Album recensie: The Steeldrivers - The Muscle Shoals Recordings

 The Steeldrivers - The Muscle Shoals Recordings

The Steeldrivers - The Muscle Shoals Recordings  

Release – 16 Juni 2015
Platen label – Rounder

 

The Steeldrivers komen uit Nashville en hebben al drie albums vol authentieke, virtuoze bluegrass op hun naam staan. Aanvankelijk met leadzanger Chris Stapleton, maar sinds die aan een solocarrière begon is zijn plek ingenomen door Gary Nichols, die al over een even mooi stel gezandstraalde stembanden beschikt. Voor hun vierde album, 'The Muscle Shoals Recordings', is de groep afgereisd naar het stadje Muscle Shoals in Alabama, waar talloze muzieklegendes hun grootste successen hebben opgenomen. Van Percy Sledge en Aretha Franklin via de Allman Brothers tot en met Jason Isbell en Hannah Aldridge, Muscle Shoals is synoniem met de meest doorleefde soul, rhythm & blues en rootsrock die er uit het Amerikaanse zuiden komt.

 

Dus als een authentieke bluegrass-act als The Steeldrivers naar Muscle Shoals afreist om daar op te nemen, zou je verwachten dat die erfenis zich ook vertaalt in het eindresultaat. Kort en goed: dat is niet het geval. 'The Muscle Shoals Recordings' is pure bluegrass van topniveau zoals we dat van de band gewend zijn, maar er is geen sprake van enige vorm van crossover. Dat is gezien de titel van het album verwonderlijk, maar aan de andere kant is het absoluut geen reden tot klagen. De band soleert zich met feilloze precisie door de elf nummers heen, waarbij een glansrol is weggelegd voor violiste Tammy Rogers, die ook verantwoordelijk is voor de zeer effectieve achtergrondzang.

 

Ondertussen zijn de songs op zich stuk voor stuk ronduit indrukwekkend. Van feestnummers 'Long Way Down', 'Drinkin' Alone' en 'Too Much' tot de schitterende ballads 'Day Before Temptation', 'Here She Goes' en 'Brother John', met gastgitaar van voornoemde Jason Isbell, een oude bekende van de band. Maar het allermooiste nummer wordt bewaard tot het einde: de civil war-ballade 'River Runs Red', die op prachtig poëtische manier duidelijk maakt hoe rauw en pijnlijk de erfenis van de burgeroorlog nog altijd is in het huidige Amerika.

 

Official | iTunes | Bol.com | Amazon | Google Play | Facebook | Twitter

 

 

Meer recensies...

­