne weer een uitzonderlijk fijne plaat afgeleverd. De bezielende stem van T.J., het fenomenale gitaarspel van John en de hoogstaande kwaliteit van de songs/songteksten zorgen voor een zeer gevarieerde mix waarin positiviteit de boventoon voert.

The Shires – Good Years
Liefde in goede en in slechte tijden vormt de rode draad van ‘Good Years’. De meesterlijke samenzang tussen Crissie en Ben en het overvloedige gebruik van en diversiteit aan instrumenten (akoestische gitaar, pedal steel, banjo, mandoline, violen, cello…) nemen de luisteraar mee op een ware rollercoaster van gevoelens en emoties.
Met ‘Good Years’ hebben Crissie en Ben een vierde juweeltje op rij afgeleverd. Wat een vakwerk, wat een hoogstaande kwaliteit! Je zou haast vergeten dat dit een Europees duo is dat new american country music maakt, want zij doen zeker niet onder voor heel wat grote Amerikaanse new american country artiesten. Voor mij persoonlijk is dit momenteel een van de beste, zoniet de beste, niet-Amerikaanse new american country music act(s).

Luke Combs – What You See Ain’t Always What You Get (Deluxe Edition)
In feite gaat het hier om het eind 2019 uitgebrachte album ‘What You See Is What You Get’, aangevuld met zes nieuwe tracks. Aangezien het origineel al 17 nummers bevatte, laat Luke de luisteraar ditmaal maar liefst van 23 pareltjes genieten. Bijna anderhalf uur pure muzikale verwennerij!
‘What You See Ain’t Always What You Get (Deluxe Edition)’ is een album dat thuishoort in de collectie van elke liefhebber van country music, ongeacht of je houdt van new american of van traditional country music.

Cam – The Otherside
Vijf jaar na Cam’s new country debuutalbum ‘Untamed’ verscheen op 30 oktober 2020 haar tweede new country plaat, getiteld ‘The Otherside’. De verwachtingen waren hooggespannen, zeker gezien het megasucces van de singles ‘Mayday’ en vooral ‘Burning House’ uit het album ‘Untamed’, en het heeft dan ook enige tijd geduurd voordat de opvolger klaar was om te worden gereleased. Maar het eindresultaat is het wachten meer dan waard geweest! ‘The Otherside’ bevat elf nummers waarin relaties in allerlei vormen het centrale thema vormen.

Home Free – Warmest Winter
Kerst wordt door Home Free op verschillende plaatsen gevierd. Zo vieren we kerst in de zon met het uptempo ‘Christmas In L.A.’, maar ook een countrykerst in Tennessee, met (uiteraard) ‘Tennessee Christmas’ (een samenwerking met Rachel Wammack). En samen met hun idolen van de band Alabama wensen de heren van Home Free ons een prettige kerst vanuit Dixie: ‘Christmas In Dixie’.
Home Free heeft met ‘Warmest Winter’ een uitstekend maar zeker geen doorsnee kerstalbum afgeleverd. Het blijft verbazingwekkend en zeer uitzonderlijk voor een a capella band hoe zij er op hun laatste drie albums (‘Timeless’, ‘Dive Bar Saints’ en nu weer ‘Warmest Winter’) in zijn geslaagd om niet alleen covers te zingen, maar ook heel veel eigen (en zelfgeschreven) nummers op hun platen te zetten.

Shenandoah – Every Road
Hun eerste studioalbum in 26 (!) jaar tijd, na de release van hun vorige plaat ‘In The Vicinity Of The Heart’ in 1994. En het is het wachten meer dan waard geweest, want ‘Every Road’ is een uiterst prettige plaat geworden, waarbij de heren van Shenandoah op negen van de tien nummers samenwerkingen aangaan met een aantal van de grootste namen uit de huidige new american countryscene.
Shenandoah featuring Zac Brown Band, Luke Bryan, Ashley McBryde, Dierks Bentley, Blake Shelton, Cody Johnson, Lady A, Brad Paisley en Carly Pearce: wat een uitzonderlijke verzameling aan samenwerkingen tussen een legendarische band en hedendaagse new american country supersterren op 1 album! Wow!

Danny Vera – The New Now
Het is allesbehalve een luchtig tussendoortje te noemen, want Danny schuwt het niet om zwaardere thema’s aan te snijden en diepgang te leggen in zijn songs. Hij neemt ons mee op een overweldigende en ontroerende 13 nummers en 49 minuten durende emotionele rollercoaster.
‘The New Now’ is niet alleen qua titel, maar ook qua inhoud, een album dat perfect in deze tijden van het ‘nieuwe normaal’ past: vele donkere, sombere dagen maar toch gloort er een sprankje hoop aan de horizon.
Danny Vera, een artiest van eigen bodem waar Nederland trots op kan zijn en heel erg moet koesteren!

Collin Raye – Scars
Een ware muzikale tijdreis, want de inspiratie voor de verschillende songs beslaat zowel de jaren ’50 als hedendaagse muziek en alle jaargangen daartussen. Verwacht geen luchtig niemendalletje want het album heet niet voor niets ‘Scars’ (‘Littekens’ in het Nederlands). En die voelen we ook in alle vormen.
Het is een album dat gemengde gevoelens oproept en achterlaat, want alle emoties worden geraakt. Heel veel lichtere en zwaardere pijn, aangevuld met wat vrolijkheid en energie.

Lee Brice – Hey World
Het semi-uptempo ‘Country Knows’, met een prachtige hoofdrol voor de pedal steel, is een ronduit schitterende ode aan countrymuziek. Ongetwijfeld mijn favoriete song van het album, aangezien ik mij meer dan 100% kan vereenzelvigen met de tekst: ‘When nobody knows how I feel, country always will / Country knows how I feel, it always has, it always will’.
‘Hey World’ van Lee Brice is een 15 nummers tellende en 47 minuten durende positieve inspiratiebron. Een album waar iedereen in deze rare tijden (meer dan) behoefte aan heeft. Lee Brice bewijst zichzelf opnieuw als een uiterst getalenteerde singer-songwriter.

Sam Hunt – Southside
En om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is een persoonlijk album geworden, maar niet meteen eentje om heel vrolijk van te worden, aangezien de meeste songs gaan over verdriet, spijt en verbroken relaties.
Southside’ is een vakkundig gemaakt hedendaags album, maar je moet wel houden van zwaar op de hand liggende teksten. Als dat voor jou geen bezwaar is, dan is dit album zeker een aanrader.

Garth Brooks – Fun
Op 20 november 2020 verscheen het nieuwe, langverwachte album van countrygrootheid Garth Brooks, getiteld ‘Fun’. De oorspronkelijke releasedatum van Garth’s veertiende studioplaat stond gepland voor 2018, maar kwam door productieproblemen en de Covid-pandemie uiteindelijk pas in november 2020 op de markt. ‘Fun’ is een perfect gekozen albumtitel, want dit is een feelgood plaat waar het plezier van af spat!
‘Fun’ is een uiterst gevarieerd album geworden met eigenlijk enkel maar positieve onderwerpen. Grappig feitje is dat de albumhoes weliswaar 15 songs vermeldt, maar eigenlijk slechts 14 nummers bevat aangezien het dertiende nummer op het album slechts bestaat uit 4 (!) seconden absolute stilte.