Album recensie: Wynonna & the Big Noise - Wynonna & the Big Noise

Wynonna

Wynonna & the Big Noise - Wynonna & the Big Noise

Release – 12 Februari 2016
Platen label – Curb

 

De carrière van Wynonna Judd heeft de afgelopen jaren op een laag pitje gestaan. Haar meest recente platen waren het coveralbum Sing in 2009 en de kortstondige reünie met haar moeder Naomi in 2010, maar vervolgens werd het vrij stil. Er sijpelden wel berichten door dat er aan een nieuw project werd gewerkt, waarbij ze voor het eerst met een nieuwe band aan de slag ging. Er kwam zelfs een single uit, Something You Can't Live Without, en er werd een verschijningsdatum voor een album aangekondigd, in 2013. Maar die release werd zonder opgaaf van reden ook weer afgeblazen. Mijn vermoeden is dat Wynonna en haar band nog niet tevreden waren over het resultaat. Intussen zijn we weer drie jaar verder en is die plaat er alsnog gekomen. En het moet gezegd worden: Wynonna & the Big Noise is een enorm overtuigende comeback die de moeite van al dat wachten meer dan waard is.

Official | iTunes | Bol.com | Amazon | Google Play | Facebook | Twitter

  

De plaat is duidelijk in twee helften verdeeld, iets wat we wel vaker meemaken sinds vinyl weer steeds populairder wordt. De eerste zes tracks hebben een mid-tempo countryrock-sound, op 'één ballad na, terwijl de daaropvolgende nummers stuk voor stuk ballads zijn, met één wat pittiger nummer ertussen. Over het geheel zit er echter veel meer variatie in de nummers. Zo werkt Wynonna op openingsnummer Ain't No Thing en het mooi naar een climax opbouwende Keeps Me Alive samen met Susan Tedeschi en Derek Trucks, een echtpaar dat zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in de southern rock-wereld. En die sfeer hoor je ook duidelijk terug. Things That I Lean On, is daar tussenin een prachtig akoestisch duet met Jason Isbell, en het lekker loom swingende Staying in Love heeft juist weer veel meer een country-gevoel. Meer dan genoeg afwisseling dus.

 

De tweede helft van de plaat opent met de schitterende honky tonk-smartlap Jesus and a Jukebox, terwijl in de daaropvolgende nummers I Can See Everything en Something You Can't Live Without de invloed van singer-songwriters als James Taylor en Carole King te horen is. Every Ending (Is a New Beginning) heeft meer een gospelsfeer en het afsluitende Choose to Believe is lekker langzaam, zwoel en een beetje bluesy. Wynonna, die over de gehele linie uitstekend bij stem is, en haar perfect gedoseerd spelende band weten al die elementen tot een mooie, spannende en sfeervolle eenheid te smeden. Wynonna & the Big Noise mikt absoluut niet op de country-hitlijsten, maar dat geeft het meteen ook een gevoel van vrijheid dat het alleen maar beter maakt. Vijf sterren? Jawel, vijf sterren.

 

 

 

{media id=3242,layout=solo}

 

 

Meer recensies...

­