Album recensie: Sunny Sweeney - Provoked

Sunny Sweeney Provoked

  

 

Release – Augustus 2014
Platen label – Thirty Tigers

 

 

Sunny Sweeney begon haar carrière als stand-up comedian in New York, maar toen die carrière niet echt van de grond wilde komen, ging ze terug naar haar geboortestaat Texas om haar geluk als zangeres te beproeven.

 

Ze bracht twee albums uit, Heartbreakers' Hall Of Fame en Concrete.

Vooral die laatste plaat was erg sterk, maar verdween qua publiciteit een beetje in het niet naast Four the Record van die andere Texaanse countryzangeres, dat bijna tegelijk verscheen.

 

Gelukkig heeft Sweeney zich door dat gebrek aan verkoopsucces niet laten weerhouden om een nieuw album op te nemen: Provoked, een vakkundig, degelijk maar ook verrassend album, en misschien wel haar beste tot dusver.

 

Het is ook een album in eigen beheer dat met financiële hulp van Sunny's fans tot stand is gekomen, via een PledgeMusic campagne, omdat ze na de tegenvallende verkopen van haar vorige plaat door platenmaatschappij Universal aan de stoeprand werd gezet. Toch is Provoked een professioneel album geworden dat qua productie en songschrijven zo mee kan komen met de grote releases van de afgelopen tijd.

 

Sweeney heeft bij het schrijven onder meer hulp gekregen van Pistol Annies Ashley Monroe en Angaleena Presley en van Brandy Clark en Natalie Hemby, maar de plaat vertelt in de eerste plaats haar eigen verhaal van de afgelopen jaren.

En dat is nogal een verhaal. Naast haar contractuele trubbels liep ook haar huwelijk op de klippen en moest ze haar leven weer van de grond af aan opbouwen.

 

Sunny Sweeney

 

De nummers op Provoked doen met gevoel maar ook de nodige humor verslag van die periode, maar het is geen triestige plaat geworden. Serieuze nummers als Find Me en My Bed (een duet met Will Hoge) worden afgewisseld met opzwepende tracks zoals de single Bad Girl Phase en de vrolijke, sarcastische afsluiter Everybody Else Can Kiss My Ass.

 

En daarmee is Provoked één van de lekkerste countryplaten van deze zomer.

 

  

 

Meer recensies...

­