Album recensie: The Oldtime Stringband – Cat’s Got The Measles

The Oldtime Stringband – Cat’s Got The Measles

Release – 15 Juni 2016

Platen label – Otsb

 

Er zijn twee dingen waaraan je kunt zijn dat de bluegrassformatie The Oldtime Stringband uit Nederland komt, zelfs als je verder niets over de groep weet. Je ziet het aan de tekeningen van de hoezen van hun drie cd’s, waarop typisch Nederlandse zwart-wit gevlekte koeien staan. Die koeien zijn gemaakt door oprichter en banjospeler Ruud Spil, die ook schilder is. Maar er is nog een dingetje waaraan je de afkomst van de band direct kunt zien, en dat is de naam. Kwamen ze uit de VS of Engeland, dan zouden ze The Old Time String Band hebben geheten, omdat in het Engels woorden zoveel mogelijk los van elkaar geschreven worden. Maar ze schrijven het als Oldtime Stringband, en dat is typisch Nederlands.

 

Cat’s Got The Measles is de derde cd van de groep in slechts twee jaar tijd. Hij is live en ‘in the round’ (met z’n allen rond één microfoon) opgenomen in de studio van producer Reyn Ouwehand in Wijdenes. Die manier van opnemen geeft het geheel een gezellig, ongedwongen en spontaan gevoel, en dat kan het repertoire ook goed gebruiken. In de meeste nummers wordt de leadzang verzorgd door zangeres Shelly O’Day, maar er zijn ook een paar gastoptredens. Zo komt Tim Knol, de zoon van gitarist en mandolinespeler Ton Knol, in Bumming An Old Freight Train even een nummertje meezingen. Maar in de meeste liedjes is het O’Day die de aandacht opeist, en haar heldere stem is bepaald geen straf om naar te luisteren.

 

Een klein bezwaar is daarbij wel dat het tempo van de nummers vrijwel continu hetzelfde blijft, waar het geen kwaad had gekund om af en toe een beetje meer loos te gaan. Vergeleken met hedendaagse Amerikaanse bluegrass-acts als Old Crow Medicine Show en The Steeldrivers kleurt de Oldtime Stringband toch wat braver binnen de lijntjes. Daar komt bij dat de productie ook wel wat meer dynamiek kan gebruiken, want binnen dit vrij doffe geluid gaan de details soms te veel verloren. Dat is jammer, want met iets meer peper in het achterwerk had Cat’s Got The Measles een dikke 8 als rapportcijfer gekregen. Nu blijft het bij een 7.

 

Official | Bandcamp | Facebook | Twitter Bol

 

Meer recensies...

­